image

CDA wil weten van hoeveel T-Mobile-klanten data is gedeeld met CBS

maandag 15 maart 2021, 14:22 door Redactie, 6 reacties

Na D66 en GroenLinks heeft ook het CDA Kamervragen gesteld over het delen van gegevens tussen T-Mobile en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De partij wil onder andere van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken weten van hoeveel klanten de data naar het CBS is gegaan.

Vorige week werd bekend dat de telecomprovider vanaf september 2017 tot en met december 2019 locatiegegevens van klanten met het CBS deelde. Het CBS had alle mobiele providers in Nederland gevraagd om aan een proef met het delen van data deel te nemen. Alleen T-Mobile had op dat moment interesse.

"Het ging hier niet om individuele persoonsgegevens maar om geanonimiseerde en geaggregeerde bewegingspatronen die het mogelijk maakt te tellen hoeveel apparaten (altijd met een minimum aantal van 15) zich op een bepaald moment binnen het bereik van een bepaalde zendmast bevonden", aldus de provider, die benadrukte dat er alleen toegang is verkregen tot gepseudonimiseerde gegevens.

Het nieuws zorgt voor de nodige vragen in de Tweede Kamer, nu ook het CDA vragen heeft gesteld. "Welke afspraken hebben het CBS en T-Mobile gemaakt over het uitwisselen van datasets? Kunt u de Kamer, desnoods vertrouwelijk, inzage geven in de documenten waarin deze afspraken en bijbehorende voorwaarden zijn vastgelegd?", vraagt CDA-Kamerlid Van den Berg.

Zij wil ook van de staatssecretaris weten van hoeveel mobiele klanten van T-Mobile, en eventuele andere telecomproviders, gegevens zijn uitgewisseld. "Is het juist dat deze klanten hiervan niet op de hoogte zijn? In hoeverre is dit toegestaan?", vraagt het Kamerlid verder.

Keijzer moet ook duidelijk maken waarom voor een dergelijke uitwisseling van gegevens in het kader van een pilot-project geen toestemming nodig zou zijn, terwijl voor een vergelijkbaar initiatief in het kader van coronabestrijding parlementaire goedkeuring gevraagd zou worden. Tevens moet de staatssecretaris laten weten sinds wanneer ze van de datadeal op de hoogte is en welke acties ze tot nu toe heeft ondernomen. Keijzer heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Image

Reacties (6)
15-03-2021, 15:41 door spatieman
eh?
alles zou ik zeggen ???
15-03-2021, 18:26 door karma4
Door spatieman: eh?alles zou ik zeggen ???
Dat geldt zker voor de financiële gezondheids en opleidingsgegevens met een koppeling aan alle persoonsgegevens.
Hoe dacht je anders dat als centraal bureau de overheid van informatie voorzien.
16-03-2021, 07:06 door spatieman
Karma, Dat bedoel ik dus.
ik hou me hart vast als al die gegevens (inclusief medische gegevens) ooit in de handen van mark suikerborg valt...
16-03-2021, 07:30 door Anoniem
Door spatieman: Karma, Dat bedoel ik dus.
ik hou me hart vast als al die gegevens (inclusief medische gegevens) ooit in de handen van mark suikerborg valt...

maark je geen illusies, daar zijn die gegevens al lang.
16-03-2021, 08:56 door Anoniem
Lekker simpel weer. Zelfde CDA is wel voor data delen van KPN met het RIVM.
16-03-2021, 14:08 door Anoniem
Kunt u de Kamer, desnoods vertrouwelijk,..

Uhm, U MOET?

De overheid zou toch de onderste steen boven moeten kunnen halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.