image

Ministerraad akkoord met verplichte digitale gegevensuitwisseling in de zorg

vrijdag 23 april 2021, 17:03 door Redactie, 37 reacties

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat digitale gegevensuitwisseling in de zorg verplicht. Zorgverleners zullen straks medische gegevens verplicht elektronisch moeten uitwisselen. Volgens demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg worden gegevens in de zorg nog te vaak op papier, per fax of bijvoorbeeld via dvd’s uitgewisseld en dat kan voor problemen zorgen als gegevens niet goed worden overgenomen.

"Verpleegkundigen en artsen zijn nu veel tijd kwijt met het overtypen van gegevens en de patiënt moet soms meerdere keren dezelfde situatie uitleggen aan verschillende zorgverleners. Als de gegevensuitwisseling in de zorg op orde is, kunnen vermijdbare fouten worden voorkomen en houden zorgverleners meer tijd over voor de patiënt", aldus Van Ark.

Het is de bedoeling dat zorgverleners, ook al werken ze met verschillende systemen, gegevens over en weer kunnen uitwisselen. "De systemen die huisartsen en ziekenhuizen gebruiken moeten beter met elkaar gaan communiceren - vergelijkbaar met een wereldstekker die verbinding mogelijk maakt met andersoortige stopcontacten", zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

Er zal worden begonnen met vier gegevensuitwisselingen, namelijk de Basisgegevensset Zorg, Beelduitwisseling, Digitaal Receptenverkeer en Verpleegkundige Overdracht. Tijdens deze processen worden gegevens uitgewisseld zoals informatie over allergieën of bloeddruk, MRI- of hartscans en medicatiegegevens. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Tweede Kamer.

Reacties (37)
23-04-2021, 17:25 door Anoniem
Dan zit er maar een ding op: als patiënt op laste van een dwangsom verbieden medische gegevens elektronisch uit te wisselen.

En dat kan, want deze gegevens zijn eigendom van de patiënt.
23-04-2021, 17:37 door majortom
En hoe verhoudt zich dit met het LSP en de benodigde toestemming van de patient? Ik lees hier niet van in de aankondiging.
Of is dit nu een verkapte manier om medische gegevens uit te wisselen zonder een opt-in en zonder mogelijkheid tot opt-out?
23-04-2021, 17:49 door Anoniem
Door majortom: En hoe verhoudt zich dit met het LSP en de benodigde toestemming van de patient? Ik lees hier niet van in de aankondiging.
Of is dit nu een verkapte manier om medische gegevens uit te wisselen zonder een opt-in en zonder mogelijkheid tot opt-out?

Je weet toch dat het EPD er MOET komen, linksom of rechtsom.
23-04-2021, 17:55 door spatieman
waarom denk je dat ze covid uitgevonden hebben.
23-04-2021, 19:31 door Anoniem
Dus een verkapte EPD/LPS (zonder toestemming van de patient lijkt het)
Krijgen de patienten nog enige inspraak over het gebruik van persoonlijke data die over hen gaat?


"Verpleegkundigen en artsen zijn nu veel tijd kwijt met het overtypen van gegevens en de patiënt moet soms meerdere keren dezelfde situatie uitleggen aan verschillende zorgverleners. Als de gegevensuitwisseling in de zorg op orde is, kunnen vermijdbare fouten worden voorkomen en houden zorgverleners meer tijd over voor de patiënt", aldus Van Ark.

En dit kan niet op een manier dat de patient hier controle over houdt.
Bv data op een gegevensdrager in een standaard formaat, of als het geprint wordt, in ocr-leesbaar formaat.
Dan is het tijdverlies en onzuiverheid van in typen ook verleden tijd.

Waarom van het ene uitterste naar het andere uiterste, met weer andere problemen. Gehackte verbindingen, niet werkende verbindingen, slordige registratie bij de verzendende partij, etc.
En bestaande problemen zoals de zorg die niet veilig om kan gaan met patient-gegevens, worden hier niet mee opgelost. Zerlfs makkelijker gemaakt.
Kon een (ongeautoriseerde) medewerker nu alleen nog maar in lokale dossiers neuzen, als het tegen zit straks landelijk.


