image

Consumentenbond wil dat nieuw kabinet werk maakt van AVG

woensdag 19 mei 2021, 11:53 door Redactie, 4 reacties

De Consumentenbond wil dat het nieuwe kabinet werk maakt van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), aangezien de wet volgens de organisatie slecht wordt nageleefd, kinderen onvoldoende beschermt en handhaving ontbreekt. Morgen vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de privacywet.

De AVG geeft de Autoriteit Persoonsgegevens de bevoegdheid om hoge boetes uit te delen, maar daar maakt de toezichthouder volgens de Consumentenbond weinig gebruik van. "De Autoriteit Persoonsgegevens deelde slechts een handvol boetes uit. En we wachten nog steeds op een uitspraak over Google, waarover we al in 2018 een klacht indienden. Dat moet echt anders. De AP moet veel meer slagkracht krijgen", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Ook wil de Consumentenbond dat de AVG aangescherpt wordt om de privacy van kinderen beter te beschermen. De privacywet stelt dat platforms 'specifieke bescherming' moeten bieden aan kinderen, maar laat grotendeels in het midden hoe dat precies moet worden gedaan. "Veel platforms verdienen nu geld met marketingprofielen van kinderen en gericht adverteren. Daar moet een einde aan komen", aldus Molenaar.

Reacties (4)
19-05-2021, 12:44 door Anoniem
Voor mijn gevoel verloopt de AVG zoals verwacht. Dat in eerste instantie een regen aan overtredingen en boetes op zou treden was te verwachten. Naarmate verwerkingsverantwoordelijken bij gaan leren hoe fatsoenlijk met gegevens om te gaan zal dat in de komende 2 jaar of zo geleidelijk beter worden.
19-05-2021, 14:03 door Anoniem
Nieuw kabinet...
hahaha!

A het zal niet nieuw zijn.
B het fictieve kabinet dat men momenteel voor ogen heeft zal nooit gaan bestaan.

Maargoed, laten ze het beter aanpassen naar:
"Consumentenbond wil dat het kabinet voortaan werk maakt van AVG"
19-05-2021, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: Voor mijn gevoel verloopt de AVG zoals verwacht. Dat in eerste instantie een regen aan overtredingen en boetes op zou treden was te verwachten. Naarmate verwerkingsverantwoordelijken bij gaan leren hoe fatsoenlijk met gegevens om te gaan zal dat in de komende 2 jaar of zo geleidelijk beter worden.
De Consumentenbond noemt Facebook, Google en TikTok met name. Dat zijn bedrijven van buiten de EU die het verzamelen en exploiteren van persoonsgegevens als verdienmodel hebben. Juist die botsing met het verdienmodel maakt dat die groep bedrijven zich tot in het uiterste in bochten zal wringen om vol te houden dat ze zich aan de AVG houden terwijl ze dat niet doen. Dan zijn boetes nodig die pijn doen, een percentage van de wereldwijde jaaromzet, en omdat het enorme bedrijven zijn die zich eindeloos dure rechtzaken met zware juridische teams kunnen veroorloven heb je toezichthouders nodig die daartegen opgewassen zijn.

Voor een typische Europese onderneming zal het vaak wel loslopen, daar zitten er heel wat bij die aan veel minder heftige correcties genoeg hebben om het voortaan goed te doen. Maar er zit een paar heel weerbarstige reuzen tussen.
19-05-2021, 21:46 door karma4
Door Anoniem: De Consumentenbond noemt Facebook, Google en TikTok met name. Dat zijn bedrijven van buiten de EU die het verzamelen en exploiteren van persoonsgegevens als verdienmodel hebben. ...
Het is de juist de beloeling van de GDPR om hem tegenwicht voor dat soort bedrijven te gebruiken.
Helaas heeft de Ap heel andere gedachtes en wil voornamelijk zoveel macht en geld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.