image

Kabinet gaat burgers niet via sms over coronamaatregelen informeren

woensdag 21 april 2021, 11:00 door Redactie, 10 reacties

Het kabinet gaat burgers, mede vanwege de privacy, niet via sms over nieuwe coronamaatregelen informeren. Dat heeft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer laten weten. Tijdens een Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus dat vorige week plaatsvond had Dassen van Volt aan minister Rutte gevraagd om na afloop van elke persconferentie over de coronamaatregelen een sms-bericht met de belangrijkste maatregelen naar burgers te sturen, zoals ook in Noorwegen wordt gedaan.

Het kabinet zal de suggestie niet overnemen, laat De Jonge weten. "Met de huidige inzet van de communicatie-instrumenten bereiken we het grootste deel van de samenleving. Op basis van recent campagne-effect blijkt dat zo’n 89% van de bevolking bereikt wordt met de campagne", schrijft de minister. "Een extra kanaal van informeren draagt naar verwachting nauwelijks bij aan een hoger kennisniveau van de maatregelen."

Daarnaast wijst De Jonge ook op een uitvoerings- en een privacyprobleem: "De Nederlandse overheid heeft niet de beschikking over de mobiele telefoonnummers van haar burgers. Zover de overheid deze nummers wel heeft omdat mensen daarvoor permissie hebben gegeven, kunnen deze nummers niet zonder meer worden ingezet voor andere doelen dan waarvoor ze zijn geregistreerd."

De overheid kan wel een NL-Alert versturen, maar dit is alleen bedoeld voor acute noodsituaties. "Dit is een heel ingrijpend communicatiemiddel, waarbij burgers zich niet kunnen onttrekken aan communicatie van de overheid. Het kabinet is van mening dat dit met grote terughoudend moet worden ingezet", besluit de minister. Vorig jaar maart verstuurde de overheid nog een NL-Alert waarin het burgers wees op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Reacties (10)
21-04-2021, 11:41 door [Account Verwijderd]
Dat zouden ze ook niet moeten flikken ook om mij via een SMS lastig te vallen.
Dat nummer wordt direct geblokkeerd of ik ga over op een prepaid kaart zonder opgave.
En als ze dit zouden doen via NL-alert dan is het eerste wat ik doe het uitzetten hiervan.
Ik vind het al erg genoeg dat ik koppen steeds tegen kom op tv.
21-04-2021, 12:05 door Anoniem
Echt top, wat een waardevolle toevoeging aan de tweedekamer, nog een privacy verneukende partij erbij.
21-04-2021, 12:21 door Anoniem
Krijg je ervan met zoveel kleine partijen: nog meer idiote ideeën die besproken moeten worden waardoor er nog minder tijd over is voor zinnige onderwerpen.
21-04-2021, 12:38 door Anoniem
Je kunt ook zonder nrs op te slaan/te gebruiken voor cell broadcasts kiezen, zoals oa bij 1e maandag vd maand af en toe wordt gebruikt, maar daarover is de Jonge duidelijk...
21-04-2021, 14:28 door Anoniem
Man, als men dit wil, hoe moeilijk is het dan om een nieuwsbrief te maken..... Meld je aan met je email, krijg na afloop een samenvatting in de mail. Een systeem wat al meer dan 20 jaar bestaat en werkt!

SMS... 140 tekens om beleid uit te leggen werkt toch ook niet. Of gaan we 10 sms berichten per Nederlander sturen.... wordt nog een dure grap.

En cellbroadcasting is niet de oplossing. Want niet elk OS kan dat.... Ik krijg ook geen alarm meldingen als ze dat testen.

TheYOSH
21-04-2021, 17:42 door [Account Verwijderd]
SMS?
Als zoiets weer wordt voorgesteld mag ik hopen dat het ministerie van onderwijs daar ook meteen bovenop springt.
SMS / Nederlandse taal...
Breek mij de bek niet open.
21-04-2021, 18:18 door Anoniem
Off-Topic (denk ik):

Ik ben het even kwijt en hoop dat jullie mij kunnen vertellen hoe een en ander nu in elkaar steekt.
Het volgende:

-De regering is demissionair. Dit wil toch zeggen dat ze 'in de pauze-stand' staan totdat er een nieuwe regering is geformeerd?

-Op dit moment hebben we officieel toch geen minister president en/of ministers van justitie e.d.? Waarom blijven alle partijen deze personen dan als zodanig adresseren?

Als ik een wanprestatie lever en ik neem hiervoor de verantwoordelijkheid door mijn ontslag in te dienen, kan ik toch ook niet de volgende dag gewoon weer mijn werkzaamheden hervatten? Zeker niet als mijn ontslag ook inhoud dat leden van mijn team ook zonder werk zitten.

Dank voor jullie reactie

Ed
21-04-2021, 20:20 door Anoniem
Eerst een voorbeschouwing op het journaal waar de maatregelen die in de persco verteld gaan worden besproken worden.
Dan het journaal met de aankondiging welke maatregelen er getroffen gaan worden.
Dan het interview met Ron Fresen in Den Haag waar de maatregelen opgelepeld worden.
Vervolgens de voorbeschouwing op de persco met Sander van de Wulp die de "waarschijnlijke" maatregelen even bespreekt.
Dan de persco waar de maatregelen door Rutte opgelepeld worden, de "medische uitleg van de Jonge.
Dan de belachlijke vragen van de journalisten.
Dan de samenvatting door Sander van de Wulp.
Vervolgens worden de maatregelen besproken in de Vooravond, en Nieuwsuur om te besluiten in het late nieuws.

Laat maar komen die SMS, die is tenminste nog te filteren. ;-)
21-04-2021, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: Je kunt ook zonder nrs op te slaan/te gebruiken voor cell broadcasts kiezen, zoals oa bij 1e maandag vd maand af en toe wordt gebruikt, maar daarover is de Jonge duidelijk...
Dat heeft die niet begrepen dat je daar helemaal geen lijst met nummers voor nodig hebt...
Probleem is vast dat Hugo het niet zo kan samenvatten dat het in 1 helder bericht past.
22-04-2021, 09:37 door Anoniem
"De overheid kan wel een NL-Alert versturen, maar dit is alleen bedoeld voor acute noodsituaties. "Dit is een heel ingrijpend communicatiemiddel, waarbij burgers zich niet kunnen onttrekken aan communicatie van de overheid. Het kabinet is van mening dat dit met grote terughoudend moet worden ingezet", besluit de minister. Vorig jaar maart verstuurde de overheid nog een NL-Alert waarin het burgers wees op de belangrijkste instructies om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan."
Cell Broadcast is anders gewoon prima uit te zetten.. Maar blij dat ze inmiddels iets geleerd hebben, na een aantal keer van mijn stoel gestuiterd te zijn omdat ze het nodig vonden om te melden dat het 3 steden verderop druk is door de zoveelste voelbalhuldiging was ik een beetje klaar met die overheidsspam. Ik begin weer lichte hoop te krijgen dat het ooit nog eens fatsoenlijk gaat werken. Nu nog even het probleem oplossen dat mijn vriendin op netwerk B NL Alerts soms 2 uur later ontvangt dan ik op netwerk A..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.