Wordt er nog een scheiding gemaakt tussen data die nodig is voor eerste hulpverlening, en de overige patient data?
Of gaat alles over de muur gegooid worden.


Politci en digi-dwang, terwijl ze zelf vaak niet snappen of overzien waar ze mee akkoord gaan.
Geen goede combinatie.
En nu maar wachten tot het (weer eens) fout gaat in de zorg.
23-04-2021, 19:48 door Anoniem
ook Van Ark voor Medische Zorg handelt dus totaal onstatelijk.
De democratie voorbij dit.
Je zou dus zeggen dat Piet Hein Donner zichzelf nog wat aan gaat doen.
Dat zei hij immers bij de formatie besprekingen van Rutte I als 1 van de 4 "traditionele" partijen zichzelf allerlei zaken toeeigenen.
Wat van Ark voor Medische Zorg is ten 1e natuurlijk veranderen van de spelregels gaande het spel.
Medische gegevens zouden niet STANDAARD gedeeld worden.
Dit is namelijk georganiseerd en geautomatiseerd lekken van gegevens volgens Ferd Grapperhaus.
Ten 2e is wat van Ark voor Medische Zorg doet ook nog eens verder dan bestendigen van bestaande afspraken.
Ze kreeg waarschijnlijk opdracht van Rutte en de Jonge om even een krabbel te zetten voor akkoord.
Terwijl zijn partijgenoot de rechtstaat en rechtszekerheid verder sloopt doet Donner gewoon zijn middag-dutjes.
23-04-2021, 19:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door majortom: En hoe verhoudt zich dit met het LSP en de benodigde toestemming van de patient? Ik lees hier niet van in de aankondiging.
Of is dit nu een verkapte manier om medische gegevens uit te wisselen zonder een opt-in en zonder mogelijkheid tot opt-out?

Je weet toch dat het EPD er MOET komen, linksom of rechtsom.

Volgens mij gaat het hier helemaal niet over [LE]PD, maar is het wetsvoorstel dat als er informatie wordt uitgewisseld, dit digitaal moet gebeuren.
23-04-2021, 20:28 door Anoniem
Volksvertegenwoordiging, nee.

Volk wil blijkbaar niet; dan maar doordrukken.

Bah.
23-04-2021, 21:55 door Anoniem
Bijzonder dat een demissionair kabinet zo’n voorstel doet.
23-04-2021, 22:30 door Anoniem
Het lijkt wel of global Big Pharma interesses alles dicteren en nationale parlementen alleen nog hiermee akkoord kunnen gaan, e.g. tekenen bij het kruisje dus.

Iemand die in jouw medische data neust en er niets in nodig heeft (voorbeeld - de medische gegevens van bekende Nederlanders). Als je daar zelf al niets meer in te zeggen hebt, dan word je nog verder het product binnen een dergelijke wetgeving.

Oh, wacht eens eventjes, je hebt ook geen zeggenschap meer over je eigen lichamelijke integriteit (indirecte vaccinatiedwang en -drang, medische test-maatschappij dictatuur met een zachte drang tot voltooid levenseinde als je niet meer productief bent wellicht in de toekomst. Daarnaast zijn de pensioenpotten al ten gelde gemaakt.

De analoge, maar zeker ook de digitale maatschappij begint vreemde dictatoriale trekjes te vertonen en dat deel van de massa, dat er stilzwijgend mee akkoord gaat, helpt mee dit te faciliteren en in stand houden. Wie dan later zijn of haar gatje brandt, moet maar op de blaren zitten ook. Alle waarschuwingen zijn immers steeds aan dovemans oren gericht.
Wij zijn de roependen in de pandemie-woestijn,

Jodocus Oyevaer
23-04-2021, 23:08 door Anoniem
Zouden mensen weten hoe slecht deze shit beveiligd is, was en zal zijn, dan zou half Nederland op straat gaan demonstreren?

