image

Enschede: wifi-tracking alleen gebruikt voor het tellen van bezoekers

donderdag 29 april 2021, 16:32 door Redactie, 5 reacties

De gemeente Enschede is het niet eens met de AVG-boete van 600.000 euro die het wegens wifi-tracking in de binnenstad van de Autoriteit Persoonsgegevens kreeg opgelegd. "Wij volgen niet, wij tellen slechts", zo laat de gemeente in een reactie op de boete weten. De privacytoezichthouder legde de boete op omdat bij de manier van wifi-tracking zoals de gemeente die toepaste de privacy van burgers niet goed was gewaarborgd.

Vier jaar geleden besloot de gemeente Enschede om door middel van sensoren de drukte in de binnenstad te meten. Hiervoor werd een bedrijf ingehuurd dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten. Het bedrijf plaatste meetkastjes in de winkelstraten die de wifi-signalen van mobiele telefoons van passerende mensen opvingen. Daarbij werd elke telefoon middels een unieke code apart geregistreerd.

Door het aantal telefoons dat op een bepaald moment rond een meetkastje is te registreren kan de drukte worden gemeten. "Houd je over een langere periode bij welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit 'tellen' in het volgen van mensen", zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit bleek bij de gemeente Enschede aan de hand te zijn.

De gemeente laat in de reactie weten dat het de privacy en de bescherming van persoonsgegevens van haar inwoners zeer serieus neemt. De uitgevoerde tellingen waren volgens de gemeente anoniem en er zijn geen persoonsgegevens verwerkt. Daarnaast is de gemeente van mening dat het identificeren van personen aan de hand van de verwerkte wifi-data niet mogelijk is.

"Wij voelen ons ten onrechte gestraft voor iets dat wij niet beoogden en wat ook feitelijk niet is gebeurd", aldus burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede. "Het waarborgen van de privacy van onze binnenstadbezoekers is vanaf het begin een voorwaarde geweest." De gemeente zegt dat een verbod op de "anonieme metingen" een stap terug in de tijd is en zal bezwaar tegen het boetebesluit gaan aantekenen.

Reacties (5)
29-04-2021, 16:43 door Anoniem
Ah, gestapootje spelen…?
Die gemeente is evengoed in staat om munitie midden in een woonwijk op te slaan en daar halfslachtig over te liegen door het ‘vuurwerk’ te noemen.
Fout tot op het bot en maar verder liegen en bedriegen…
29-04-2021, 19:06 door Anoniem
Daarnaast is de gemeente van mening dat het identificeren van personen aan de hand van de verwerkte wifi-data niet mogelijk is.

Dat kan op WiGGLE (Wireless Network Mapping)
https://wigle.net

En op andere sites die MTA signalen bijhouden.
29-04-2021, 20:31 door Anoniem
Niettemin is het registreren van MAC-adressen een persoonsgegeven. Immers, het is een gegeven dat, in combinatie met andere gegevens, te herleiden is naar een natuurlijke persoon. Ik wil ze nog wel geloven dat het niet de bedoeling was en in de praktijk de gegevens niet door de gemeente (over eventuele hackers of andere derden weten we niets) op die manier gebruikt zijn. Maar daarmee is het wel klungelig op het incompetente of gemakzuchtig nalatige af. En de AP is blijkbaar van het laatste uitgegaan.

Een tweede punt is het protest: Had dan een waarschuwing gegeven, dan waren we er mee gestopt. Recent gaf de rechter een aardig inkijkje in het boetemechanisme. In die situatie was er een basisbedrag van 310k met twee verhogingen van ieder 75k wegens lange duur. Bij 600k krijg ik de indruk dat er ook weer verhogingen in verwerkt zijn. Hoewel de AP zich er niet over uitlaat,... wegens niet-meewerken van de gemeente aan het onderzoek...? Gezien de manier waarop ze reageren (enigszins Rutte-verongelijkt) sluit ik niets uit...
30-04-2021, 06:50 door karma4
latenn we het duidelijk hebben,.
de AP heeft niets met privacybescherming, ze zijn de big brother in wording met het eeen weg vrij makem voor de sterke man in een dystopie. Het lijstje:
- Volksgezondheid is een privacy risico het iedereen ziek maken is de rechten van de mens
- vrij ondernemerschap met bescherming van eigendom is verboden een ieder mag van anderen stelen volgens het recht van de sterkste
- een goede leefomgeving is verboden het is een recht om zoveel gevaarlijke ongezonde situaties te hebben.
De AP is al aardig thuis met newspeak.
30-04-2021, 15:12 door Anoniem
ik mijn bescheiden mening is het verweer van Enschede niet heel kansrijk. Het punt van de AP gaat er om dat je dat 'met die data mogelijk kunt doen' en dat Enschede dus geen maatregelen lijkt getroffen te hebben waarmee voorkomen had kunnen worden dat je het 'niet kan doen'.

Zie het maar als de richtlijnen rond een datalek. Je moet registeren wanneer je een groot datalek hebt gehad, ook al zijn de gegevens van 'niemand' openbaar geworden. Wanneer door een brand al je backups verloren zijn is er sprake van een datalek, dat je moet registeren, ook al is de informatie bij 'niemand' terecht gekomen. Toch mag je niet zeggen dat er 'geen datalek' is geweest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.