image

Aantal geregistreerde DigiD-accounts steeg vorig jaar naar 18,3 miljoen

dinsdag 13 april 2021, 17:24 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-04-2021, 17:41

Het aantal geregistreerde DigiD-accounts steeg vorig jaar naar 18,3 miljoen, een toename van 22 procent ten opzichte van 2019. De groei wordt mede verklaard door ouders die vanwege een coronatest een DigiD-account voor hun kinderen aanvroegen, grenswerkers en heraanvragen, zo laat Logius aan Security.NL weten. Logius is de ict-dienstverlener van de overheid en de partij die voor DigiD verantwoordelijk is.

Vandaag presenteerde de organisatie het jaarverslag 2020. Daarin staat dat het aantal actieve DigiD-accounts vorig jaar op 18,3 miljoen uitkwam. Nederland telt bijna 17,5 miljoen inwoners. Het verschil wordt verklaard doordat inactieve DigiD-accounts na drie jaar worden verwijderd. Onder de 18,3 miljoen DigiD-accounts bevinden zich dan ook accounts van mensen die de afgelopen drie jaar zijn overleden. Ook wanneer mensen een nieuw DigiD-account aanvragen wordt het oude account pas na drie jaar verwijderd. In de toekomst is Logius van plan om in de cijfers het daadwerkelijke aantal actieve accounts te vermelden, aldus een woordvoerder.

Verder laten de cijfers zien dat er vorig jaar meer dan 402 miljoen keer via DigiD werd ingelogd. Een toename van 18 procent ten opzichte van 2019, wat mede komt doordat mensen vorig jaar meer zaken digitaal met de overheid regelden. Tevens nam het gebruik van de DigiD app verder toe. De app werd vorig jaar 3,8 miljoen keer gedownload en telt inmiddels 8,8 miljoen accounts. De app werd in totaal ruim 141 miljoen keer gebruikt om bij de overheid mee in te loggen.

Reacties (9)
13-04-2021, 19:47 door Anoniem
Ja. Als je iedere keer je wachtwoord vergeet en een nieuw DigiD moet aanvragen. En dat drie jaar lang. Dan krijg je zulke cijfers. Of dat iets is om trots op te zijn weet ik niet. Het zou beter zijn als iedereen gewoon een DigiD kon aanvragen en die de rest van zijn leven zou gebruiken.
13-04-2021, 23:15 door Briolet
Ook wanneer mensen een nieuw DigiD-account aanvragen wordt het oude account pas na drie jaar verwijderd.

Dit deel snap ik niet. Bij de aanvraag van een DigiD account moet je het BSN nummer opgeven #. Dan kun je een nieuw account toch niet aan een ander BSN nummer koppelen, maar alleen aan het oude BSN nummer en dus het oude account?

#: Uitzonderingen zijn buitenlanders. Andere EU burgers kunnen ook een DigiD aanvragen op basis van een persoonsnummer uit het land van hun paspoort. Vreemd genoeg wordt dit niet als verklaring gegeven van het aantal accounts.
14-04-2021, 09:47 door Anoniem
Niet verwonderlijk

Je hebt je gidid minimaal 1 keer per jaar nodig tenzij je een zonderling bent die perse zijn belastingaangifte op papier wilt doen
14-04-2021, 12:26 door Anoniem
"De app werd vorig jaar 3,8 miljoen keer gedownload en telt inmiddels 8,8 miljoen accounts. De app werd in totaal ruim 141 miljoen keer gebruikt om bij de overheid mee in te loggen."

Dat aantal keer inloggen valt me enorm tegen. Als ik zie bij hoeveel plaatsen ik inmiddles mn DigiD moet gebruiken (Verzekering, Tandarts, OverheidsInbox, Belastingdienst, Wateragentschap, Gemeente, Bedrijf dat de Gemeentelijke belastibg regelt etc) Dan had ik er meer verwacht.
14-04-2021, 13:01 door Anoniem
Door Anoniem: Niet verwonderlijk

Je hebt je gidid minimaal 1 keer per jaar nodig tenzij je een zonderling bent die perse zijn belastingaangifte op papier wilt doen

Je hoeft alleen belastingaangifte te doen als je financiële situatie regelmatig veranderd.

Verder kun je alles zonder DigiD, en dat is maar goed ook want het is een pruts product uit het stenen tijdperk.
14-04-2021, 14:14 door Anoniem
Door Anoniem: Ja. Als je iedere keer je wachtwoord vergeet en een nieuw DigiD moet aanvragen. En dat drie jaar lang. Dan krijg je zulke cijfers. Of dat iets is om trots op te zijn weet ik niet. Het zou beter zijn als iedereen gewoon een DigiD kon aanvragen en die de rest van zijn leven zou gebruiken.
Ja ik denk echt dat 22 procent van de gebruikers haar wachtwoord zijn vergeten.. helemaal mensen de nieuws op deze site lezen gaan slecht om met hun wachtwoorden... pff
14-04-2021, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Niet verwonderlijk

Je hebt je gidid minimaal 1 keer per jaar nodig tenzij je een zonderling bent die perse zijn belastingaangifte op papier wilt doen

Je hoeft alleen belastingaangifte te doen als je financiële situatie regelmatig veranderd.

Verder kun je alles zonder DigiD, en dat is maar goed ook want het is een pruts product uit het stenen tijdperk.
Exact, doe ook geen aangifte en heb dan ook geen DigiD. Zal nooit aan de voorwaarden kunnen voldoen van DigiD, daarnaast wil ze niet mijn 06-nummer geven laat staan dat ik ga inloggen via een applicatie. Vind namelijk mijn privacy zeer belangrijk.

Enkel wat moeilijk doen zijn zorgverzekeraars. Vragen om een gespecificeerde factuur is in een hel belanden. Overigens zijn deze ook niet via inloggen zichtbaar. Een van de verzekeraars heeft dit openlijk toegegeven dat ze deze zelf niet in het bezit hebben in het kader van privacy (dan ben je al gerust 5 emails veder). Op de vraag hoe ze het dan controleren of het juist is, krijg je weer geen antwoord.
Zelfs bij 'n verzekeraar moest ik het woordje 'specificatie' uitleggen, ze snapte daar de betekenis niet van. Triest.
En aan het SKGZ heb je ook al niets, die vinden het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld dat je een factuur krijgt maar als je graag wil weten waar deze exact voor is (controleren of deze correct is) dat dat dan niet kan.
15-04-2021, 08:27 door Anoniem
Door Anoniem: Je hoeft alleen belastingaangifte te doen als je financiële situatie regelmatig veranderd.
Hoe kom je daar nou bij? Elke omstandigheid die maakt dat je inkomstenbelasting meer dan een paar tientjes afwijkt van de ingehouden loonbelasting maakt een belastingaangifte verplicht, ook als die omstandigheid niet regelmatig verandert. En zelfs als die afwijking er niet is en de belastingdienst stuurt je een aangiftebrief dan moet je aangifte doen.
15-04-2021, 14:49 door Anoniem
Strak verplicht gebruik moeten maken van je smartphone via de digid app,
om in te mogen loggen.

oh nee wacht er komt toch nog een privacy alternatief?

:-P

Voor Nederlanders die 'niet digitaal participeren' of uit principiële overwegingen geen gebruik willen maken van digitale middelen, blijft volgens Knops de 'analoge wijze' om contact te hebben met de overheid openstaan

The Matrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.