Slaap verder, mensen!
23-04-2021, 23:47 door Anoniem
Dit gaat niet over gegevens uitwisseling.
Dit gaat over de artsen.
Die zijn al tot loonslaaf gemaakt van de verzekering directies en diens grote externe risico beoordelaars/her-verzekeraars.
Maar dat is niet genoeg.
Vak-inhoud mag denk ik geen objectieve diagnoses in de weg staan.
Geen medisch, geen ICT.
Dus ook moet die dwingelarei jegens artsen dat tijdens Rutte II onder Edith Schippers is ingezet stoppen.
Het moet niet zo zijn dat omdat niet-artsen de context van beoordelingen niet tot onvoldoende kennen omdat ze de patient niet zelf hebben gezien dan maar even moeten gaan beoordelen welke omschrijvingen van verslaglegging artsen voor diagnose en handeling moeten gaan hanteren.
Op weg naar eenheid van taal en techniek
Eenheid van taal betekent dat zorgverleners op dezelfde manier medische gegevens gaan vastleggen. Dan gaat het dus om de afspraken over wanneer en hoe welke vaktermen worden gebruikt. Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld met bb 'bovenbeen' bedoelen terwijl een huisarts het heeft over 'bovenbuik'.

Bij eenheid van techniek gaat het erom dat aan ict-systemen dezelfde eisen worden gesteld om informatie uit te wisselen. De systemen die huisartsen en ziekenhuizen gebruiken moeten beter met elkaar gaan communiceren - vergelijkbaar met een wereldstekker die verbinding mogelijk maakt met andersoortige stopcontacten. Zodat zorgverleners, ook al werken ze met verschillende systemen, gegevens over en weer kunnen uitwisselen.
Het doel van dat "beter" met elkaar gaan communiceren is niet dat een arts niet snapt wat zijn collega daar heeft opgeschreven.
Het doel van dat "beter" met elkaar gaan communiceren valt meer te zien als zeggen, iedereen die Linux systemen hanteert moet voortaan maar over Microsoft.

De coderingen die artsen hanteren in West-Europese landen zijn al volstrekt universeel.
Een ski-maat van mij raakte een aantal jaren geleden in een academisch ziekenhuis in Zuid Duitsland terecht.
De hoofd-arts van het ziekenhuis opereerde die gast.
De verzekeraar in Nederland wilde natuurlijk weten hoe of wat, maar de mensen hier kennen hun talen niet meer echt.
Gevolg, ik heb even getolkt tussen Duits en Nederlandse artsen maar de coderingen van bovenbuik - bb en heup -links voor was dus echt de onduidelijkheid dus niet....
De Nederlandse verzekeraar wilde nog even het werk tussen de Anwb reisverzekering en het Duitse ziekenhuis helemaal over doen en de aanleiding nagaan terwijl de patient - mijn ski-maat - al binnen 12 uur geopereerd moest kunnen worden.

De taal- en communicatie en inzichten van de verzekeraars om goed te snappen wat er gedaan moet worden was hun eigenlijke probleem.
Daarmee waren ze zelf een hinderlijke vertragende factor op een vloeiende voortgang in het ziekenhuis terwijl de telefoontjes plegen en het faxen van de gevraagde medische formulieren binnen 10 minuten rond was.
Eitje dus.
Hoef je dus niet weer zo'n dubbelop systeem te lanceren dat een eigen leven gaat leiden en de mens uit de communicatie van mens tussen mens elimineert.
Heel fout dit.
24-04-2021, 00:41 door Marc Smits
Deze weergave van security.nl is op zijn minst vertekenend.

Patiënten worden nergens toe veplicht.
Patienten worden in de WEGIZ nergens toe verplicht. De zorgsystemen moeten ze uitwisselbaar maken. Dat wordt verplicht.

