image

Ministerie: coronapaspoort deelt meer medische data dan Nederland wilde

maandag 24 mei 2021, 08:58 door Redactie, 47 reacties

Het Europees digitaal coronapaspoort deelt meer medische data dan Nederland wilde, zo stelt het ministerie van Volksgezondheid tegenover Trouw. Begin deze maand werd al duidelijk dat het paspoort meer persoonsgegevens zou bevatten. Het EU Digital COVID Certificate is voor personen die zijn gevaccineerd, getest of van een coronabesmetting zijn hersteld. Het zal zowel in een digitale als papieren versie beschikbaar komen en een qr-code bevatten die instanties kunnen scannen.

Wie over een coronapaspoort beschikt zal niet met extra reisbeperkingen te maken krijgen, tenzij dit noodzakelijk en proportioneel is om de publieke gezondheid te beschermen. Bij het scannen van de qr-code krijgt de betreffende beambte een groen vinkje te zien en mag de persoon in kwestie bijvoorbeeld aan boord van een vliegtuig. Bij het scannen van de qr-code die voor Europees reizen is bedoeld worden echter meer medische gegevens getoond dan de Nederlandse overheid in eerste instantie wilde, aldus het ministerie.

Zo wordt ook het type vaccin, het aantal doses en datum van vaccinatie getoond. Ook wordt zichtbaar of iemand hersteld is van een coronabesmetting, negatief is getest of gevaccineerd is. Het ministerie claimt dat Nederland dat gegevens niet wilde laten zien, maar dat deze eis tijdens de onderhandelingen is gesneuveld. "Onze inzet bij het digitale certificaat is altijd geweest: een code die niet te herleiden valt naar de persoon. Maar met de EU-landen is nu wat anders afgesproken", aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover Trouw.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid maakte begin deze maand al bekend dat er twee verschillende qr-codes worden gegenereerd. Eén voor binnenlands gebruik en één voor het buitenland. "De qr-code ten behoeve van internationaal reizen zal, vanwege de eisen die de Europese verordening stelt, meer persoonsgegevens bevatten en is daarom privacygevoelig. De verwerking van persoonsgegevens dient veilig en AVG-conform te zijn. In de onderhandelingen over de verordening wordt nog over deze dataset nog gesproken", aldus de minister op 4 mei in een brief aan de Tweede Kamer.

De qr-code die voor binnenlands gebruik is bedoeld kan worden gescand met de CoronCheck Scanner-app en toont de eerste letter van de voor- en achternaam, geboortedag en geboortemaand. In het geval van bijzondere, weinig voorkomende, combinaties van initialen worden de geboortedag en geboortemaand weggelaten.

"Met CoronaCheck Scanner wordt alleen gedurende een beperkt aantal seconden de initialen en de geboortemaand en -dag bij een geldig coronatoegangsbewijs getoond, zodat aan de hand van het legitimatiebewijs kan worden geverifieerd of het bewijs betrekking heeft op de toonder ervan. Vervolgens worden de gegevens uit CoronaCheck Scanner verwijderd", aldus de Jonge in een reactie op vragen van de Tweede Kamer over de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen, die regelt dat testbewijzen tijdelijk kunnen worden ingezet voor toegang tot activiteiten.

Vanaf 1 juli kan er binnen Europa met het coronapaspoort worden gereisd. De regering verwacht dat vanaf 30 juni in Nederland een groot deel van de samenleving ook zonder toegangstesten open kan.

Reacties (47)
24-05-2021, 09:03 door [Account Verwijderd]
Ik denk dat we dit allemaal wel van tevoren hadden bedacht.
Natuurlijk staat jou hele hebben en houden daarin en alles over jou medische gegevens.
Ze liegen hier altijd over alles en tegelijk hebben ze helemaal niks in te brengen bij de EU als mini landje.
24-05-2021, 09:18 door Anoniem
Never waste a good crisis. Zeker in EU verband.

Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen? Volgens onze dementionaire premier is de EU goed voor ons. Ik zie zonder enige uitzondering voorbeelden waar de EU helemaal niet goed voor ons is.
24-05-2021, 09:46 door Anoniem
In combinatie met je gegevens van je vliegticket is de database voor totale controle heel makkelijk compleet te maken.
Werk voor AVG, maar die zijn ver onderbezet, krijgen geen geld voor uitbreiding en die kunnen behalve boetes uitdelen niets doen. Ben benieuwd hoeveel boetes ze aan de EU gaan opleggen en wat de Jonge daaraan doet, behalve braaf met alles akkoord gaan.
24-05-2021, 10:01 door Anoniem
Door Anoniem:Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen? Volgens onze dementionaire premier is de EU goed voor ons. Ik zie zonder enige uitzondering voorbeelden waar de EU helemaal niet goed voor ons is.

OK.
Stel, je hebt je Nexit gekregen.
En dan?

Ruim twee derde van de export van Nederlandse makelij wordt verkocht in Europa. Zelfs met de Corona effecten van 2020.
( https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/37/export-krimpt-9-procent-in-eerste-halfjaar )

Nederland is een klein landje, dat veel doorvoer van en verkoop van producten aan EU-landen heeft. Wij zijn daar afhankelijk van als land. Door extra grenzen en maatregelen op te werpen, frustreer je die handel alleen maar.

Kijk naar Brexit, kijk naar Zwiterland.
( https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/21/de-zwitsers-zijn-de-nieuwe-britten-a4044458 )
24-05-2021, 10:13 door Anoniem
Door BertG.: Ik denk dat we dit allemaal wel van tevoren hadden bedacht.
Natuurlijk staat jou hele hebben en houden daarin en alles over jou medische gegevens.
Ze liegen hier altijd over alles en tegelijk hebben ze helemaal niks in te brengen bij de EU als mini landje.
Als eurofiel ga ik ook steeds meer inzien dat wij niet veel inbreng hebben maar wel zowat de meeste lasten.
Ook zoiets dat in Spanje voetbal clubs via de belasting groot worden gehouden van onze belasting centen.
En ict stelt het helemaal niets voor geen enkele vuist tegen die Amerikaanse bedrijven, en ga zo maar verder.
24-05-2021, 10:28 door Anoniem
Fijn dat die app, maar een beperkte set van de info in de QR code laat zien, maar dat is een fopspeen. Een app die alle info laat zien en bewaart, is zo gemaakt. Onze overheid levert (de gegevens van) haar burgers wel erg makkelijk uit aan de EU.
24-05-2021, 10:29 door Anoniem
De Nederlanders waren vroeger zo goed in onderhandelen, waar is die kwaliteit gebleven?
24-05-2021, 10:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-05-2021, 10:38
Door Anoniem: De Nederlanders waren vroeger zo goed in onderhandelen, waar is die kwaliteit gebleven?

Dat onderhandelen hebben ze hier al jaren geleden vervangen voor wat ze ook wel polderen noemen.
En kan dus alleen maar bestaan uit een compromis waar niemand verder wijzer van wordt.
Een beetje geven en een beetje nemen wederzijds zodat we er uiteindelijk allemaal tevreden mee zijn.
24-05-2021, 11:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-05-2021, 11:14
Door BertG.: Ik denk dat we dit allemaal wel van tevoren hadden bedacht.

Doe niet zo paranoïde.

Door BertG.: Natuurlijk staat jou hele hebben en houden daarin en alles over jou medische gegevens.

Doe niet zo overdreven.

Door BertG.: Ze liegen hier altijd over alles ...

Doe niet zo wantrouwig.

Lees het artikel. Er komt speciaal een QR code voor Nederland waaruit meer informatie is weggelaten. Dus jouw type vaccin en data zijn dadelijk bij de Albert Heijn niet zichtbaar. Geen zorgen dus.

Door Anoniem: Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen?

