Een kwetsbaarheid in macOS maakte het mogelijk om door middel van een kwaadaardig txt-bestand het ip-adres van de gebruiker te lekken en allerlei informatie te stelen. Apple maakte vorig jaar bekend dat het beveiligingslek is verholpen. De onderzoeker die het probleem ontdekte en aan Apple rapporteerde heeft nu de details van het lek openbaar gemaakt, dat wordt aangeduid als CVE-2019-8761.
Virusscanners, firewalls en zelfs macOS Gatekeeper beschouwen txt-bestanden als onschuldig, zegt onderzoeker Paulos Yibelo. In het verleden heeft bijvoorbeeld onderzoeker Tavis Ormandy laten zien hoe remote code execution mogelijk was door een kwetsbaarheid in Notepad. Yibelo ontdekte dat het mogelijk is om TextEdit op macOS te laten denken dat een geopend bestand een rtf-html-bestand is, zelfs wanneer de extensie op txt eindigt. "De mogelijkheid om html in een txt-bestand te injecteren opent allerlei potentiële aanvalsvectoren", aldus de onderzoeker.
Eén van deze vectoren kan worden gebruikt in combinatie met de AutoMount-feature, die het mogelijk maakt dat een file:/// url verbinding maakt met een remote server. Door het toevoegen van css en html aan het txt-bestand zal het systeem van de gebruiker, zodra het bestand wordt geopend, verbinding met de remote server maken. Een aanvaller kan zo het ip-adres van de gebruiker achterhalen.
Een andere aanvalsvector die Yibelo ontdekte maakt het mogelijk om door middel van css en het iframedoc attribuut de inhoud van een lokaal bestand aan een niet gesloten style tag toe te voegen en via een 'dangling parameter' terug naar de aanvaller te sturen zodra het txt-bestand wordt geopend. Een exacte beschrijving van deze laatste aanvalsvector zoals een proof-of-concept zijn niet door de onderzoeker gegeven.
Yibelo waarschuwde Apple in december 2019. Apple kwam vorig jaar met een update voor macOS. In een beveiligingsbulletin voor macOS Catalina is informatie over de kwetsbaarheid op 10 augustus 2020 toegevoegd.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat testbewijzen kunnen worden ingezet voor toegang tot activiteiten zoals sportwedstrijden, ...
Juridische vraag: In de media wordt bericht dat in China een crimineel collectief is opgepakt dat gamecheats verkocht. Volgens ...
In de randstand was het begin deze maand mogelijk om je in te schrijven voor een loting van 28 nieuwbouw huizen. Om zo ...
Iemand enig idee wat de beste manier is om een wachtwoord te bewaren?
Bij een webwinkel waar net een datalek is geweest staat de volgende tekst op de site Welke maatregelen neemt X om herhaling ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.