image

Grapperhaus gaat in gesprek over aftapverplichting voor WhatsApp

vrijdag 12 maart 2021, 10:13 door Redactie, 31 reacties

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat deze maand nog in gesprek met privacyorganisaties over het onderzoek naar een aftapverplichting voor WhatsApp en andere Over The Top-communicatiediensten (OTT). Dat laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

WhatsApp, Telegram, Signal en andere chatdiensten kennen op dit moment geen aftapverplichting en zijn daarmee niet aftapbaar voor opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. "Deze verplichting zou betekenen dat OTT-diensten dezelfde inrichtings- en medewerkingsverplichtingen krijgen als telecommunicatiediensten", stelt Grapperhaus. Volgens de minister is het onderscheppen van communicatie een belangrijke bevoegdheid in de opsporing van zware en of ernstige criminaliteit en de bescherming van de nationale veiligheid.

Daarbij moet ernaar verschillende belangen worden gekeken, zoals de bescherming van fundamentele rechten van privacy en het communicatiegeheim, maar ook de belangen van opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, merkt Grapperhaus op. "We moeten een oplossing vinden die de bovengenoemde belangen tegelijkertijd waarborgt alsook in evenwicht brengt."

Onlangs werd bekend dat de overheid aan een plan werkt voor het verzwakken van encryptie. Zowel D66 als een coalitie van privacyorganisaties en experts riepen de overheid op om hiermee te stoppen. "Om mogelijke misverstanden te voorkomen over ons onderzoek ben ik voornemens om nog deze maand in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de organisaties die hun zorgen hebben geuit", laat de minister daarop weten.

Afsluitend stelt Grapperhaus in zijn brief dat het kabinet zorgvuldig vorm geeft aan het onderzoek naar een aftapverplichting voor OTT-communicatiediensten. "Ik benadruk dat door dit demissionaire kabinet geen onomkeerbare stappen worden gezet", laat de minister weten, die tevens wijst naar de verklaring van de Europese Raad Justitie en Binnenlandse Zaken waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen te zoeken naar proportionele technische oplossingen voor de rechtmatige toegang tot versleuteld bewijs.

Reacties (31)
12-03-2021, 10:22 door majortom - Bijgewerkt: 12-03-2021, 10:58
Dan tapt ie toch lekker versleutelde berichten af? Of wil die nu, met een afleidingsmanoeuvre, e2e encryptie verbieden?
12-03-2021, 10:24 door Anoniem
Met Whatsapp. Waarmee kan ik u helpen?

U spreekt met Grapperhaus, ik wil graag een gesprek over ...

<click>
12-03-2021, 10:35 door Anoniem
Whatsapp communicatie wordt dagelijks gebackupt naar je google/apple account tenzij je dit expliciet uitzet.

Deze backup is met een gerechtelijk bevel op te vragen bij google/apple

Dit is geen live communicatie maar kan uitgelezen worden.

Er is al veel mogelijk zonder encryptie te kraken
12-03-2021, 10:39 door Anoniem
Met andere woorden: "We willen graag crypto verbieden, maar we weten nog niet hoe". "Daarom gaan we in overleg met privacy organisaties want die hebben meer verstand van crypto als wij zelf hebben". "Maar wij nemen niet hun standpunten over want crypto is evil (kinderporno, terrorisme en ik vergeet er nog een)". Aldus Grapperhaus.

Volgens mij hebben de privacy organisaties alle kaarten in handen.
12-03-2021, 10:40 door Anoniem
Doel heiligt de middelen. Dit hebben we vaker gezien.

"Volgens de minister is het onderscheppen van communicatie een belangrijke bevoegdheid in de opsporing van zware en of ernstige criminaliteit en de bescherming van de nationale veiligheid."

En hier moet dus alles voor wijken volgens Grapperhaus. Vreemd toch dat een demissionair regering lid dit er door probeert te duwen.
12-03-2021, 10:51 door walmare
CDA staat weer eens voor joker. Laat hij maar eens vaart maken met de 85+ vaccinatie want dat is nog steeds niet voor elkaar.
Stelletje prutsers.
12-03-2021, 11:23 door Anoniem
het onderzoek naar een aftapverplichting voor WhatsApp en andere Over The Top-communicatiediensten (OTT)

Is dat niet net zoiest als het verplichten dat het alleen mag regenen als de minister of een rechter hier opdracht toe geeft.
De basis van e2e encryptie is dat niemand ertussen niet mee kan kijken.
Anders is het toch geen e2e encryptie?


Volgens de minister is het onderscheppen van communicatie een belangrijke bevoegdheid in de opsporing van zware en of ernstige criminaliteit en de bescherming van de nationale veiligheid.