Dit is geen nieuw EPD
VWS, verzekeraars en zorgkoepels hebben afgelopen 10 jaar geprobeerd het EPD uit 2011 door te drukken (het LSP).

Hier is iets anders aan de hand. De Minister wil namelijk dat gegevens "binnen de behandelrelatie" worden uitgewisseld, bij voorkeur zonder dat daar "toestemming" van de patiënt voor nodig is.

Toestemming en toestemming
De wet (WABVPZ, art 15a) stelt dat een patiënt toestemming moet geven voor het delen van gegevens via een 'uitwisselingssysteem' (zoals het LSP) omdat hiermee het medisch beroepsgeheim wordt doorbroken.

Binnen de behandelrelatie is uitwisseling van gegevens onderdeel van de zorgplicht. De behandelrelatie veronderstelt toestemming (conform de WGBO).

Let op deze wet
De voorkeur in deze wet is een een infrastructuur die werkt zonder dat die eerste vorm van 'toestemming' nodig is. Je mag het LSP gebruiken, maar het moet ook zonder kunnen.

Het moet dus straks ook 'decentraal' kunnen. Precies dat kan ons (na +10 jaar misere) eindelijk de goede kant uit helpen.

Marc Smits
Bestuurslid Stichting Privacy First
24-04-2021, 09:30 door karma4
Door Marc Smits: Deze weergave van security.nl is op zijn minst vertekenend. ...
Het moet dus straks ook 'decentraal' kunnen. Precies dat kan ons (na +10 jaar misere) eindelijk de goede kant uit helpen. ...
Dank u. Een overwogen richting aanduiden is wat ons verder helpt.
De hakken in het zand met polarisatie en wat een ander allemaal niet goed zou doen is niet opbouwend.
24-04-2021, 11:13 door Anoniem
Beste reaguurders,
Denken we ook nog aan de patient die voor zijn/haar leven vecht, maar waar artsen tegen het probleem aanlopen dat ze informatie missen. De veiligheid van de patient betreft meer dan gegevensbescherming en privacy.
Een EPD kan levensreddend zijn, dus kom met oplossingen!

Met betrekking tot de wereldstekker die genoemd wordt in het artikel: volgens mij is daar HL7 voor ontworpen
24-04-2021, 12:51 door Anoniem
een regering die demissionair. is mag en kan niet ? Iets bij de wet regelen en aan nemen toch....
dacht ik zo maar
24-04-2021, 12:53 door Anoniem
Het verplicht digitaal uitwisselen van medische informatie gaat er toe leiden dat men de meest makkelijkste en goedkoopste manier gaat vinden (beveiliging wordt dan een ondergeschikt iets) om dat te realiseren. De gevolgen daarvan laten zich raden, kijkt u maar eens naar hoe goed het gaat met, bijvoorbeeld, gemeentelijke informatie. De ene na de andere gemeente heeft haar beveiliging niet op orde, toch blijft de data honger bestaan.

Eenmaal in een database opgenomen (de gemiddelde persoon staat in honderden databases) zal die informatie niet zomaar verdwijnen, sterker nog, de kans dat het, vroeg of laat, gekoppeld wordt aan andere systemen is levensgroot. Function creep.
Daarnaast loert het dilemma van "computer says so" om de hoek, vraagt u eens aan personen die officieel overleden zijn verklaard, hoe makkelijk het is om de diverse databases weer in lijn te brengen met de werkelijkheid.
En het klakkeloos aannemen dat informatie accuraat en volledig wordt ingevoerd is een vreemde, gegeven een werksituatie met hoge werkdruk.

Als iemand die heeft ondervonden hoe het is als iets onwaar eenmaal in een medische database/dossier staat (en dat dan proberen ongedaan te krijgen), is een continue gevecht, waarbij je ook nog aangekeken wordt alsof je een malloot bent.

