image

Introductie van nieuw model paspoort en identiteitskaart uitgesteld

donderdag 6 mei 2021, 14:59 door Redactie, 22 reacties

De introductie van een nieuw model identiteitskaart met verplichte vingerafdrukken en een nieuw model paspoort waar het burgerservicenummer uit de machineleesbare strook en de chip zijn verwijderd is uitgesteld. Dat heeft demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Oorspronkelijk was Knops van plan om de nieuwe Nederlandse identiteitskaart op 28 juni te introduceren. Dat is nu naar 2 augustus verschoven. Het wetsvoorstel voor het wijzigen van de Paspoortwet moet nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Naast de behandeling van dit wetsvoorstel moet ook de uitvoeringsregelgeving worden aangepast. Tot slot hebben de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en de uitgevende instanties na acceptatie van het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer voldoende tijd nodig om de uitvoering ervan voor te bereiden.

"28 juni 2021 is daarmee niet meer haalbaar als introductiedatum. Om die reden stel ik de introductie van het nieuwe model identiteitskaart uit tot 2 augustus 2021, de uiterste implementatiedatum van de verordening", stelt Knops. Een Europese verordening is de reden dat er een nieuwe identiteitskaart verschijnt. Deze verordening stelt dat alle identiteitskaarten in de EU twee vingerafdrukken van de houder moeten bevatten. De vingerafdrukken staan alleen op de chip van de identiteitskaart. Zodra een id-kaart is uitgegeven worden de vingerafdrukken verwijderd uit de aanvraagsystemen.

Tevens zal bij de nieuwe Nederlanders id-kaart het burgerservicenummer (BSN) uit de machine readable zone op de voorkant en chip zijn verwijderd. Op dit moment staat het BSN nog op de voorkant van de identiteitskaart. Het nummer zal bij de nieuwe id-kaart naar de achterkant zijn verplaatst. Omdat verschillende organisaties het burgerservicenummer willen verwerken wordt het nummer ook als qr-code op de achterkant van de identiteitskaart toegevoegd.

Paspoort

Naast een nieuwe identiteitskaart was Knops van plan om op 2 augustus een nieuw paspoort te introduceren. In dit nieuwe model wordt het BSN uit de machineleesbare strook en de chip verwijderd en verplaatst naar een QR-code op de achterzijde van de houderpagina. Het BSN blijft ook in cijfers zichtbaar op de achterzijde van de houderpagina.

"Omdat het op dit moment door de reisbeperkingen door Corona moeilijk is in te schatten hoeveel paspoorten er de komende maanden worden aangevraagd, brengt een introductie van het nieuwe model paspoort op 2 augustus 2021 het risico met zich mee dat er een grote restvoorraad halffabricaten en blanco documenten moet worden vernietigd", stelt de staatssecretaris.

Knops heeft daarom besloten het nieuwe model paspoort pas te introduceren als deze restvoorraad zo klein mogelijk is. "Dat voorkomt nodeloze kosten van vernietiging. De wijziging van het model paspoort volgt niet uit de hiervoor genoemde verordening; uitstel van deze introductie is daarom geen probleem." In september zal de staatssecretaris laten weten wanneer het kostenefficiënt is om het nieuwe model paspoort in te voeren.

Reacties (22)
06-05-2021, 15:07 door [Account Verwijderd]
Op dit moment staat het BSN nog op de voorkant van de identiteitskaart. Het nummer zal bij de nieuwe id-kaart naar de achterkant zijn verplaatst.

Mijn ID is verlengt in 2014, en daar staat het BSN keurig op de achterkant.
Het stond voorheen inderdaad op de voorkant.
06-05-2021, 15:22 door Anoniem
Dus voor 2 augustus een nieuwe ID kaart aanvragen. Dan kun je nog 10 jaar vooruit zonder vingerafdrukken af te staan.

Mijn vingerafdrukken zijn nog steeds niet bekend bij de overheid... en dat wil ik zo houden...

TheYOSH
06-05-2021, 15:59 door Anoniem
Wat is het verschil tussen een machineleesbare strook en een QR-code?
Waarom is die QR code beter?
06-05-2021, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Dus voor 2 augustus een nieuwe ID kaart aanvragen. Dan kun je nog 10 jaar vooruit zonder vingerafdrukken af te staan.