Wanneer je wilt emigreren zal je toch een coronapaspoort nodig hebben....
24-05-2021, 11:54 door [Account Verwijderd]
Ah, daar hebben we rotsmoel weer.
Die hoor je alleen als het over vaccineren gaat en alles wat daar verder mee te maken heeft.
Verder zal je vrijwel nooit iets van hem horen.
Een grotere liefhebber van die gif prik ga je niet vinden ergens op internet.
Rotsmoel wil het liefst iedereen opsluiten die al dat gif weigert.
Het kan haast niet anders dan dat ie er voor betaald wordt om de trol uit te hangen.
24-05-2021, 11:57 door majortom
Door Anoniem: Fijn dat die app, maar een beperkte set van de info in de QR code laat zien, maar dat is een fopspeen. Een app die alle info laat zien en bewaart, is zo gemaakt. Onze overheid levert (de gegevens van) haar burgers wel erg makkelijk uit aan de EU.
Dat van die coronacheck app was voor de nationale QR code niet voor de internationale variant. Je hebt gelijk dat uitspraken over de check app geen hout snijden omdat je de code met een willekeurige app kunt uitlezen: het gaat er uiteindelijk om welke informatie er precies in de QR code terecht komt en of er geen backdoor (mogelijk) is om een koppeling te maken naar een persoon.

In de nationale versie zit die er mogelijk als je kwaad wil denken, nl de random code die wordt gebruikt om elke keer een unieke variant van de digitale handtekening mogelijk te maken. Eea afhankelijk van hoe uniek die random code is die wordt gebruikt. In geval van een lange, zoals een UUID-achtige variant, dan kan dat heel goed gekoppeld worden aan de persoon in een backend database.

De internationale variant is listiger. Aan de ene kant maakt het hier niet zoveel uit dat je naam erin staat, want in veel gevallen moet je toch ook al je paspoort aan de grens laten zien. Wel is het zo, dat de uitlezing van de code digitaal is (waarbij een paspoort veelal handmatig wordt gecontroleerd en dat een paspoort tot op heden niet getoond hoefde te worden om een land binnen de Schengen-landen binnen te komen), wat een gemakkelijker automatische verwerking mogelijk maakt. Hierbij wordt er dus vertrouwd dat de deelnemende landen dit niet doen en alleen controleren en niet opslaan. Eea wordt in dit geval dus afhankelijk van het vertrouwen dat je hebt in de instanties van het land waar je naar toe gaat.
24-05-2021, 12:19 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 24-05-2021, 12:27
Door Anoniem: Fijn dat die app, maar een beperkte set van de info in de QR code laat zien, maar dat is een fopspeen. Een app die alle info laat zien en bewaart, is zo gemaakt. Onze overheid levert (de gegevens van) haar burgers wel erg makkelijk uit aan de EU.
Ja en nee.

De app is hier m.i. nauwelijks het probleem omdat je, waarschijnlijk in veel meer dan 9 van de 10 gevallen, ook jouw legitimatiebewijs moet laten zien bij een controle; dan kan de controleur sowieso al kennisnemen van jouw uniek identificerende gegevens. En dat die controleur moet kunnen vaststellen of je een SARS-Cov-2 risico vormt, was vanzelfsprekend al een voorwaarde. Aanvulling 12:27: en met of zonder app zullen de meeste landen vastleggen wie precies waar is gecontroleerd en op basis van welke gegevens welk risico de betrokkene vormt voor een land. Als je reist ga je in veel databases terechtkomen.

Het probleem is hier m.i. de database bij het RIVM: de EU-deal vereist dat hierin uniek identificerende persoonsgegevens worden opgenomen (waarschijnlijk gebeurde dit al - doch zonder noodzaak). Dus worden medische gegevens, gecombineerd met uniek identificerende gegevens, centraal bij elkaar opgeslagen. Met de security-reputatie van het RIVM vind ik dit allesbehalve een geruststellende gedachte.