Daarnaast kun je je afvragen of je medici aan je lijf wilt hebben die wat de computer zegt doorslaggevender vinden dan wat de patient zegt (als die patient al in staat is om die informatie zelf door te geven in geval van een noodsituatie).
24-04-2021, 13:38 door Anoniem
Dit zijn de grofste leugens... 'we beginnen met MRI scans'.... ik heb nog nooit een huisarts een MRI zien overtekenen met typefouten.
Dit is LPD/EPD doorduwen.
24-04-2021, 13:56 door Anoniem
Marc Smits
Bestuurslid Stichting Privacy First
Volgens mij gaat het voor velen toch om de privacy en de veiligheid en dus is het probleem toch iets anders
dan waarover jij schrijft. En dat dit niet verplicht wordt moet ik nog eens zien want ik geloof daar niets van. Er
zijn genoeg voorbeelden waarbij in het begin wordt gezegd dat gaat nooit gebeuren een paar jaar later wordt
het veranderd en alleen een kleine groep geeft commentaar die worden dan als idioten gestempeld En wie
komt er echt voor de burgers op, niemand, nu niet en straks ook niet. Zo zie ik het.
24-04-2021, 14:21 door Anoniem
Ik was laatst op de spoedeisende hulp. Het was druk. De arts die mij zag, heeft iets genoteerd over het verkeerde oog. De spcialist die mij daarna onder zijn hoede kreeg, had ondertussen een verkeerd dossier open staan toen hij mij belde. Er gaan dus twee dingen mis en door stom toeval en vasthouden kwam ik erachter. Iemand anders heeft dus ook een verkeerd behandeld oog nu in zn dossier staan. Die mensen staan zo onder druk en fouten zijn menselijk. Daar gaat geen computer wat aan veranderen.
24-04-2021, 14:23 door Anoniem
Denken we ook nog aan de patient die voor zijn/haar leven vecht, maar waar artsen tegen het probleem aanlopen dat ze informatie missen. De veiligheid van de patient betreft meer dan gegevensbescherming en privacy.

Dat blijkt een nogal naieve voorstelling van zaken te zijn. Een familielid van mij bekeek onlangs haar "elektronische" dossier dat haar huisarts van haar had. Het bleek vol onjuiste informatie te zitten. Aandoeningen die ze niet had, verkeerde diagnoses enz. Misschien heeft de doktersassistent(e) haar verward met iemand anders toen hij/zij de informatie invoerde? Wie zal het zeggen. Je kunt je voorstellen hoeveel gezeur het voor het familielid was om haar dossier gecorrigeerd te krijgen...

Punt is: wie zegt dat al die informatie in al die elektronische dossiers juist is? Soms is geen informatie beter dan misinformatie. Wat dat betreft heb je helemaal gelijk: de veiligheid van de patient is veel te belangrijk om mee te rommelen met EPD's.
24-04-2021, 14:33 door majortom
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door majortom: En hoe verhoudt zich dit met het LSP en de benodigde toestemming van de patient? Ik lees hier niet van in de aankondiging.
Of is dit nu een verkapte manier om medische gegevens uit te wisselen zonder een opt-in en zonder mogelijkheid tot opt-out?

Je weet toch dat het EPD er MOET komen, linksom of rechtsom.

Volgens mij gaat het hier helemaal niet over [LE]PD, maar is het wetsvoorstel dat als er informatie wordt uitgewisseld, dit digitaal moet gebeuren.
Je kunt de aankondiging op 2 manieren lezen. Er staat
De wet moet gaan regelen dat medische gegevens verplicht elektronisch uitgewisseld worden tussen zorgverleners.
Dit kan ik interpreteren als "als er medische gegevens uitgewisseld worden dan moet dit elektronisch gebeuren" of "alle medische gegevens worden verplicht uitgewisseld".

Beetje duidelijker communicatie zou helpen.
24-04-2021, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem: Dan zit er maar een ding op: als patiënt op laste van een dwangsom verbieden medische gegevens elektronisch uit te wisselen.

En dat kan, want deze gegevens zijn eigendom van de patiënt.