Gebruiken die zware jongens dan nog steeds geen eigen encryptie-tools voor hun communicatie? .
Of zijn de diensten op zoek naar laaghangend fruit?
Of toch een sleepnet? Datagraaien om het datagraaien.

In ieder geval tijd dat de bedrijven hun personeel van eigen encryptie communicatie gaan voorzien.
Anders liggen straks alle Nederlandse of Europese bedrijfsgeheimen op straat. (of in handen van de concurrentie in de VS, Rusland, China)
12-03-2021, 12:02 door Anoniem
Meneer Grapperhaus, luister nu eens een keer GOED naar mensen met kennis: zodra Whatsapp, Telegram, Signal etc verplicht worden lek te worden, dan stapt men heel simpel over naar een dienst die dat niet verplicht is want geen overeenstemming.

Leer politie eerst maar eens goed rechercheren, veel meer winst uit te halen.
12-03-2021, 12:06 door Anoniem
Ik weet niet of jullie weleens het programma Hunted of Hunters kijken op de publieke omroep, maar daar kunnen ze blijkbaar al meekijken met whatsapp... En er staat op de telefoon van de gebruikers geen melding dat whatsapp web in gebruik is. Toevallig op gelet.
12-03-2021, 12:07 door abj61
Door Anoniem: Whatsapp communicatie wordt dagelijks gebackupt naar je google/apple account tenzij je dit expliciet uitzet.
Dit klopt niet. Je moet het expliciet aanzetten (iig op Android)
12-03-2021, 12:45 door Anoniem
Gebruiken die zware jongens dan nog steeds geen eigen encryptie-tools voor hun communicatie? .
Jawel hoor maar daar gaat het bij Grabberhaus niet om, die heeft heel andere plannen wel toekomst gericht.
Of de burgers daar blij mee moeten zijn ik denk het niet. Volgende week wordt er weer op de gevestigde orde
gestemd en komen wij er wel achter wat zijn plannen zijn.

https://www.security.nl/posting/693757/Politie+kon+meelezen+met+miljoenen+versleutelde+berichten+Sky+ECC
12-03-2021, 13:11 door Anoniem
In gesprek betekent hier de inmiddels uitgekauwde standpunten herhalen. Grapperhaus gaat de experts vertellen waarom de experts het verkeerd zien. Het kan niet zo zijn dat de beste man nog steeds niet weet wat de argumenten tegen zijn plan zijn. Dit gesprek is slechts voor de bühne en zodat je later kan zeggen dat alles in goed overleg en met hoor en wederhoor is gegaan.

Grapperhaus heeft een geschiedenis van het rücksichtslos doordrukken van zijn persoonlijke agenda, in weerwil van welk kabinetsstandpunt of welke expertise dan ook. Ondertussen strooit hij iedereen zand in de ogen door verbaal een andere koers te varen. Deze man heeft voldoende aangetoond het democratische proces niet te volgen. Hij is daarmee ongeschikt als minister, adviseur of zelfs lid van een partij.
12-03-2021, 13:25 door Anoniem
Er lag in het VK al een plan om een onzichtbare staatsveiligheidsagent stiekem als derde persoon deel uit te laten maken van elke Whatsapp communicatie (dus als een derde niet zichtbaar groepslid). Wellicht wil Mr. G. zoiets gaan optuigen?

Als ik wat verwijderd heb, is dat dan toch al van vooraf af te tappen?
Kan men mij daar nog later mee confronteren?

Enge tijden toch. Lijkt op "rozmowy kontrolowane" uit het eerste jaar van de Poolse uitzonderingstoestand ten tijde van Generaal W. Karuzelski. Leuke tijden keren weer, maar nu aan de andere kant van het IJzeren Gordijn.

Grapperhaus met z'n rare standpunten. CDA, je blijft je verbazen.
Transparante burgers voor een niet-transparante overheid.

#sockpuppet
12-03-2021, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet niet of jullie weleens het programma Hunted of Hunters kijken op de publieke omroep, maar daar kunnen ze blijkbaar al meekijken met whatsapp... En er staat op de telefoon van de gebruikers geen melding dat whatsapp web in gebruik is. Toevallig op gelet.

Ik weet niet of jij Hunted weleens goed hebt gegeken, maar die hunters in dat programma gebruiken altijd web whatsapp om "mee te kijken". Natuurlijk zal de app op de telefoon van de gebruiker een melding geven dat er vanaf een webbrowser is ingelogd, maar het blijft tv... ze zullen die melding vast even mooi wegswipen.
12-03-2021, 13:40 door Anoniem
Van Telegram weet ik dat de maker nog niet zo lang geleden weigerde met de Russische regering mee te werken om Telegram aftapbaar te maken.