Mijn vingerafdrukken zijn nog steeds niet bekend bij de overheid... en dat wil ik zo houden...

TheYOSH

Ze staan alleen op de kaart zelf, niet bij de overheid.
06-05-2021, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is het verschil tussen een machineleesbare strook en een QR-code?
Waarom is die QR code beter?

De toevoeging van een QR code (notabene op de achterzijde van het paspoort) verbaasde mij ook.

Het lijkt me namelijk helemaal geen goed idee dat een willekeurig iemand op Schiphol met een HD camera gewoon paspoorten kan scannen van mensen die in de rij staan, die gereed staan om in te checken (lees: paspoort losjes in de hand).

Was het niet dezelfde Knops die vond dat het encrypten van disks geen toegevoegde waarde had binnen de Overheid, want deze disks worden toch zelden gestolen?

Amateurisme!
06-05-2021, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus voor 2 augustus een nieuwe ID kaart aanvragen. Dan kun je nog 10 jaar vooruit zonder vingerafdrukken af te staan.

Mijn vingerafdrukken zijn nog steeds niet bekend bij de overheid... en dat wil ik zo houden...

TheYOSH

Ze staan alleen op de kaart zelf, niet bij de overheid.

En hoe komen ze op de kaart als je ze bij de aanvraag moet achterlaten terwijl de kaart nog gemaakt moet worden...?
06-05-2021, 17:41 door spatieman
covid paspoort dus.
06-05-2021, 17:41 door Anoniem
"nops heeft daarom besloten het nieuwe model paspoort pas te introduceren als deze restvoorraad zo klein mogelijk is. "Dat voorkomt nodeloze kosten van vernietiging."

Misschien al eerder moeten beginnen nadat gebleken was dat identiteitsbewijzen teveel informatie bevatten welke misbruikt kunnen worden na introductie van huidige generatie identiteitsbewijzen. Had toen geen prioriteit.

Privacy en veiligheid van de burger weer op de tweede plaats, na afweging. Toch slimmer om van te voren goed na te denken.
06-05-2021, 19:27 door Anoniem
Door BertG.: Op dit moment staat het BSN nog op de voorkant van de identiteitskaart. Het nummer zal bij de nieuwe id-kaart naar de achterkant zijn verplaatst.

Mijn ID is verlengt in 2014, en daar staat het BSN keurig op de achterkant.
Het stond voorheen inderdaad op de voorkant.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/waar-vind-ik-mijn-burgerservicenummer-bsn-op-mijn-identiteitskaart-id-kaart
Maar het BSN is dus OOK ná 2014 nog altijd opgenomen in de Machine Readable Code (aan de achterkant waar zich tevens het BSN-veld bevindt; BSN staat dus na 2014 in het BSN-veld ÉN in de MRC op de achterkant.

Derhalve zou bedoeld kunnen zijn, dat straks bij introductie van de nieuwe ID de BSN uit de MRC zal zijn verdwenen.
(en hierbij blijft het BSN in het BSN-veld op de achterkant gewoon voortbestaan)
06-05-2021, 19:29 door karma4
Door BertG.: Op dit moment staat het BSN nog op de voorkant van de identiteitskaart. Het nummer zal bij de nieuwe id-kaart naar de achterkant zijn verplaatst. ..
Totale zinloze aanpassing, het BSN is geen bewijs van de juiste persoon maar wel heel hard nodig ter voorkoming van persoonsverwisselingen. Als de gevolgen met grote privacyinbreuken duidelijk worden moet dat nummer weer naast de foto.
06-05-2021, 20:24 door Anoniem
Dus bij PostNL/Bruna scannen ze dan ook meteen je BSN 'mee' als je een pakketje komt ophalen en je zo dom bent om je paspoort als id-bewijs mee te nemen.
06-05-2021, 22:20 door Anoniem
Slim, kunnen ze gelijk je inentingsbewijs erop chippen
07-05-2021, 08:26 door Anoniem
Door Anoniem: Het lijkt me namelijk helemaal geen goed idee dat een willekeurig iemand op Schiphol met een HD camera gewoon paspoorten kan scannen van mensen die in de rij staan, die gereed staan om in te checken (lees: paspoort losjes in de hand).
Het BSN wordt niet alleen uit de machineleesbare strook verwijderd, maar ook uit de chip in het paspoort of identiteitskaart. Het idee is dat juist die makkelijk ongemerkt uit te lezen is en je de kans daarop kleiner maakt door er een visuele uitlezing van te maken. Dat staat in deze kamerbrief van staatssecretaris Knops uit 2019:
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2019Z18396&did=2019D38303