Ik heb een keer longfoto's moeten die al gemaakt waren in 1 ziekenhuizen laten opvragen bij een ander ziekenhuizen. Papieren handtekeningen, faxen en daarna een CD/DVD. Kost bijna een week.

Echt super in deze moderne tijden.

Door Anoniem: Volksvertegenwoordiging, nee.

Volk wil blijkbaar niet; dan maar doordrukken.

Bah.

Spreek voor jezelf. Ik ben namelijk voorstander. Als ik zie hoe traag dit momenteel gaat, dan is dit verre van ideaal.

Volk dus dit dus blijkbaar wel?
24-04-2021, 14:58 door Anoniem
Door Anoniem: Beste reaguurders,
Denken we ook nog aan de patient die voor zijn/haar leven vecht, maar waar artsen tegen het probleem aanlopen dat ze informatie missen. De veiligheid van de patient betreft meer dan gegevensbescherming en privacy.
Een EPD kan levensreddend zijn, dus kom met oplossingen!

Nou eens even brainstormen: Oplossingen waarbij de EH informatie heeft of krijgt over de patient, zonder dat er een EPD-achtige oplosisng nodig is.

1. De belangrijkste relevante medische informatie als persoon bij je dragen: ponskaartje, chip(kaart), qr-code of streepjeskode in de nek (of onderarm), etc
2. Een datakluis, waar een persoon controle over heeft. Maak hierbij een onderscheid tussen relevante EH informatie en overige medische informatie. De eerste set kan vrijgegeven worden door de patient, een directe naaste, de huisarts, of in een echt noodgeval door de dienstdioende EH arts (met logging!). De overige informatie alleen door de patient zelf of 1 aangewezen vervanger. (bv ouder, kind of partner)
3. OCR leesbare formulieren gebruiken. Worden geprint door huisarts of ziekenhuis, ect en kunnen met scanner ingelezen worden door ontvangende partij. (Geen tijdrovend overtypen nodig, kan zelfs nog via een ouderwetse fax verzonden worden, inlezen kost nog geen minuut) [dit is nog eens een probleem oplossen met bestaande technieken]

Wie kan er nog meer alternatieven bedenken?
24-04-2021, 15:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dan zit er maar een ding op: als patiënt op laste van een dwangsom verbieden medische gegevens elektronisch uit te wisselen.

En dat kan, want deze gegevens zijn eigendom van de patiënt.

Dat zijn ze dus niet. De zorgverlener heeft een plicht tot het bijhouden van een medisch dossier en jij als patient hebt een recht op inzage, wijziging en eventueel verwijdering (als dit laatste niet in strijd is met andere wet- en regelgeving)

Zie ook:

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/gezondheid/medisch-dossier#geldt-het-recht-op-vergetelheid-ook-voor-mijn-medisch-dossier-6536

en

https://kennisbank.patientenfederatie.nl/app/answers/detail/a_id/302/~/brochure-medisch-dossier
24-04-2021, 18:36 door Anoniem
Ik heb tot nu toe bij drie partijen en een huisartsen post meegekeken. Geloof me het is allemaal lek.
24-04-2021, 19:23 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem:
Volgens mij gaat het hier helemaal niet over [LE]PD, maar is het wetsvoorstel dat als er informatie wordt uitgewisseld, dit digitaal moet gebeuren.
Je kunt de aankondiging op 2 manieren lezen. Er staat
De wet moet gaan regelen dat medische gegevens verplicht elektronisch uitgewisseld worden tussen zorgverleners.
Dit kan ik interpreteren als "als er medische gegevens uitgewisseld worden dan moet dit elektronisch gebeuren" of "alle medische gegevens worden verplicht uitgewisseld".

Beetje duidelijker communicatie zou helpen.

Daarom is het, zeker als het om wetsvoorstellen gaat, verstandig om ook even de gegeven links te volgen en niet alleen het artikel te lezen.

