image

Leider Nederlandse malwaregroep krijgt in hoger beroep 19 maanden cel

vrijdag 2 april 2021, 14:46 door Redactie, 9 reacties

De leider van een Nederlandse malwaregroep die door middel van de TorRAT-malware 280.000 euro van slachtoffers wist te stelen is in hoger beroep veroordeeld tot 19 maanden cel. Daarnaast moet hij ING een schadevergoeding van 100.000 euro en de Rabobank een bedrag van 135.000 euro betalen.

De man leidde een groep criminelen die duizenden e-mails naar mkb-bedrijven stuurden waarin werd gelinkt naar een zogenaamde openstaande factuur of ander bestand. In werkelijkheid ging het om de TorRAT-malware. Wanneer slachtoffers dit bestand openden raakte hun computer besmet. Eenmaal actief wisten de verdachten via de malware transacties te manipuleren. Zo werden bankrekeningnummers, naam van de begunstigde en de omschrijving van de betaling binnen de internetbankierenomgeving van het slachtoffer aangepast, zonder dat dit voor slachtoffers zichtbaar was, zo stelt het gerechtshof Den Haag.

Op deze wijze konden betalingen door de TorRAT-malware worden omgeleid naar de bankrekeningen van katvangers. De geldbedragen werden vervolgens zo snel mogelijk aan het zicht van de banken, politie en justitie onttrokken door deze, al dan niet met tussenkomst van een tweedelijns-katvangers waar het geld naar werd doorgeboekt, zo snel mogelijk op te nemen of om te zetten naar bitcoins. De opgenomen, doorbetaalde of in bitcoins omgezette bedragen werden op deze manier witgewassen, oordeelt het hof. Dat stelt verder dat er sprake is van een criminele organisatie waar de verdachte leiding aan gaf.

De man werd in 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden. Tevens oordeelde de rechter destijds dat hij ING een schadevergoeding van 105.000 euro moest betalen. Een vordering van de Rabobank van 166.000 euro werd afgewezen. De verdachte ging vervolgens in hoger beroep tegen de uitspraak. Het hof oordeelt dat de man nog steeds schuldig is, maar komt uit op een lagere gevangenisstraf. Dat komt door de overschrijding van de redelijke termijn waarin het proces plaatsvond. Zo werd de verdachte op 21 oktober 2013 aangehouden. Het vonnis volgde op 20 juli 2016. Daarmee is er sprake van een overschrijding van de redelijke termijn met negen maanden.

Op 2 augustus 2016 werd er hoger beroep ingesteld. Het hof deed vervolgens op 30 maart van dit jaar uitspraak. Daarmee is de redelijke termijn in hoger beroep met bijna 32 maanden overschreden, wat gevolgen heeft voor de op te leggen straf, aldus het hof: "Ondanks de ingewikkeldheid en de omvang van de zaak en het feit dat er door en namens de verdachte meerdere onderzoekswensen zijn gedaan, is het hof van oordeel dat deze overschrijding matiging van de hierna te vermelden op te leggen straf tot gevolg moet hebben."

Gezien de ernst, de duur en het grote aantal slachtoffers in deze zaak, kan er volgens de rechter geen andere straf dan een gevangenisstraf worden opgelegd. De ouderdom van de feiten doet daar niets aan af. Het hof wilde een celstraf van 24 maanden opleggen, maar komt vanwege de geconstateerde overschrijding van de redelijke termijn uit op 19 maanden. Wel stelt het hof dat de Rabobank heeft aangetoond dat het 135.000 euro schade heeft geleden en de man dit moet vergoeden. Tevens stelde het hof dat ING een schade van 100.000 euro door toedoen van de verdachte heeft geleden, terwijl dat in het vorige vonnis nog 105.000 euro was.

Reacties (9)
02-04-2021, 15:07 door Anoniem
280.000 euro...sorry dat ik het zeg maar dat was een hoop moeite voor dat flut bedrag.

Als ik naar een debat van de 2e kamer kijk waarin alles continu herhaald wordt en dat rustig doorgaat tot 3 uur nachts dan is dat bedrag al ruim overschreden.