Mensen die in de rij staan met een paspoort zullen die vaak nog dicht hebben, of half open op de voorkant van de houderpagina. De BSN (in cijfers en als QR-code) staan op de achterkant van de houderpagina. Bij identiteitskaarten is er inderdaad een groter risico dat dit zichtbaar is voor anderen. Draadloos uitlezen van de chip kan bij een dichtgeklapt paspoort en een niet zichtbare achterkant van de identiteitskaart.
07-05-2021, 08:32 door Anoniem
Door Anoniem: Dus bij PostNL/Bruna scannen ze dan ook meteen je BSN 'mee' als je een pakketje komt ophalen en je zo dom bent om je paspoort als id-bewijs mee te nemen.
Ze mogen het documentnummer noteren, en bij het PostNL-afhaalpunt bij mij in de buurt (in een Primera-zaak) is dat ook precies wat ze doen, daar wordt geen scan gemaakt.
07-05-2021, 08:35 door Anoniem
Door karma4: Als de gevolgen met grote privacyinbreuken duidelijk worden moet dat nummer weer naast de foto.

Zo iets?

https://media.istockphoto.com/videos/mugshot-of-female-criminal-video-id641508080?s=640x640
07-05-2021, 09:43 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus bij PostNL/Bruna scannen ze dan ook meteen je BSN 'mee' als je een pakketje komt ophalen en je zo dom bent om je paspoort als id-bewijs mee te nemen.
Ze mogen het documentnummer noteren, en bij het PostNL-afhaalpunt bij mij in de buurt (in een Primera-zaak) is dat ook precies wat ze doen, daar wordt geen scan gemaakt.

Als ik zie dat ze mijn ID willen omdraaien dan ga ik ze direcdt als kleine kinderen behandelen.
Zo van, aaa aaaa, wat is dat, mag jij dit wil, draai het eens heel snel terug, of er van afblijven verder.
Deden ze dan wel eens moeilijk, en nu snel, haal de manager er maar bij eigenwijs.
Met jou ga hier verder niet meer over discusseren.
Gaan we mee maken wie er gelijk heeft.

Vinden ze niet leuk, maar ze vergeten het nooit meer.
07-05-2021, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Draadloos uitlezen van de chip kan bij een dichtgeklapt paspoort en een niet zichtbare achterkant van de identiteitskaart.
Nee dat kan niet, want daarvoor heb je een sleutel nodig (die chip is encrypted) en dat is die machine-leesbare code die op de achterkant van de kaart staat.
Draadloos uitlezen vereist dus altijd eerst optisch scannen van de kaart of het paspoort.
Heel oude kaarten/paspoorten hebben deze info nog op de voorkant staan.
07-05-2021, 14:24 door Anoniem
Tja, er moet natuurlijk ook nog een vaccinatieonderdeel in bij het nieuwe paspoort. Dat digitale flutje waar de discussie nu nog over gaat is nog maar het begin van alle ellende. Op naar de opkomst van de untermenschen die je in kampen mag opsluiten omdat ze zich niet aan de regels houden. Sowieso denken gevaccineerden al dat ze een ubermensch geworden zijn na hun vaxxie en dat ze meer mogen dan ongevaccineerden. De tijd zal het leren wie er straks gezonder gaan overleven, de pro covid vaxxies of de non covid vaxxies.
07-05-2021, 17:24 door Anoniem
Mijn ID-kaart verloopt over vijf jaar. Ik zorg dat ik tegen die tijd even geen vingerafdruk kan afstaan. Mogelijkheden genoeg, waaronder schuurpapier. Ik vertrouw de overheid in het geheel niet als het gaat om opslag van data en dus ook niet van vingerafdrukken en de vernietiging daarvan. Mijn vingerafdrukken krijgen ze niet. En anders maar geen nieuwe ID-kaart.
07-05-2021, 19:12 door karma4
Je hebt humor, je geeft een voorbeeld dat de iidentificatie en autenticatie veel.hoger ligt. Stel nu dat numner en foto verwiiseld worden waarbij jouw hoofd bij dat nummer komt.
Grote kans dat je wat jaartjes mag opknappen voor diie persoon. Gewoonlijk wordt er in het wereldje daarvoor een persoon aangewezen.

