image

Britse geheime dienst waarschuwt voor spionage via nepprofielen op LinkedIn

woensdag 21 april 2021, 10:20 door Redactie, 5 reacties

De Britse geheime dienst Mi5 waarschuwt Britse burgers voor spionage via nepprofielen op LinkedIn. Via een overheidscampagne genaamd "Think Before You Link" worden werknemers van organisaties op de risico's gewezen. Volgens MI5 zijn zeker tienduizend Britse burgers via nepprofielen op LinkedIn benaderd door statelijke actoren, zo meldt de BBC.

Aanvallers doen zich vaak voor als recruiter en bieden individuen "aantrekkelijke kansen", maar proberen in werkelijkheid zoveel informatie als mogelijk van het doelwit te verzamelen. "Het in contact treden met deze profielen kan individuele carrières, de belangen van je organisatie en de belangen van de Britse nationale veiligheid en welvaart schaden", aldus het Centre for the Protection of National Infrastructure dat de campagne verzorgt en onder MI5 valt.

Via de campagne wordt medewerkers geleerd hoe ze nepprofielen kunnen herkennen, bekend zijn met de dreiging, nepprofielen melden bij hun manager en de profielen vervolgens verwijderen uit hun netwerk. Ook wordt personeel geleerd hoe ze kunnen voorkomen om een doelwit te worden. Vorig jaar besloten de Amerikaanse en Australische overheid al een zelfde en gelijknamige bewustzijnscampagne te organiseren. LinkedIn laat in een reactie weten dat het de campagne van de Britse overheid verwelkomt.

Image

Reacties (5)
21-04-2021, 11:11 door Anoniem
Ik heb de eenvoudige variant gebruikt: profiel verwijderd. Als ik ergens anders wil werken doe ik wel een open sollicitatie of bekijk openstaande vacatures.
21-04-2021, 14:52 door Anoniem
LinkedIn gewoon mijden als de pest.
Deze scammers hebben complete profielen van artsen en virologen in binnen- en buitenland verwijderd omdat deze niet zouden stroken met de opvattingen van het WHO.
Hun misdaad? Het genezen van patiënten.

Bij deze laat ik hun data-verzamelingswoede buiten beschouwing. En die MI5 plakt samen met LinkedIn onder dezelfde zool...
21-04-2021, 17:11 door Anoniem
pfft worden er een paar wakker.
22-04-2021, 09:36 door Anoniem
Next best thing dat ze konden proberen? Linkedin is zo open als een mandje, zet daar gewoon je gegevens niet neer. Het is overigens van Microsoft, een van de grootste dataverzamelaars en AVG overtreders.
22-04-2021, 13:15 door Anoniem
@Anoniem van 14:52 21-04-2021: Interessante bewering over Linked-In ! Maar kun je die ook onderbouwen en aantonen met bewijs d.m.v. screenshots o.i.d. ? Zie graag je post hiervan verschijnen !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.