image

Kabinet: Belastingdienst moet zo snel mogelijk aan de AVG voldoen

vrijdag 12 maart 2021, 17:24 door Redactie, 11 reacties

De Belastingdienst moet zo snel mogelijk aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Archiefwet en Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) voldoen, zo stellen demissionair staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen van Financiën. De bewindslieden reageerden op een verzoek van CDA-Kamerlid Omtzigt om een overzicht te geven van alle wetten waar de Belastingdienst zich de afgelopen zeven jaar niet aan heeft gehouden.

Zo heeft de fiscus de AVG overtreden bij het verwerken van gegevens inzake de dubbele nationaliteit. De Autoriteit Persoonsgegevens constateerde dat de handelswijze van de afdeling Toeslagen bij drie verwerkingen van nationaliteit onrechtmatig was. "Toeslagen heeft op deze punten in strijd gehandeld met de Wet bescherming persoonsgegevens en sinds 25 mei 2018 in strijd met de AVG", zo stellen de staatssecretarissen. De Belastingdienst heeft deze verwerkingen inmiddels rechtgezet.

"Zoals gezegd handelt de Belastingdienst in het algemeen volgens wet- en regelgeving en is het ook de voortdurende inzet daar naar te handelen. Tegelijk constateren we dat dit helaas niet altijd het geval is geweest. Dat vinden we ernstig en het is dan ook van belang om blijvend te toetsen of de Belastingdienst conform de wet werkt", laten Vijlbrief en Van Huffelen in hun reactie weten.

De staatssecretarissen voegen toe dat er een traject is ingezet dat de problemen rondom (persoons)registraties, risicomodellen en het gebruik van persoonsgegevens zoals nationaliteit in beeld moet brengen, oplossen en voorkomen. "Juist de Belastingdienst moet zich als overheidsorganisatie houden aan alle wet- en regelgeving en aan de kaders van de rechtsstaat. Dat betekent dat de Belastingdienst zo snel mogelijk moet voldoen aan de AVG, de Archiefwet en Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO)."

J.A. Vijlbrief de staatssecretaris van Financiën – Toeslagen en Douane Alexandra C. van Huffelen Juist de Belastingdienst moet zich als overheidsorganisatie houden aan alle wet- en regelgeving en aan de kaders van de rechtsstaat. Dat betekent dat de Belastingdienst zo snel mogelijk moet voldoen aan de AVG,
Reacties (11)
12-03-2021, 17:30 door Anoniem
En na de verkiezingen krijgt de dienst weer alle tijd.
12-03-2021, 17:47 door Anoniem
2e nationaliteit komt niet meer in bevolkingsregistratie

Sinds 6 januari 2014 wordt als iemand de Nederlandse nationaliteit heeft, een of meer andere nationaliteit(en) niet meer opgenomen in de bevolkingsregistratie. Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook een 2e nationaliteit? Dan komt die 2e nationaliteit niet meer in het bevolkingsregister als u zich inschrijft.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/dubbele-nationaliteit


Maar als het kan tegen je worden gebruikt staat het 2e nationaliteit toch ergens in een systeemtje net als vingerafdrukken die zouden ook alleen in de chip zitten
12-03-2021, 17:55 door Anoniem
En het CBS ook!
12-03-2021, 18:22 door Anoniem
12-03-2021, 19:02 door Anoniem
"Zo snel mogelijk ..." tja met zo'n deadline hebben ze alle ruimte.
13-03-2021, 11:27 door [Account Verwijderd]
Gewoon onthouden deze tekst als de belasting nog wat van je tegoed meent te hebben.
En ze sturen jou een betalingsherinnering.

Jouw antwoord: Zo snel mogelijk, ik doe mijn best.
Waarschijnlijk ongeveer gelijk met het in orde brengen van het AVG bij jullie.
Kan ook iets eerder of later zijn. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.
13-03-2021, 14:01 door Anoniem
Ik maak het zo snel mogelijk voor elkaar. De killer voor elk project. Erg doorzichtig allemaal.

Daarmee geef je direct je incompetentie aan wat mij betreft op dat niveau.
13-03-2021, 14:06 door karma4 - Bijgewerkt: 13-03-2021, 14:08
Verkiezingstijd.... Politici proberen stemmen te winnen maar zijn vergeten dat zij het waren die de onuitvoerbare wetgeving doordrukten naar uitvoeringsinstanties. Beter zou een politieke uitspraak zijn om alle wetgeving die niet uitgevoerd kan worden te verbieden. Het wordt nog oppassen voor de AP dat ze een Big Brother inclusief minitrue willen bereiken.

Voor toeslagen is in de wet opgenomen dat de nationaliteit van belang is. Dus een verplicht gegeven om te verwerken.Het kabinet politici wisten ook dat BRP niet op orde was, ze wisten ook dat de uitvoering toeslagen vrijwel onmogelijk was. De grote vraag: Wanneer gaan poltici hun schuld erkennen en niet meer naar anderen wijzen.
13-03-2021, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem: Staatssecretaris: Belastingdienst voldoet over vier jaar aan de AVG
https://www.security.nl/posting/688701/Staatssecretaris%3A+Belastingdienst+voldoet+over+vier+jaar+aan+de+AVG

Over 4 jaar, volgens mij is de AVG in 2016 ingegaan en is deze vanaf 2018 handhaafbaar.

Hoezo kan de overheid (lees belastingdienst) pas in 2025 voldoen aan een wetgeving die al 9 jaar geleden ingegaan is?
14-03-2021, 11:05 door karma4
Door Anoniem:
Over 4 jaar, volgens mij is de AVG in 2016 ingegaan en is deze vanaf 2018 handhaafbaar.
Hoezo kan de overheid (lees belastingdienst) pas in 2025 voldoen aan een wetgeving die al 9 jaar geleden ingegaan is?
Omdat de belastingdienst moet voldoen aan wetgeving (uitvoering van wetten) waarbij politici niet aan de wetgeving gedacht hebben. De tegenstrijdigheid in beleid in berstand van informatieverwerking spat er vanaf alleen zien ze dat zelf niet.
15-03-2021, 11:25 door Anoniem
De belastingdienst kan en wil niet aan de AVG voldoen om de doodsimpele reden dat toeslagenslachtoffers enz. opgenomen zijn in de databases van het RIEC.

Het RIEC is voortgekomen uit het Alijda project van de Gemeente Rotterdam in 2003.
Het is nu 2021 en je kan het RIEC omschrijven als een complet doorgeslagen organisatie die meedogenloos is.

Onder de noemer "Een criminele overheid tegen de weerloze burger" vinden jullie meer info over het RIEC:
https://riec.is/

Het RIEC is een instrument van een totalitaire staat!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.