Wie weet herhaalt de geschiedenis zich, maar nu in Nederland.
12-03-2021, 14:13 door Anoniem
Stop met whatsapp,burgers willen het internet terug waar het ooit voor bedoelt was.

The Matrix
12-03-2021, 15:35 door Anoniem
Dit gaat volledig tegen het principe van netneutraliteit in.

Deze minister kan zich beter gaan focussen op nuttige zaken, of zijn schoonmoeder gaan knuffelen op zijn 1-jarige trouwjubileum.
12-03-2021, 15:57 door Anoniem
Grapperhaus realiseert hiermee alleen mass-surveillance van mensen die zich aan de wet houden. Iedere crimineel springt gelijk van whatsapp af.
12-03-2021, 17:47 door Anoniem
Grapperhaus...de Tim Kuik van de 2e kamer. wat een idioten.
12-03-2021, 18:40 door Anoniem
Door Anoniem: Whatsapp communicatie wordt dagelijks gebackupt naar je google/apple account tenzij je dit expliciet uitzet.

Deze backup is met een gerechtelijk bevel op te vragen bij google/apple

Dit is geen live communicatie maar kan uitgelezen worden.

Er is al veel mogelijk zonder encryptie te kraken

Denk je niet dat juist criminelen die versleuteld willen communiceren die backup direct uitzetten...?
12-03-2021, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dit gaat volledig tegen het principe van netneutraliteit in.

Deze minister kan zich beter gaan focussen op nuttige zaken, of zijn schoonmoeder gaan knuffelen op zijn 1-jarige trouwjubileum.

Dit heeft helemaal niets met netneutraliteit te maken. Netneutraliteit betekent dat de providers ieder datapakketje hetzelfde moeten behandelen.
12-03-2021, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Whatsapp communicatie wordt dagelijks gebackupt naar je google/apple account tenzij je dit expliciet uitzet.

Deze backup is met een gerechtelijk bevel op te vragen bij google/apple

Dit is geen live communicatie maar kan uitgelezen worden.

Er is al veel mogelijk zonder encryptie te kraken

Denk je niet dat juist criminelen die versleuteld willen communiceren die backup direct uitzetten...?

Ik heb het ook direct uitgezet en ik ben geen crimineel.
12-03-2021, 21:15 door Anoniem
Heet van de pers:

"Minister en veiligheidsdiensten ondermijnen concurrentiepositie van Nederland door verzwakken van E2E encryptie."
13-03-2021, 00:04 door Anoniem
Door Anoniem: Heet van de pers:

"Minister en veiligheidsdiensten ondermijnen concurrentiepositie van Nederland door verzwakken van E2E encryptie."

Dat zou inderdaad een passende titel kunnen zijn.

Onze veiligheidsdiensten saboteren onze infrastructuur en zien dit als niet te vermijden schade met als enige hogere doel dat zij bij de informatie kunnen. Deze werkwijze kun je alleen voeren als de binnenlandse inlichtingendiensten beter opereren dan de buitenlandse inlichtingendienst. Maar dat is helaas niet het geval, waardoor bijzondere kennis naar het buitenland lekt.
13-03-2021, 11:12 door Anoniem
Laten we ook niet naief doen en bv negeren dat alle telecom providers op dit moment al verplicht zijn om allemeta data van het GSM-telefoonverkeer dagelijks beschikbaar te stellen aan de Nederlandse overheid. Die mag er dan niet direct in kijken, want daarvoor is een rechterlijk bevel nodig. Maar de data is al wel 'beschikbaar'.

Ik deel de mening van alle experts dat het bewust verzwakken van encryptie de verkeerde oplossing is, en dat de vraagstelling wellicht ook 'het verkeerde probleem' identificeert.

De boze buitenwereld zal echt niet 'niet proberen' diezelfde verzwakking te volle uit te nutten (zie bv het Exchange lek) omdat 'dat natuurlijk verboden zal worden'.

Zolang er nog genoeg andere crypto telefoon achtige oplossingen zijn kan de overheid zijn effort beter op die middelen richten, en dat kunnen ze best goed blijkt regelmatig.
13-03-2021, 13:16 door Anoniem
Hieruit blijkt maar weer de diepgevoelde surveillance- en controle-behoeften van de overheid.
Maar dit wordt ook ingegeven doordat de grote Big Tech bedrijven, die ermee akkoord gaan.

De burger is eigenlijk dus geen partner van de overheid, maar wordt eerder gezien een vijand of een melkkoetje.
Je moet eerst je onschuld maar eens bewijzen en tot dan wordt alles van je afgetapt.
Wij als burgers zijn inmiddels snel overbodig aan het worden.