@ Marc Smits: bedankt voor je genuanceerde commentaar.
24-04-2021, 19:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dan zit er maar een ding op: als patiënt op laste van een dwangsom verbieden medische gegevens elektronisch uit te wisselen.

En dat kan, want deze gegevens zijn eigendom van de patiënt.

Dat zijn ze dus niet. De zorgverlener heeft een plicht tot het bijhouden van een medisch dossier en jij als patient hebt een recht op inzage, wijziging en eventueel verwijdering (als dit laatste niet in strijd is met andere wet- en regelgeving)

Ik heb ooit, lang geleden als dienstplichtig militair, uitgebreid op m'n falie gekregen omdat ik een envelop met mijn eigen "Medisch Geheim" had opengemaakt en gelezen. ;-)
24-04-2021, 21:26 door Anoniem
Door Anoniem: Beste reaguurders,
Denken we ook nog aan de patient die voor zijn/haar leven vecht, maar waar artsen tegen het probleem aanlopen dat ze informatie missen. De veiligheid van de patient betreft meer dan gegevensbescherming en privacy.
Een EPD kan levensreddend zijn, dus kom met oplossingen!

Met betrekking tot de wereldstekker die genoemd wordt in het artikel: volgens mij is daar HL7 voor ontworpen

Deze wet is voor het eerst op dit dossier een echte poging daartoe.

Met alleen HL7 red je het niet. Artsen moeten bijvoorbeed dezelfde taal gebruiken en dezelfde sets gegevens uitwisselen. Het is een hele 'stack' aan standaarden. Juist dat wordt in de WEGIZ onderkend.
24-04-2021, 21:41 door Marc Smits - Bijgewerkt: 24-04-2021, 21:43
Vandaag, 13:56 door Anoniem Volgens mij gaat het voor velen toch om de privacy en de veiligheid en dus is het probleem toch iets anders dan waarover jij schrijft.

'Uitwisseling binnen behandelrelatie' impliceert een decentrale infrstructuur. Communicatie loopt tussen zorgverleners onderling, zonder dat daar een derde partij (zoals een LSP) tussen zit. Dat is de meest privacyvriendelijke oplossing denkbaar.

En dat dit niet verplicht wordt moet ik nog eens zien want ik geloof daar niets van.
Lees wet en de brieven van de Minister over gegevensuitwisseling. Daar staat het in.

En wie komt er echt voor de burgers op, niemand, nu niet en straks ook niet. Zo zie ik het.
Dat was de Minister (Bruno Bruins) dus. Tegen de stroom in heeft hij het hele vraagstuk opnieuw doordacht.

Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. De wet moet nog door de Kamer. De wet kan nog gesloopt worden (met amendementen) en er zijn nog wel wat details die gerepareerd moeten worden.
25-04-2021, 00:16 door Anoniem
In het licht hiervan, zie ik een ander addertje onder het gras of is het wellicht een Asclepius-slangetje?
Hoe kan er dan zonder toestemming van de betrokkene een ID aan een corona-paspoort worden gekoppeld?
Dit met de nodige consequenties voor zijn handelingsvrijheid met betrekking tot maatschappelijk verkeer?

Ook weer verplichte digitale uitwisseling, een NSA-achtig idee wellicht?
Totale controle en surveillance van een (wereld)bevolking?

De betrokkene staat niet meer centraal. Er wordt over zijn of haar hoofd heen gehandeld.
Gezondheidsraad onder leiding van Big-Pharma en geinstitutionaliseerde protocollen worden heilig verklaard.

De politiek gaat het bekrachtigen voor de club van 700. Wij worden er wellicht slachtoffer van.
Weer een hulpmiddel om de medische apartheidsstaat mee op te kunnen tuigen.
En geen soort van Mandela in zicht om dit tij nog te kunnen keren?

