image

Politie houdt duo aan voor grootschalige oplichting via Marktplaats

zaterdag 20 maart 2021, 10:13 door Redactie, 6 reacties

De politie heeft twee verdachten aangehouden op verdenking van het oplichten van een groot aantal mensen via Marktplaats. Het duo zou van juli 2019 tot september vorig jaar zeker honderd keer mensen via de veilingsite hebben gedupeerd voor een bedrag van zo'n 4500 euro.

De verdachten zijn een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 23-jarige vrouw uit Rotterdam. Volgens de politie verkochten ze producten via Marktplaats.nl. Slachtoffers kregen de gekochte producten nooit geleverd. Uit onderzoek bleek dat het geld werd overgemaakt naar in totaal vijf verschillende bankrekeningen. Werd een bankrekening geblokkeerd vanwege frauduleus gebruik, dan veranderden de verdachten van bank en openden daar een rekening.

"Opvallend detail was dat deze oplichters oog hadden voor trends. Zo plaatsten zij producten die trendy waren voor de tijd van het jaar. Spullen om te golfen waren erg in trek gedurende de eerste maanden van de corona-pandemie. Met slechts een aantal golfspullen wisten de oplichters een flink aantal mensen op het verkeerde been te zetten", aldus de politie.

Slachtoffers van internetoplichting worden met klem door de politie opgeroepen om hier aangifte van te doen. Het onderzoek naar de verdachten liet zien dat er zeker honderd frauduleuze transacties hebben plaatsgevonden. Die konden aan slechts negentien aangiften worden gekoppeld. "Dat betekent dat er veel slachtoffers zich niet hebben gemeld bij de politie. Aangifte doen helpt een probleem in kaart te brengen, maar is ook het vertrekpunt voor een onderzoek", zo laat de politie weten.

Reacties (6)
20-03-2021, 21:17 door Anoniem
Bijna gelukt! Kennelijk zijn er nog mensjes die aangifte doen als ze voor minder dan ruwweg €45, - getild zijn. Wat een pech voor de boefjes.
21-03-2021, 13:03 door Anoniem
@ anoniem van 21.17 met de "moderne mentaliteit".

Een dief van een toffee is even zo goed een dief als de dief van een ton.

Kleuters werden dit altijd vroeger voorgehouden bij een bezoek aan een warenhuis.

En het hielp in de meeste gevallen (anders was je rijp voor "Veenhuizen").
We deden namelijk nog normaal in die jaren en waren niet "digitaal abnormaal".

Wellicht waren deze voor 45-euro "tillers" niet zo opgevoed en is het goed dat ze nu 'in de teil' zijn geholpen.

Geen meelij mee, hoor. Ik moe(s)t ook nette burger blijven.

Jodocus Oyevaer
21-03-2021, 18:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-03-2021, 18:59
'Boefjes' schrijft de pedagoog van 21:17 uur.
Slechts 'Boefjes' zijn tegenwoordig de criminelen die 'maar' € 4.500,00 stelen volgens de pedagoog van 21:17 uur.

Op de leeftijd van 8 of 9 jaar oud betrapte de eigenaresse van de snoepwinkel in mijn buurt mij op het wegnemen van 2 stuks veterdrop. Zij bracht mij thuis en vertelde aan mijn moeder wat ik had gedaan.
Een hele verschrikkelijke lange maand mocht ik na school niet naar buiten behalve in de piepkleine tuin achter ons huis. Verder: Iedere avond om 19:00 uur naar bed i.p.v. 20:00 uur. Daarnaast ging mijn zakgeld een hele verschrikkelijk lange maand voor de helft omlaag naar 35 cent per week, en het bedrag van de hoewel mislukte diefstal van veterdrop werd daar ook nog op ingehouden: 10 cent.

Dat kan ik mij na ruim 55 jaar nog allemaal glashelder herinneren! En waarom? Omdat ik nooit een boefje ben geworden!
22-03-2021, 08:13 door Anoniem
Wat mij verbaast is dit: "Werd een bankrekening geblokkeerd vanwege frauduleus gebruik, dan veranderden de verdachten van bank en openden daar een rekening."

Dat zouden banken onderling echt beter moeten regelen.
22-03-2021, 10:19 door Anoniem
Door Anoniem: Wat mij verbaast is dit: "Werd een bankrekening geblokkeerd vanwege frauduleus gebruik, dan veranderden de verdachten van bank en openden daar een rekening."

Dat zouden banken onderling echt beter moeten regelen.

.... iets met AVG ....
22-03-2021, 11:10 door Anoniem
Door Anoniem: Wat mij verbaast is dit: "Werd een bankrekening geblokkeerd vanwege frauduleus gebruik, dan veranderden de verdachten van bank en openden daar een rekening."

Dat zouden banken onderling echt beter moeten regelen.
!
Als ze die mensen dan op een zwarte lijst zetten, is dit forum weer te klein voor alle negatieve reacties richting die banken!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.