image

Hoger onderwijs wordt aangesloten op Security Operations Center

donderdag 20 mei 2021, 11:05 door Redactie, 2 reacties

Het hoger onderwijs in Nederland worden binnenkort aangesloten op een Security Operations Center (SOC) wat moet helpen om onderwijsinstellingen tegen cyberaanvallen te beschermen. Dat laat demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens de minister heeft de onderwijssector sinds de aanval op de Universiteit Maastricht, eind 2019, belangrijke stappen gezet op het gebied van cyberveiligheid en in haar aanpak van cyberdreigingen. De afgelopen maanden kregen meerdere onderwijsinstellingen echter met aanvallen te maken, waaronder de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Hogeschool van Amsterdam (HvA), InHolland en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het SURF Computer Emergency Response Team (SURFcert) biedt onderwijsinstellingen ondersteuning bij beveiligingsincidenten. Op initiatief van de hoger onderwijsinstellingen is er een Security Operations Center bij SURF gerealiseerd, het SURFsoc. Het SOC monitort 24/7 de netwerken van de onderwijsinstellingen en signaleert dreigingen.

"De continue monitoring helpt instellingen enorm met het versterken van de informatiebeveiliging, omdat er constant informatie wordt verzameld die bij mogelijke dreigingen snel sectorbreed wordt gedeeld", merkt Van Engelshoven op. Recent is Wageningen University & Research als eerste instelling op SURFsoc aangesloten. "De andere hoger onderwijsinstellingen zullen binnenkort volgen", laat de minister weten. De NWO-instituten zullen ook op een SOC worden aangesloten. Welke oplossing voor hen het meest geschikt is wordt momenteel onderzocht.

Dit geldt ook voor de hogescholen. "Zij zijn een verkenningstraject gestart waarin zij met SURF in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn om binnen twee jaar een SOC-oplossing in te richten die past bij het risicoprofiel en de complexiteit van het netwerk van een hogeschool", voegt Van Engelshoven toe. Ook de universitair medische centra hebben de intentie uitgesproken om zich aan te sluiten bij SURFsoc, dat zowel dit jaar als volgend jaar zal plaatsvinden.

Reacties (2)
20-05-2021, 15:31 door Anoniem
Mooi initiatief. Zelf veel ervaring in samenwerken met SURFcert en dat is een hele capabele club.
21-05-2021, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi initiatief. Zelf veel ervaring in samenwerken met SURFcert en dat is een hele capabele club.
Ja, ze hebben maar twee keer mijn responsible disclosure genegeerd over een van hun klanten waarna de klant een maand later getroffen werden door ransomware.

Maar! Ik hoop op verbetering met dit initiatief.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.