image

CoronaMelder moet door update minder onterechte meldingen versturen

maandag 17 mei 2021, 15:21 door Redactie, 6 reacties

De CoronaMelder van de overheid maakt vanaf vandaag gebruik van een nieuwe versie van het Google Apple Exposure Notification (GAEN) framework waardoor de app minder onterechte melding moet versturen, zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten. CoronaMelder is al ruim 4,8 miljoen keer gedownload.

Gebruikers van de app klaagden over onterechte meldingen die het gevolg waren van signalen die door muren en vloeren waren gegaan. De nieuwe versie van het framework zorgt ervoor dat CoronaMelder nu beter onderscheid kan maken bij obstakels in een ruimte. "Hiermee worden besmettingsmeldingen uit de app betrouwbaarder", aldus het ministerie, dat onderzoek naar de effectiviteit van het nieuwe framework liet uitvoeren.

"De kans op een onterechte melding door een muur of een vloer is ongeveer 2x zo gering als de algemene kans op een onterechte melding. Muren en vloeren hebben een merkbare invloed op de werking van CoronaMelder. De specificiteit van experimenten met een muur of vloer was 87% (versus 74% specificiteit over alle situaties). In 13% van de situaties met een muur of vloer volgde er onterecht een melding (versus 26% over alle situaties)", zo laat de conclusie van het onderzoek weten (pdf).

Daarnaast maakt de nieuwe versie het mogelijk om gebruikers die op één dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon een melding te sturen, indien deze contactmomenten bij elkaar optellen tot meer dan vijftien minuten. Op dit moment stuurt CoronaMelder alleen nog meldingen wanneer het contact aaneengesloten langer dan vijftien minuten is.

"Met de nieuwe versie van het framework kan CoronaMelder een nog betere bijdrage leveren aan het opsporen van besmettingen en het indammen van het virus. We vinden meer en eerder besmette personen", aldus demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. De update waardoor CoronaMelder gebruikmaakt va het nieuwe framework wordt automatisch geïnstalleerd. De Britse, Duitse en Zwitserse corona-apps werken ook met de nieuwe versie van framework.

Image

Reacties (6)
17-05-2021, 16:34 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 17-05-2021, 16:39
Het was dus geen fabeltje dat Bluetooth, zoals gebruikt door CoronaMelder, niet door vloeren of muren zou gaan (waar ik van begin af aan voor heb gewaarschuwd).

Onbegrijpelijk dat deze update pas na bijna een half jaar wordt ingevoerd, notabene terwijl de besmettingscijfers eindelijk lijken te dalen.

Niet dat deze update veel zoden aan de dijk zet, want deze verbetering is gebaseerd op statistische trucs die maar in een deel van de gevallen helpen. Probleem blijft het kleine aantal gevallen waarbij een besmettelijke persoon die een ander besmet beiden met CoronaMelder rondlopen, én die besmettelijke persoon zich laat testen (door de GGD!) én gegevens uploadt. Zelfs met de hoge uitschieter van 11,3% in week 18 (in de weken daarvoor omstreeks 10%), is de kans dat jouw CoronaMelder jou waarschuwt dus klein. Nog kleiner is de kans dat deze jou waarschuwt voordat je zelf besmettelijk wordt. Daarbij blijft de kans aanzienlijk dat CoronaMelder jou waarschuwt terwijl je niet besmet bent geraakt; ik geef enkele statistieken (cijfers van week 19 worden morgen gepubliceerd).

In week 18 werden 47108 mensen positief getest op Covid-19. In dezelfde week vroegen 7076 mensen een test aan na te zijn gewaarschuwd door CoronaMelder; van hen tessten er 366 positief (366 van 7076 = 5,2% ; 366 van 47108 = 0,78%). Van die app-gewaarschuwden, die later positief testten, hadden er 140 (0,30% van 47108) nog geen symptomen toen zij een test aanvroegen, en konden wellicht nog bijtijds anderen waarschuwen (de rest had al wel symptomen en waarschuwde daardoor in veel gevallen te laat).

Van die 47108 mensen hebben er 5339 (11,3%) gegevens uit hun CoronaMelder geüpload, dus zeer veel meer dan door CoronaMelder waren gewaarschuwd (366 van 5339 = 6,9%, waarbij we niet weten of elk van die 366 heeft geüpload). Met andere woorden, meer dan 14 mensen moeten uploaden wil 1 app-gebruiker terecht worden gewaarschuwd.

Ik ben benieuwd of deze cijfers na de update significant zullen verbeteren, maar ik verwacht dat niet.
17-05-2021, 16:39 door Anoniem
Zolang ze niet eens websites actueel kunnen houden moet de overheid zich met dit soort materie niet bezig houden. Stront ziek word ik er van. Van alles loopt achter en ik vaak ook nog niet correct.
17-05-2021, 17:02 door Anoniem
De kans dat je onterecht gewaarschuwd wordt door een bluetooth signaal door een vloer is vrij gering. Tenzij je de bovenbuurman van Peter Parker bent.

Het lijkt mij een beetje op gegoochel met cijfers om de gewenste beleidsondersteunende resultaten te krijgen. We zijn niet anders gewend van de Jonge en eigenlijk van het hele kabinet. Met zijn gegoochel met gezette prikken en dergelijke.
17-05-2021, 23:22 door [Account Verwijderd]
Ze maken het wel spannend zo dat corona go spelletje.
Dit is gewoon een next level. Voor gevorderde deelnemers.
Zodat het moeilijker wordt om corona punten te scoren.
18-05-2021, 10:10 door Anoniem
Wat ze dus aangeven is dat 1 op de 4 meldingen van de corona app een false postive is?
21-05-2021, 16:51 door Erik van Straten
Door Anoniem: Wat ze dus aangeven is dat 1 op de 4 meldingen van de corona app een false postive is?
Dat gaat alleen over de "afstandmeting" en zelfs die cijfers zijn totaal ongeloofwaardig.

Als die percentages betrekking zouden hebben op de betrouwbaarheid voor het vinden van besmette personen, zou ik die app misschien ook wel gaan gebruiken.

Maar helaas. In de periode 2020 week 49 t/m 2021 week 19 vroegen 158125 mensen een test aan na een app-waarschuwing; van hen, die nog geen symptomen hadden toen ze een test aanvroegen, testten slechts 3807 positief: dat is slechts 2,41%.

Van elke 40 pre-symptomatische door hun app gewaarschuwde gebruikers die een test aanvragen, test er dus minder dan 1 positief (nb. dit percentage is in principe onafhankelijk van het aantal app-gebruikers). Dit zou een heel klein beetje kunnen verbeteren door de update, maar zet natuurlijk nog steeds geen zoden aan de dijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.