Ik hoop dat mijn huisarts, na mijn eerste prik, (op mijn verzoek) mijn gegevens niet aan het RIVM heeft doorgegeven. Dat ik daardoor geen Corona-Paspoort kan krijgen boeit me niet, dat ding wordt deze zomer toch net zo'n flop als CoronaMelder.
24-05-2021, 12:28 door majortom - Bijgewerkt: 24-05-2021, 12:31
Door Erik van Straten: Het probleem is hier m.i. de database bij het RIVM: de EU-deal vereist dat hierin uniek identificerende persoonsgegevens worden opgenomen (waarschijnlijk gebeurde dit al - doch zonder noodzaak). Dus worden medische gegevens, gecombineerd met uniek identificerende gegevens, centraal bij elkaar opgeslagen. Met de security-reputatie van het RIVM vind ik dit allesbehalve een geruststellende gedachte.
En niet te vergeten de GGD database die eraan ten grondslag ligt. Die security reputatie is ook al niet al te best. En ja, de gegevens die naast de medische gegevens worden opgeslagen zijn BSN, NAW, telefoon en email.

Overigens dit weekend midden in de nacht (na het sturen van een reminder) bericht terug gehad van de functionaris gegevensverwerking van de GGD in mijn regio dat een verzoek tot verwijdering uit de GGD database (gelukkig) gehonoreerd zal worden.

Ik hoop dat mijn huisarts, na mijn eerste prik, (op mijn verzoek) mijn gegevens niet aan het RIVM heeft doorgegeven. Dat ik daardoor geen Corona-Paspoort kan krijgen boeit me niet, dat ding wordt deze zomer toch net zo'n flop als CoronaMelder.
Of je huisarts de gegevens heeft doorgegeven zou je kunnen checken in de RIVM database https://mijn.rivm.nl/vaccinaties.
Nationaal wordt dat bewijs inderdaad een flop verwacht ik. Internationaal gezien zal het nog wel een tijdje blijven denk ik.
24-05-2021, 12:35 door Anoniem
Door BertG.: Ik denk dat we dit allemaal wel van tevoren hadden bedacht.
Natuurlijk staat jou hele hebben en houden daarin en alles over jou medische gegevens.
Ze liegen hier altijd over alles en tegelijk hebben ze helemaal niks in te brengen bij de EU als mini landje.
Leg eens uit wat precies de leugen is als ze gewoon naar buiten brengen hoe het zit?
24-05-2021, 12:51 door Anoniem
Volgens onderstaand bericht ziet Spanje zo'n vaccinatiebewijs niet zitten.

Spanje wil toeristen toelaten zonder PCR-test of vaccinatiebewijs
https://www.wereldreizigers.nl/reisnieuws/spanje-gaat-toeristen-zonder-pcr-test-toelaten/

UPDATE – 23 mei 2021 19:53u: Spanje heeft bevestigd dat vanaf maandag 24 mei reizigers uit de volgende landen land binnen te laten, zelfs als ze niet zijn ingeënt en zonder dat ze bij aankomst gezondheidscontroles hoeven te ondergaan. Het gaat om de landen Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Israël, Zuid-Korea, Thailand, Rwanda, China en Japan. Nederland en België zitten er vooralsnog niet bij, al is de verwachting dat er een aantal Europese landen waaronder Nederland en België, spoedig zullen worden toegevoegd aan de lijst.
24-05-2021, 13:07 door Anoniem
Het enige minpunt van dit geheel vind ik is dat ondanks alle commotie, tegenstemmen, meningen vormen, de paspoorten al klaar liggen, dat is opvallend snel.
En covid zelf ineens vlug weg is. Ik ben vast een complot denker
24-05-2021, 13:19 door Anoniem
Door Redactie.: Zo wordt ook het type vaccin, het aantal doses en datum van vaccinatie getoond. Ook wordt zichtbaar of iemand hersteld is van een coronabesmetting, negatief is getest of gevaccineerd is. Het ministerie claimt dat Nederland dat gegevens niet wilde laten zien, maar dat deze eis tijdens de onderhandelingen is gesneuveld.

Dat was te verwachten, omdat in het bestaande 'gele boekje' (yellow card, carte jaune) van de GGD reisvaccinaties door de douaniers en artsen immers ook te zien is welke inentingen men waar en wanneer heeft gehad, en hoe lang die nog geldig zijn. Er is dus weinig nieuws onder de zon. Dit is de bestaande praktijk.

