image

Onderzoekers TU Delft testen digitale euro op basis van blockchain

woensdag 10 maart 2021, 16:27 door Redactie, 8 reacties

Onderzoekers van de TU Delft hebben in een Delfts café een digitale euro op basis van blockchain getest. De test met de digitale euro werd uitgevoerd door het Delft Blockchain Lab dat onderdeel is van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

Om met de digitale euro te kunnen betalen moet een gebruiker eerst de Trustchain-app op zijn smartphone installeren. Vervolgens moet de gebruiker geld van zijn bankrekening overmaken naar de app. Wanneer de gebruiker nu wil afrekenen moet de verkopende partij het bedrag in de app op zijn eigen telefoon invoeren, waarna de app een qr-code genereert.

De klant scant deze qr-code met zijn telefoon, krijgt het bedrag te zien en bevestigt vervolgens de transactie. Het bedrag wordt dan naar de andere telefoon overgemaakt, zonder gebruik van wifi of andere draadloze netwerken. De transactie vindt volledig plaats via de onderliggende blockchaintechnologie, zo laat Delta weten, het weekblad van de TU Delft. Geld dat in de app achterblijft kan weer terug naar de rekening van de gebruiker worden gestort.

Een groot verschil met normale pintransacties is dat de verkopende partij met de digitale euro geen transactiekosten heeft. De transacties worden alleen op de telefoon opgeslagen en verschijnen niet op bankafschriften. Daardoor zijn ze net zo anoniem als contant geld. Wanneer de app voor het grote publiek gereed is, is onbekend. Johan Pouwelse van de TU Delft, die het experiment leidde, ziet hierbij een rol weggelegd voor De Nederlandsche Bank (DNB).

Reacties (8)
10-03-2021, 16:35 door Anoniem
heem toevallig allemaal de timing banken verdwijnen en al het geld uitgegeven door de centrale bank.
india en china zijn er ook mee bezig.

privacy weg geld weg overal camera's app volgt je per GPS wat gebeurt er allemaal
10-03-2021, 16:46 door Anoniem
toch wel handig belastingdienst schrijft het zo af van je rekening bij schuld net als de toeslagenaffaire geen aanmaningen of vorderingen meer scheelt weer tijd en moeite
10-03-2021, 16:48 door Anoniem
Bij crypto munten is er een probleem ontstaan met transactie tijden. Is dat met deze implementatie van BlockChain ook?

(ik snap dat dit geen cryptomunt is)
10-03-2021, 22:35 door Anoniem
Dus de telefoon van de cafe eigenaar is nu heel veel geld waard?
Gaat dat beter worden dan contant geld waar ze nu om klagen (of klagen over de kosten via de bank)
11-03-2021, 09:10 door Anoniem
Met steeds een willekeurig id bij betaling, of één grote blob aan transactie data gekoppeld aan telefoon?
11-03-2021, 09:25 door Anoniem
De klant scant deze qr-code met zijn telefoon, krijgt het bedrag te zien en bevestigt vervolgens de transactie. Het bedrag wordt dan naar de andere telefoon overgemaakt, zonder gebruik van wifi of andere draadloze netwerken.
het scannen met de camera van de smartphone kan je ook zien als een soort draadloos netwerk, inclusief foutcorrectie codes die in het QR protocol zitten. Ben wel benieuwd als dit de enige vorm van communicatie is tussen beide devices, hoe de aanbieder van het geld dat “weet” dat de ontvanger eigenaarschap heeft overgenomen van het bedrag en dat het in mindering moet worden gebracht op het saldo. Als dat als is gebeurd bij het genereren vd. code is dat onhandig, want als het de ontvanger niet lukt om het bedrag te accepteren(bv. smartphone leeg) dan is het “geld” dus weg en is het biertje dan betaald of niet?
11-03-2021, 10:38 door Anoniem
Een groot verschil met normale pintransacties is dat de verkopende partij met de digitale euro geen transactiekosten heeft.
Hoe kan dat? Als er kosten zijn moet iemand die toch betalen?
Kan best zijn dat iemand een proef doet en de kosten zelf op zich neemt, maar dit kan natuurlijk nooit een blijvende situatie zijn.
11-03-2021, 11:08 door Anoniem
De Chipknip op je bankpas was toch ook anoniem, daar heb je helemaal geen blockchain of app voor nodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.