image

DuckDuckGo: aanpassen zoekmachine op Android moet eenvoudiger

dinsdag 18 mei 2021, 14:54 door Redactie, 5 reacties

Het aanpassen van de standaard zoekmachine op Androidtoestellen moet eenvoudiger, zo stelt zoekmachine DuckDuckGo. Op dit moment zijn er namelijk vijftien clicks vereist om de zoekmachine te wijzigen, waaronder het downloaden van een nieuwe app, het updaten van de zoekwidget op het startscherm en het veranderen van de zoekmachine in de browser.

"Consumenten verdienen een betere methode waar alternatieve zoekmachines slechts één click verwijderd zijn", laat DuckDuckGo weten. Europese Androidgebruikers krijgen één keer bij de initiële setup van het toestel het keuzescherm voor zoekmachines te zien. Om dit scherm weer te zien te krijgen is een fabrieksreset vereist.

"Dat houdt in dat als je je standaard zoekmachine wilt aanpassen dit niet mogelijk is. Je zit weer vast aan de methode met vijftien clicks, waarvan we uit ervaring weten dat dit voor de meeste gebruikers een belemmering is", gaat DuckDuckGo verder. Volgens de zoekmachine maakt Google het vanwege concurrentiebeperkende redenen lastig voor gebruikers om hun zoekmachine aan te passen.

DuckDuckGo roept beleidsmakers dan ook op om bij het opstellen van beleid ervoor te zorgen dat het keuzescherm op elk moment door gebruikers is te benaderen. "Functionaliteit die het voor concurrerende zoekmachines mogelijk maakt om consumenten direct naar het keuzescherm te leiden is noodzakelijk voor het empoweren van consumenten en concurrentie op de zoekmachinemarkt", besluit DuckDuckGo.

Reacties (5)
18-05-2021, 15:29 door Anoniem
Wij van WC-eend

En dan graag meteen óók DNS meenemen, dat is nu nog 6x klikken.
18-05-2021, 19:30 door Anoniem
Uitgaande van een nieuwe Fairphone 3 met daarop Google Android 10

0. Selecteer en verwijder de Google zoek widget van het hoofdscherm.

1. Installeer de Mozilla Firefox app vanuit de Google Play store.

2. Raak het hoofdscherm aan voor tonen van het Widgets menu.

3. Selecteer het "Zoeken op het web" widget van Firefox als alternatief.

4. Stel DuckDuckGo onder Firefox in als de standaard zoekmachine.

Het kan dus wel, onder Android de zoekmachine wijzigen in 3 a 4 stappen, als men de nodige handelingen voor de installatie van Firefox verondersteld als 1 te nemen stap. Hoe ingewikkeld het in de praktijk meestal is, hangt sterk af van met welke hardware fabrikant men in zee gaat. Uw verkoper helpt u graag.

De klant die deze Fairphone kocht, wilde echter nog vele stappen verder gaan om Google geheel te verwijderen. Er draait nu LineageOS met F-Droid.org als alternatief op. De vorige klant had liever een Volla Phone met Ubuntu Touch. Voor elk wat wils. Er zijn voldoende goede alternatieven, maar men moet die wel willen en weten te vinden.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open-source_mobile_phones
18-05-2021, 20:51 door Anoniem
Waarom zit er eigenlijk standaard geen optie in Android om de zoekwidget op het startscherm te verwijderen?
Ook het steeds opschuivende wifi-icoontje is irritant, rustig tekst lezen is geen doen.

Nergens kun je ondersteuning krijgen bij Android, na lang zoeken en veel lezen/proberen krijg je beide uitgeschakeld. Waarom zo ingewikkeld?
Denk zelfs steeds meer na om na deze telefoon, vol bugs, afscheid van de smartphone te nemen. Iedere update hoop ik tevergeefs op verbeteringen.
19-05-2021, 12:25 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zit er eigenlijk standaard geen optie in Android om de zoekwidget op het startscherm te verwijderen? Waarom zo ingewikkeld?

Dat is met opzet. Het op gerichte reclame gebaseerde verdienmodel van Google bestaat uit het uitmelken van de contacten, interesses en de gedragingen van de gebruikers van de mobieltjes. Amazon, Microsoft en Facebook doen hetzelfde: ze bespioneren de gebruikers van hun consumenten producten. Apple is in veel andere opzichten ook problematisch, maar hun iPhones met het iOS zijn kwalitatief beter en worden verondersteld veiliger in gebruik te zijn.

Het is niet in het belang van deze grote vijf ondernemingen om de gewone eindgebruiker de vrijheid te verschaffen om hun veiligheid en privacy te kunnen verbeteren. Dat leidt er toe dat de gebruiker door die bedrijven opzettelijke technische en juridische beperkingen, of zogeheten 'dark patterns', worden opgelegd, waardoor het ingewikkeld is om dit soort wijzigingen of verbeteringen voor de veiligheid en privacy zelf uit te voeren.

Het komt er dus op neer dat als je een duur Android of iOS mobieltje koopt dat je dan het systeem door middel van een gedwongen winkelnering slechts in bruikleen van de fabrikant krijgt, tegen de kosten van het opofferen van je privacy en het verliezen van de controle over je eigen gegevens. Dat is in een notendop hoe de uitbuiting van de consument door het surveillance kapitalisme werkt.
19-05-2021, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom zit er eigenlijk standaard geen optie in Android om de zoekwidget op het startscherm te verwijderen? Waarom zo ingewikkeld?

Het komt er dus op neer dat als je een duur Android of iOS mobieltje koopt dat je dan het systeem door middel van een gedwongen winkelnering slechts in bruikleen van de fabrikant krijgt, tegen de kosten van het opofferen van je privacy en het verliezen van de controle over je eigen gegevens. Dat is in een notendop hoe de uitbuiting van de consument door het surveillance kapitalisme werkt.
Bedankt en duidelijk. Maar goed dat ik mijn smartphone (zonder sim, gescheiden IP-adres, geen mail e.d.) vrijwel alleen als speelgoed zie en gebruik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.