Dat is de Big Brother gedachte van Total-Control en de "Wij weten wel wat goed voor u is" insteek.

Zo veel mogelijk ontgaan, als je een respectvolle burger bent met geen kwaad in de zin.
Zo weinig mogelijk persoonlijke info delen (zeker niet op Tor) en de grote Tech-jongens vermijden.
Ook oppassen op Yandex. Het kan verkeerd uitgelegd worden.

Jodocus Oyevaer
13-03-2021, 14:18 door karma4
Door Anoniem: Heet van de pers:
"Minister en veiligheidsdiensten ondermijnen concurrentiepositie van Nederland door verzwakken van E2E encryptie."
Er is geen E2E encryptie, alles is in handen van de provider, Die kan overal bij, de mate van encryptie over de lijn is enkel tegen de concurrentie en een buitenstaander.

Door Anoniem:
Onze veiligheidsdiensten saboteren onze infrastructuur en zien dit als niet te vermijden schade met als enige hogere doel dat zij bij de informatie kunnen. ...
Je kunt eerder stellen dat door het overleveren van alle macht aan een commerciële partij je nooit zeker weet of je vijand niet stiekem via de provider alsnog meekijkt. Genoeg netwerken zijn ooit op die wijze gehackt.
Dan kan je beter zelf meekijken wat die commerciele partij kan, niet nieuws ooit was het de telefoonlijn het koperdraadje niet anders, of gebruik een reflector in een kunstwerk, dat gaat ook goed.
13-03-2021, 18:42 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:
Onze veiligheidsdiensten saboteren onze infrastructuur en zien dit als niet te vermijden schade met als enige hogere doel dat zij bij de informatie kunnen. ...
Je kunt eerder stellen dat door het overleveren van alle macht aan een commerciële partij je nooit zeker weet of je vijand niet stiekem via de provider alsnog meekijkt. Genoeg netwerken zijn ooit op die wijze gehackt.
Dan kan je beter zelf meekijken wat die commerciele partij kan, niet nieuws. Ooit was het de telefoonlijn het koperdraadje niet anders, of gebruik een reflector in een kunstwerk, dat gaat ook goed.

Wat ik (Anoniem) bedoelde te zeggen, is dat onze inlichtingendiensten hun eigen vlag (rood-wit-blauw) niet snappen.
13-03-2021, 19:01 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Heet van de pers:
"Minister en veiligheidsdiensten ondermijnen concurrentiepositie van Nederland door verzwakken van E2E encryptie."
Er is geen E2E encryptie, alles is in handen van de provider, Die kan overal bij, de mate van encryptie over de lijn is enkel tegen de concurrentie en een buitenstaander.

In het geval van end-to-end encryptie is de eindgebruiker zijn eigen provider. Hij maakt de public keys, hij maakt de secret keys en die laatste bewaart hij op zijn eigen apparaat. De ontvanger doet hetzelfde en bewaart ook de secret keys van haar op haar eigen apparaat.

Dit is in een notendop hoe end-to-end encryptie werkt. Het communicatie kanaal mag onveilig zijn nadat de ontvanger en verzender hebben vastgesteld dat ze elkaars public keys hebben.
16-03-2021, 08:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Whatsapp communicatie wordt dagelijks gebackupt naar je google/apple account tenzij je dit expliciet uitzet.

Deze backup is met een gerechtelijk bevel op te vragen bij google/apple

Dit is geen live communicatie maar kan uitgelezen worden.

Er is al veel mogelijk zonder encryptie te kraken

Denk je niet dat juist criminelen die versleuteld willen communiceren die backup direct uitzetten...?
De standaard crimineel is niet zo slim als je denkt dat ze zijn. Ergens wordtr er altijd een fout gemaakt.Het niet uitzetten van de backup omdat de crimineel denkt dat sinds de communicatie encrypt is het veilig is is een gemakkelijke fout om te maken.

Menselijke fouten zullen er altijd zijn ongeacht hoe veilig iemand denkt te werken
16-03-2021, 13:19 door Anoniem
Het is natuurlijk totaal onzinnig, het werkt net als met wapens, om illegale wapens tegen te gaan worden de eisen voor sportschutters aangescherpt. Terwijl daar niks te halen is.

Om problemen met encryptie tegen te gaan wordt de privacy voor 99,99 procent goedwillenden tenietgedaan terwijl de kwaadwillenden toch wel hun wegen vinden voor beveiligde communicatie. Een die domme crimineel, de kleine vis, pak je toch wel door domme fouten....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.