image

Politie houdt elf Twentenaren aan voor rol bij WhatsAppfraude

vrijdag 12 maart 2021, 16:10 door Redactie, 5 reacties

De politie heeft elf personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij WhatsAppfraude. Het elftal fungeerde volgens de politie als katvanger. Ze stelden hun rekening ter beschikking aan criminelen. Die gebruikten de rekeningen bij het oplichten van mensen via WhatsApp.

De gegevens van de verdachten kwamen naar voren in onderzoeken naar WhatsAppfraude. "In 2020 is oplichting via WhatsApp enorm toegenomen", aldus de politie. "Onderzoeken naar cybercrime zijn lastig, er is veel onderzoek en informatie nodig om bij daders uit te komen", zo laat de politie verder weten.

Om WhatsAppfraude efficiënter aan te pakken worden alle landelijke internetaangiftes door de politie gebundeld en geautomatiseerd onderzocht op naam en telefoonnummer/bankrekeningnummer. Dit moet duidelijk maken hoe de netwerken in elkaar zitten en worden clusters van oplichtingen zichtbaar die zeer waarschijnlijk door hetzelfde criminele netwerk zijn gepleegd.

Op deze manier heeft het cybercrimeteam Oost-Nederland vorig jaar veel inzicht gekregen in patronen en netwerken die zich met WhatsAppfraude bezighouden, alsmede de katvangers die hier een rol bij spelen. Tijdens de afgelopen actieweek zijn elf katvangers aangehouden. Het gaat mensen in de leeftijd van 20 tot 33 jaar, allemaal uit Twente.

Uit het onderzoek van het cybercrimeteam is een groep van in totaal negentig katvangers in Twente in beeld gekomen. Een groot deel van deze verdachten is de afgelopen tijd aangehouden en verhoord. Met de elf aanhoudingen hebben alle aangiften tegen de negentig katvangers een vervolg gekregen. De komende tijd verwacht de politie meer acties in Nederland tegen katvangers uit te voeren.

Reacties (5)
12-03-2021, 21:41 door Anoniem
Ik heb op menige basisschool aan groepen 6, 7 en 8 voorlichting gegeven op het gebied van cybercriminaliteit waarbij het lokken van geldezels, of zoals hier genoemd katvangers, steevast door de kinderen worden herkend en erkend.
13-03-2021, 09:20 door Anoniem
Laat ik voorop stellen dat ik elke actie van de politie tegen WhatsApp fraude toejuig, maar die katvangers zijn natuurlijk niet de gasten waar het echt om draait en wat mij betreft is dit dan ook geen nieuws.

Zodra er 11 opdrachtgevers/organisatoren worden aangehouden, dan lijkt mij zo'n bericht nieuwswaarde hebben.
13-03-2021, 13:30 door Anoniem
De tekst "Het elftal fungeerde ..." is overdreven. Dit zijn katvangers en werken zelf niet in teamverband, de term elftal is daarom erg suggestief.

Katvangers zijn vaak niet intelligente mensen met financiële problemen, die niet weten waar ze instappen. De organisatorisch aspect zit in de laag erboven, daar moet je druk om maken.
15-03-2021, 09:21 door buttonius
Door Anoniem 13:30: De tekst "Het elftal fungeerde ..." is overdreven. Dit zijn katvangers en werken zelf niet in teamverband, de term elftal is daarom erg suggestief.

Katvangers zijn vaak niet intelligente mensen met financiële problemen, die niet weten waar ze instappen. De organisatorisch aspect zit in de laag erboven, daar moet je druk om maken.
Je maakt mij niet wijs dat ze alle elf (verderop is er zefls sprake van 90) allemaal niet meer weten aan wie ze hun bankpasje en/of andere bankgegevens beschikbaar hebben gesteld. Dus dat politieonderzoek is gewoon een kwestie van verhoren (wat de politie ook gedaan heeft). Dat is ongetwijfeld een hoop werk, maar dan krijg je ook echt wel zicht op de organisatoren.
15-03-2021, 17:33 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ik voorop stellen dat ik elke actie van de politie tegen WhatsApp fraude toejuig, maar die katvangers zijn natuurlijk niet de gasten waar het echt om draait en wat mij betreft is dit dan ook geen nieuws.

Zodra er 11 opdrachtgevers/organisatoren worden aangehouden, dan lijkt mij zo'n bericht nieuwswaarde hebben.

Ook katvangers zijn criminelen - dat er grotere boeven achter zitten zal wel, maar het is een uitstekende zaak dat ook deze tokkies er niet mee weg komen.

Het werkt hopelijk enigszins preventief - in de sociale kringen van al die mo/sjonnie/latisha's zingt nu rond dat ze gepakt zijn, en dat hun 'mooi beetje extra centjes' dingetje ze in de problemen gebracht heeft .

Dat er clusters gevonden verbaasd me niks -het ronselen zal in kringen gebeuren, en dit is niet het type mensen dat hun mond kan houden. De ronselaar zal misschien ook nog een premie gegeven hebben als iemand een extra hulpje kon aanleveren.


Dus op al die sportscholen, buurthuizen, shoarmatenten zingt rond dat je _wel_ gepakt kunt worden.
Hadden ze alleen de bazen achterover getrokken had de vijver van (aanstaande) katvangers nog steeds gedacht dat het een risicoloos winstje pakken was.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.