Wie is hier nou in feite de dief dan? Of krijg ik nu ook een functie elders?
02-04-2021, 15:21 door Anoniem
waarom zetten ze er niet bij hoeveel winst hij gemaakt heeft?waarschijnlijk slechte reclame want het loont om dit soort dingen te doen zodra die vrij is beschikt die over de middelen ergens verstopt.

net als:

https://www.security.nl/posting/697384/Man+die+inbrak+op+14_000+webwinkelaccounts+veroordeeld+tot+27+maanden+cel
02-04-2021, 16:39 door Anoniem
280.000 euro voor 19 mnd cel.....waar kan ik me aanmelden?
Ps.deze rechter is zeker lid van de ruttengroep .
02-04-2021, 17:35 door Anoniem
Door Anoniem: 280.000 euro voor 19 mnd cel.....waar kan ik me aanmelden?
Ps.deze rechter is zeker lid van de ruttengroep .


waar kan ik me aanmelden

d66.nl


Houd het geheim: rechters stemmen D66 | De Volkskrant

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/houd-het-geheim-rechters-stemmen-d66~b4cb4ed9/
03-04-2021, 04:17 door Anoniem
Als ze slim waren dan hebben ze ergens een Bitcoin of Monero wallet buiten zicht van justitie weten te houden. Aangezien de zaak al zo oud is dan is de waarde van hun Bitcoins in de (vele) miljoenen.
03-04-2021, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Houd het geheim: rechters stemmen D66 | De Volkskrant

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/houd-het-geheim-rechters-stemmen-d66~b4cb4ed9/

Een citaat uit dat Volkskrant artikel:

"Daar is net zo weinig mis mee als dat je bij de VVD veel ondernemers vindt en bij de SP veel verpleegkundigen. Maar of rechters massaal D66 stemmen, wil ik helemaal niet weten. [...] Openbaarmaking van de persoon achter de rechter kan neutraliteit alleen maar schaden."

Of moet ik als geslaagde en op de VVD stemmende ondernemer aan jan en alleman gaan opbiechten dat ik het bed deel met een op de SP stemmende verpleegkundige? Ik dacht het niet. Dat gaat anderen niets aan. Rechters hebben ook recht op hun privacy en de eerbiediging van het stemgeheim.
03-04-2021, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem: 280.000 euro voor 19 mnd cel.....waar kan ik me aanmelden?
Ps.deze rechter is zeker lid van de ruttengroep .

Dat geld moet hij grotendeels betalen en een groot deel is afgepakt. Als hij een betalingsregeling zou hebben betekent dit iedere maand 6528 euro aftikken (maximale tijd is 3 jaar). Dat gaat niet lukken met 0 salaris en toekomst perspectief op een goedbetaalde baan. Hij is rekt.
04-04-2021, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: Houd het geheim: rechters stemmen D66 | De Volkskrant/
De enige rechter die ik een beetje ken is een uitgesproken VVD'er.

En al zou het zo zijn dat rechters vaak D66-stemmers zijn dan vind ik het helemaal niet zorgwekkend (en nee, ik heb nog nooit van mijn leven zelf op D66 gestemd). Als er een ding is dat me opvalt aan de stereotype D66'er is dat die heel genuanceerd denkt en allerlei omstandigheden meeweegt bij het vormen van een oordeel. Voor rechters vind ik dat een uitstekende eigenschap.

Voor wie het daar niet mee eens is: vraag je af of als jij onverhoopt in een rechtzaak belandt, wat behalve een strafzaak ook een civiele zaak kan zijn, aangespannen door onredelijke buren of een belastingdienst die over burgers heenwalst, of je dan wil dat de rechter ook naar jouw kant van het verhaal moet luisteren of niet. Als dat je wel prettig lijkt dan heb je rechters nodig die zo in elkaar zitten dat ze dat ook echt doen.
05-04-2021, 11:17 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: 280.000 euro voor 19 mnd cel.....waar kan ik me aanmelden?
Ps.deze rechter is zeker lid van de ruttengroep .


waar kan ik me aanmelden

d66.nl


Houd het geheim: rechters stemmen D66 | De Volkskrant

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/houd-het-geheim-rechters-stemmen-d66~b4cb4ed9/


Troll Alert of iemand die te beroerd is om verder dan de kop alleen van het artikel te lezen, of niet in staat is begrijpend te lezen. Meer smaken zijn er niet.

Het artikel gaat slechts over de sinds 1968 geuite interesse over de (politieke) achtergronden van gevestigde intelligentia, hun bijdragen aan die discussie door introspectie, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van democratisch onderbouwde kritiek op onze samenleving in zijn geheel en draagt in het geheel niet het bewijs aan dat rechters D66 stemmen.

Suggestie: Als je niet in staat bent opiniërende artikelen op hun waarde te schatten: ga dan naar Youtube, en blijf weg bij de Volkskrant of het NRC. Dat geeft rust in deze moeilijke tijden en deze site blijft verschoond van een boel zwetspraat en opruiend gerel waar niemand - inclusief jij - op de lange duur beter van wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.