image

Politie doorzoekt telefoonwinkel in onderzoek naar sim-swapping

vrijdag 19 maart 2021, 17:33 door Redactie, 0 reacties

De politie heeft vandaag in een onderzoek naar sim-swapping een telefoonwinkel in Vaals doorzocht. Eerder werden in dit onderzoek al drie werknemers van een telecomprovider aangehouden. In de telefoonwinkel in Vaals werd sporenonderzoek verricht. Daarnaast werden er diverse goederen in beslag genomen. Er zijn geen nieuwe aanhoudingen verricht.

Bij sim-swapping weten criminelen het telefoonnummer van een slachtoffer over te zetten op een simkaart waarover zij beschikken. De oorspronkelijke simkaart heeft daardoor geen toegang meer tot het netwerk, waardoor slachtoffers niet meer kunnen bellen, berichten versturen of mobiel internetten. Vaak wordt sim-swapping gepleegd door middel van social engineering, waarbij oplichters een telecomprovider bellen en zich voordoen als het slachtoffer.

Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij medewerkers van telecomproviders bij de fraude betrokken waren. De hoofdverdachte in deze zaak kon door zijn functie bij de telecomprovider telefoonnummers van slachtoffers op andere simkaarten overzetten, aldus de politie. Zo kreeg hij de controle over de telefoonnummers en kon vervolgens cryptovaluta-accounts van slachtoffers overnemen.

De zaak kwam aan het rollen doordat de niet nader genoemde telecomprovider zelf melding deed van verdacht gedrag van een medewerker. Daarop startte de politie een onderzoek wat uiteindelijk tot de aanhouding van de drie medewerkers leidde. Met de doorzoeking van de telefoonwinkel is er volgens de politie weer een nieuwe stap in het lopende onderzoek gezet. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.