De falende identificatie autenticatie stappen zijn zeer belangrijk in de criminele wereld. Het maakt oplichting en erger veel lucratiever.
08-05-2021, 07:41 door Anoniem
Door BertG.: Op dit moment staat het BSN nog op de voorkant van de identiteitskaart. Het nummer zal bij de nieuwe id-kaart naar de achterkant zijn verplaatst.

Mijn ID is verlengt in 2014, en daar staat het BSN keurig op de achterkant.
Het stond voorheen inderdaad op de voorkant.
Joh, gebruik de quote-tag even om quotes aan te geven. Zoals het er nu staat ben je jezelf aan het tegenspreken.
11-05-2021, 19:20 door Anoniem
Is de Autoriteit Persoonsgegevens nou wakker of niet????
Of worden ze gewoon even omzeild in een vakantie spoed-procedure?

Dit is echt een hele oliedomme zet van Knops.
Die was nota bene al eerder woordvoerder Europese Zaken voor zijn partij.
Hij moet dus weten dat de Nederlander Frits Bolkenstein in zijn jaren in het EU parlement de zucht & drang voor vingerafdrukken opnemen moedig heeft gepareerd.
Hij moet dus weten dat het EU parlement daar zelf ook ruim TEGEN is.
Meerdere EU parlementariërs hebben destijds na Timmermans' rede voor QR-codes met vluchtelingen / migranten id-kaart pakket verwezen naar dat talloze experts dat QR code gedoe stevig kraakten en een negatief advies meegaven.

Daarnaast heeft de EU Ombudsman (een Pool) zich juist fel gekant TEGEN vingerafdrukken bureaucratie en andere totalitaire trekken.
Hij vulde daar subtiel bij aan dat hij vanuit de jaren onder het communisme wist dat dat een verschrikking is.

Het kan dus niet zo zijn dat de EU Nederland opeens zou gaan beboeten, zoals Knops in brief beweerd!
Waar zit dus die Knops met z'n verstand?
In nota bene een demissionair kabinet.

Dit idee kan dus niet op deze manier aan de Nederlanders worden gesleten/verkocht.
Het moet van de EU dus ja, daarom doen we het.
Het is altijd vele malen genuanceerder dan dat.
Zeker met paspoorten en eigen landsgrenzen-toegang beleid.
Nederland gaat daar in eerste plaats nog altijd zelf over.

Eventueel moeten ze de EU richtlijn nog maar aanpassen, de vingerafdruk & QR code dictaten schrappen.
Dan kijken OF de integriteit van ID kaarten bij bepaalde bureaucratieën zoals Albanie, Roemenië, Turkije, de Kaukasus landen en dergelijke überhaupt wel op niveau kan komen als de Nederlandse politiek bestuur niet snapt hoe onveilig & makkelijk omzeilbaar/manipuleerbaar QR-code technieken dus zijn.

En Frits Bolkenstein heeft zich nota bene als EU parlementariër enorm voor ingespannen, het tegenhouden van die vingerafdrukken dictatuur kon ook mevrouw Katapiri (PvdA) bekoren.
En dan zou CDA-er Knops even met zijn D66 ministerie-ambtgenoot dit varkentje moeten wassen??

Kortom, wat een kolder. Een slechte slapstick van Knops dit.
Daar hebben niet al die EU minded en EG minnende mensen al die moeite voor in gestoken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.