#sockpuppet
25-04-2021, 07:25 door Anoniem
Opvallend dat artikel weer een halve verhaal verteld. En dat de lezers ook totaal niet snappen dat hier niets anders is dan nu al vele jaren gebeurd. Bv We kennen in Nederland allang digitale uitwisselen. Op vele punten is de uitwisselen echter heel slecht omdat niet alle partijen mee doen. Er gaan nog steeds oncontroleerbare faxen de deur uit. Verzender weet niet of deze papier koken of via fax 2 email gaan. Beide niet echt veilig te noemen als het over patiënt gegevens gaat.
Zo zijn er nog legio punten te noemen.

Uitwisselen beeldmateriaal kan vaak digitaal toch zijn er nog ziekenhuizen die het allemaal op dvd versturen...

Patiënten hebben al lang inzicht in hun Patiënten dossier. Ook dat is verplicht helaas heeft elke behandelaar zijn eigen dossier en kan de patiënt dus alleen versnipperd zijn info vinden. Een doorverwijzing en weer een dossier.

De data staat gewoon opgeslagen in het systeem van het ziekenhuis zelf.
Er zitten gedegen beveiligingen op.
Datalekken zul je eerder in de halve oplossingen vinden die niet aan strenge standaard voldoen.
25-04-2021, 09:15 door Anoniem
Demissionair. ..

En of het nou een ministerraad is of niet het geeft alleen maar aan hoe ze erin staan.

Dit mag niet punt.
25-04-2021, 10:09 door Anoniem
Lees wet en de brieven van de Minister over gegevensuitwisseling. Daar staat het in.
Dank voor je reactie Marc Smits, maar ik denk dat we allebei wel snel een voorbeeld hebben waar alles
wordt beloofd en na x aantal jaren wordt het er toch door geduwd. En met het 'wetsvoorstel dat digitale
gegevensuitwisseling in de zorg verplicht' zal het volgens mij niet anders worden, maar misschien heb ik
te weinig vertrouwen in het systeem.

Ik begrijp dat het niet gaat om gegevens uitwisseling maar om het systeem, of zie ik het verkeerd. Maar hoe dan
ook het draait toch uit op verplicht je gegevens in een databank en dat gaat niemand.tegen houden. Dit is dus wat
ik denk, maar niet hoop, op vrijwillige basis heeft ieder zijn eigen keus en zo hoort dat.

Ik wil jullie succes wensen met de voortgang van 'wetsvoorstel dat digitale gegevensuitwisseling in de zorg verplicht'
en hoop dat ik geen gelijk krijg.
25-04-2021, 13:19 door majortom
Door Anoniem:
Door majortom:
Door Anoniem:
Volgens mij gaat het hier helemaal niet over [LE]PD, maar is het wetsvoorstel dat als er informatie wordt uitgewisseld, dit digitaal moet gebeuren.
Je kunt de aankondiging op 2 manieren lezen. Er staat
De wet moet gaan regelen dat medische gegevens verplicht elektronisch uitgewisseld worden tussen zorgverleners.
Dit kan ik interpreteren als "als er medische gegevens uitgewisseld worden dan moet dit elektronisch gebeuren" of "alle medische gegevens worden verplicht uitgewisseld".

Beetje duidelijker communicatie zou helpen.

Daarom is het, zeker als het om wetsvoorstellen gaat, verstandig om ook even de gegeven links te volgen en niet alleen het artikel te lezen.
De quote komt direct uit de gevolgde link. Het wetsvoorstel heb ik zo snel niet kunnen vinden, maar wacht met spanning af wat daar precies in staat.
19-10-2021, 12:16 door Anoniem
Ik ben overal mijn statussen aan het opvragen, in hoeverre de back up echt verwijderd word weten wij zowieso toch niet,
maar als ze het tegen je gaan gebruiken, weet je dat ze corrupt zijn.
De wet op dwangverpleging hebben ze ook , vlak voor de corona hoax, in zitten roeren, dus haal ook vooral je ,
psychische statussen overal weg!
Het SPAARNE ZIEKENHUIS in hoofddorp, doet al moeilijk! ik moet met een jurist aan de gang!
Wat nou JOUW medische gegevens! er is niks meer van jouw bij!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.