image

Tweede Kamer wil opheldering over het monitoren van thuiswerkers

donderdag 15 april 2021, 15:46 door Redactie, 6 reacties

De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken over berichten van vakbonden CNV en FNV dat werkgevers hun thuiswerkend personeel door middel van software in de gaten houden. Volgens CNV gaat het zeker om meer dan een half miljoen thuiswerkers. Zowel D66, Denk als de SP hebben Kamervragen aan de minister gesteld.

"Welke rechten hebben werknemers wanneer zij thuiswerken en hun werkgever wil controleren of zij wel of niet aan het werk zijn? Verschilt dat van de situatie dat iemand op kantoor werkt?", vragen D66-Kamerleden Van Weyenberg en Van Ginneken. Ook willen zij weten wanneer er bij monitoring van thuiswerkers sprake is van een privacyschending en wanneer mensen de overtreding bij de Autoriteit Persoonsgegevens moeten melden.

"Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat de burger, bovenop de mobiliteitsbeperkende coronamaatregelen, ook thuis privacy en autonomie kwijtraakt? Zo nee, waarom niet?", vraagt DENK-Kamerlid Van Baarle. Ook wil hij weten of Koolmees het risico op meer wantrouwen bij de werkgever als gevolg van meer thuiswerken van de werknemer heeft voorzien en welke maatregelen er zijn genomen om dit risico te ondervangen.

De minister moet ook duidelijk maken of er al een wettelijk regime is over wat wel en niet mag met betrekking tot monitoring van thuiswerkers door werkgevers. "Zo nee, moet daar dan niet een wettelijk regime voor ontwikkeld worden?", vraagt het DENK-Kamerlid. Van Baarle wil verder weten wat Koolmees gaat doen om het gebruik van verregaande digitale controle door werkgevers te ontmoedigen en of werkgevers de proportionaliteit wel voldoende onderbouwen.

SP-Kamerlid Van Kent wil van de minister weten hoeveel klachten er sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens over digitale monitoring. "Deelt u de mening dat de kwaliteit van werk niet te meten is aan het aantal aanslagen op een toetsenbord of het aantal klikken met een muis maar aan het uiteindelijke product dat het werk oplevert?", vraagt Van Kent verder. Koolmees moet tevens duidelijk maken of de Inspectie SZW genoeg mogelijkheden heeft om buitensporige monitoring aan te pakken en hoeveel werkgevers er inmiddels zijn aangesproken op overtredingen.

"Bent u het met de stelling eens dat digitale monitoring in veel werkomgevingen onnodig en ongewenst is en bijdraagt aan een voor veel mensen toch al stressvolle verplichte thuiswerksituatie? Hoe gaat u ervoor zorgen dat digitale monitoring en het wantrouwen door werkgevers dat daarbij hoort niet de norm wordt?", luidt de laatste Kamervraag van Van Kent. Koolmees heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (6)
15-04-2021, 15:52 door Anoniem
Toch fijn dat men 1.5 jaar na de corona-uitbraak hier over nadenkt.
16-04-2021, 08:30 door Anoniem
Door Anoniem: Toch fijn dat men 1.5 jaar na de corona-uitbraak hier over nadenkt.

We werken pas iets meer dan een jaar thuis.

Maar ja, lekker op tijd.
De politiek had andere prioriteiten blijkbaar. Verkiezingen en zo. En wat schandaaltijes bij oa de Belastingdienst.

Monitoring zou een bijzondere uitzondering op individueel niveau moeten zijn, en niet de standaard voor een hele organisatie.
Laat de FNV maar een zwartboek aanleggen, van werkgevers die dit doen.
Naming and schaming.

Als je als werknemer hier thuis mee belast wordt, dan zou ik op zoek gaan naar een andere werkgever.
Een die dit niet doet en wel vertrouwen in zijn werknemers heeft.
16-04-2021, 09:05 door Anoniem
Familielid van me werkt vanuit huis voor Bol.com, customer service, als die 1 minuut (echt letterlijk 1 minuut) ff niets doet dan hangt er direct iemand aan de telefoon met de vraag wat je aan het doen bent.

Voor elke handeling staat een x-aantal minuten, val je er even buiten dan hangt er direct iemand aan de telefoon.

Voor elk uur dat je werkt, krijg je 1 minuut personal time, dan kan je binnen 60 sec ff wat te drinken pakken.
16-04-2021, 11:48 door Anoniem
Het is toch fijn dat we thuis mogen werken. Maar het wordt wel erg lastig als je niet eens tijdens je werk uren met je vriendin even lekker mag shoppen of zo. Ik vind dat mijn baas niet alles hoeft te weten wat ik doe zolang ik mijn werk maar op tijd klaar heb. In mijn geval doet mijn man af en toe mijn werk en dan kan ik er mooi even tussen uit met een vriendin. Dus voor mij is OK zolang dat monitoren maar niet via de camera gaat.
16-04-2021, 19:39 door karma4
Verschilt dat van de situatie dat iemand op kantoor werkt?", vragen D66-Kamerleden Van Weyenberg en Van Ginneken. Ook willen zij weten wanneer er bij monitoring van thuiswerkers sprake is van een privacyschending en wanneer mensen de overtreding bij de Autoriteit Persoonsgegevens moeten melden.
Het gangbare verhaal dat politici graag op media berichten reageren. Ze hoeven zelf niet meer na te denken en krijgen veel aandacht. De werkelijke inhoud doet er weinig toe
19-04-2021, 20:49 door Anoniem
Door Anoniem: Familielid van me werkt vanuit huis voor Bol.com, customer service, als die 1 minuut (echt letterlijk 1 minuut) ff niets doet dan hangt er direct iemand aan de telefoon met de vraag wat je aan het doen bent.

Voor elke handeling staat een x-aantal minuten, val je er even buiten dan hangt er direct iemand aan de telefoon.

Voor elk uur dat je werkt, krijg je 1 minuut personal time, dan kan je binnen 60 sec ff wat te drinken pakken.

En hoe is dit anders dan customer service in een call center, waar de floor manager na 60 seconden ook achter je staat?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.