image

SP wil opheldering van minister over digitale vaardigheid Nederlanders

donderdag 6 mei 2021, 14:28 door Redactie, 8 reacties

De SP heeft demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over de digitale vaardigheid van Nederlanders. Volgens de nationale bibliotheek zijn zo'n vier miljoen burgers niet digitaal vaardig (genoeg) om zelfstandig zaken met de overheid te doen. Daarnaast stelt Omroep Max dat ouderen zich in de digitale wereld voelen buitengesloten. De overheid doet echter steeds meer online.

De berichtgeving is voor SP-Kamerlid Leijten aanleiding om Kamervragen aan minister Ollongren te stellen. "Deelt u de mening dat mensen die niet digitaal vaardig zijn ook mee moeten kunnen doen in onze samenleving? Vindt u dat op dit moment voldoende gewaarborgd?", vraagt ze. De minister moet daarnaast duidelijk maken hoeveel Nederlanders niet digitaal vaardig zijn en of het klopt dat het om zo'n vier miljoen mensen gaat.

Leijten wil verder weten of de minister bereid is om met instanties zoals banken, ziektekostenverzekeraars en woningcorporaties in gesprek te gaan zodat ook zij ervoor zorgen dat er altijd laagdrempelig menselijk contact mogelijk is voor mensen die niet digitaal vaardig zijn. Als laatste vraagt het SP-Kamerlid of Ollongren in gesprek wil gaan met de vrijwilligers van de digihulplijn om te kijken waar de grootste knelpunten zitten zodat deze opgelost kunnen worden. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (8)
06-05-2021, 14:48 door Anoniem
Digitaal is de allerduurste methode voor de burger om contact te leggen met de overheid.
als je verder niks met je computer doet.

Digitaal is de allergoedkoopste manier voor de overheid om met de burger te communiceren,
alles automaties het liefst.
06-05-2021, 17:24 door Anoniem
de digidrang! het kind is met het badwater weg geflikkerd en de nadelige effecten van 'alles digitaal' zijn nog lang niet allemaal duidelijk voor iedereen op dit moment. pas als de huidige 30+ generatie straks 70+ wordt, dan zitten ze met de gebakken peren!

en alles automatisch? ha bij de belastingdienst was je ook zo vol automatisch een fraudeur!
06-05-2021, 20:04 door Anoniem
Als intelligentie als studierichting bestond zouden degenen die bij de overheid verantwoordelijk zijn voor de digidram als laatsten in aanmerking komen om te worden ingeloot.
06-05-2021, 20:26 door Anoniem
Van die 4 mljoen zijn zo'n 2.5 miljoen analfabeet of laaggeletterd, die hebben sowieso van derden nodig om te communiceren met de overheid en bedrijven. En hoe veel van die 1.5 miljoen die dan overblijft, hoeveel zijn opeens wel digitaal vaardig als facebook de enige manier is om de foto's van hun kleinkinderen te zien?
06-05-2021, 23:05 door Anoniem
Stoppen met voorgebakken peren als chromebooks op scholen te promoten en normaliseren. Laat die kids maar Linux builds in elkaar zetten als lesmateriaal, waarop het andere lesmateriaal kan draaien. Zegt men niet over die kids: "Ze zijn zo snel met computers?" Maak gebruik van die kracht ipv ze als bejaarden wat op chromeboekjes te laten swipen. Krijg je meteen een grote stap met een nieuwe generatie die spam, tracks, ads en andere tricks laten voor wat het is. Ziehier een stukje weerbaarheid erbij! En de minder digitale medemens heeft een wereld om zich heen die glashelder behoevende duidelijkheid kan verschaffen.
07-05-2021, 00:18 door Anoniem
Door Anoniem: Van die 4 mljoen zijn zo'n 2.5 miljoen analfabeet of laaggeletterd, die hebben sowieso van derden nodig om te communiceren met de overheid en bedrijven. En hoe veel van die 1.5 miljoen die dan overblijft, hoeveel zijn opeens wel digitaal vaardig als facebook de enige manier is om de foto's van hun kleinkinderen te zien?

Wát hebben die 'laaggeletterden' nodig van derden? Sowieso's?
Laaggeletterd betekent in mijn opinie ook te beroerd om even te controleren wat men hier neerkwakt.
Maar dat lukt natuurlijk ook bijna niet op dat verticale k*tschermpje van een smartphone waarmee de digikudde denkt alles te kunnen doen.
07-05-2021, 08:32 door Anoniem
En dan vergeten ze de groep die wel digitaal kan communcieren, maar niet mee wil doen aan die digidwang.
Bv omdat ze gewoon persoonlijk contact willen hebben, die enkele keer dat ze iets van de overheid nodig hebben
07-05-2021, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem:En hoe veel van die 1.5 miljoen die dan overblijft, hoeveel zijn opeens wel digitaal vaardig als facebook de enige manier is om de foto's van hun kleinkinderen te zien?
Goede vraag, ga je hem ook beantwoorden en voorzien van bronvermelding? Anders kan ik in ieder geval al zeggen dat mijn ouders wel tot die 1.5 miljoen behoren, maar niet tot de Facebookgebruikers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.