De daarvoor benodigde internationale wetgeving bestond al. Lang voor het uitbreken van de coronacrisis, namelijk sinds anno 1933. Ieder land van de doorreis of aankomst heeft het recht om de reiziger de doorgang of toegang te weigeren als die persoon een gevaarlijke infectiezieke onder de leden heeft of als die persoon niet of niet volledig is ingeënt:

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Certificate_of_Vaccination_or_Prophylaxis

Nederland heeft ook getekend voor de International Health Regulations (IHR). Daar valt zonder grote economische gevolgen, zonder paria te worden, zeker als handelsland, niet zomaar onderuit te komen. Het recht van vrij reizen en werken in de Schengenzone doet daar niets aan af: in principe kan men bij ziekte aan de grens worden geweigerd.

Dat hele politieke 'circus' rond de QR-codes van de 'groene kaart' bestaat alleen maar bij de gratie om een moeilijker vervalsbaar en beter controleerbaar document voor binnen de EU te creëren. Vermoedelijk ook om ongewenste immigratie naar de EU nog sterker te bemoeilijken. Wat niet zo vreemd is, omdat we midden in een pandemie zitten.

Voor binnenlands gebruik zijn minder gegevens voor de 'groene kaart' nodig. Voor binnenlandse doeleinden is alleen een 'niet-besmettelijk' verklaring (een 'groen vinkje') voldoende. Dan zijn er minder gegevens in de QR-code verwerkt.
24-05-2021, 13:19 door Anoniem
Er is nu sotrovimab, een werkzaam medicijn tegen Covid-19, zodat lock-downs niet echt meer noodzakelijk zijn
en ergo ook deze Euro-surveillance niet meer.

Vaccins zijn dan naast een werkzaam medicijn ook veelal niet meer zo urgent,
maar daar willen de vaccinslijters liever niet van weten.
Ze verzinnen al vele mitsen en maren om toch maar te kunnen blijven 'prikken'.

Waarom horen we het bovenstaande nieuws pas, als het surveillance- en monitoringsmiddel bij uitstek,
het coronapaspoort, er al is? Kan het tij nog gekeerd?

Joris Goedbloed
24-05-2021, 13:28 door Anoniem
De grote vraag is natuurlijk: Wat staat er daadwerkelijk is in de QR code?
Is dat daadwerkelijk de informatie die getoond worden, gesigned met een key die de app vertrouwd, of is dat een uniek ID waarmee een database ondervraagd wordt?

Heeft iemand al eens zo'n QR code van dichtbij kunnen bekijken?
24-05-2021, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem:

OK.
Stel, je hebt je Nexit gekregen.
En dan?

Ruim twee derde van de export van Nederlandse makelij wordt verkocht in Europa.
Voorbeeld: 80 procent van ons varkensvlees wordt geëxporteerd naar het buitenland. Kunnen we dan mooi mee stoppen, kunnen die overige 20 procent mooi buiten in de modder badderen. Mooie winst voor dier, milieu en de mens.
Als extra winst bonus heb je ook nog dat de Rabobank linea recta failliet gaat, daar laat sowieso helemaal niemand 'n traan om. Sowieso werkt daar toch nog maar 'n enkeling en van die laatste paar kantoren die ze nog bezitten kun mooi woningen van gecreëerd worden.

Overigens stop de export uiteraard niet bij een nexit.
24-05-2021, 16:19 door Anoniem
Nadat ik deze video op Youtube had gezien ben ik ergens meer verbaasd over...
Check de UK Vaccinatie App, even 10 minuten en je zal verbaasd zijn (of niet verbaasd zijn...)
https://www.youtube.com/watch?v=ZQk5mhxhQH8
24-05-2021, 16:55 door Anoniem
Door Redactie: Zo wordt ook het type vaccin, het aantal doses en datum van vaccinatie getoond. Ook wordt zichtbaar of iemand hersteld is van een coronabesmetting, negatief is getest of gevaccineerd is. Het ministerie claimt dat Nederland dat gegevens niet wilde laten zien, maar dat deze eis tijdens de onderhandelingen is gesneuveld. "Onze inzet bij het digitale certificaat is altijd geweest: een code die niet te herleiden valt naar de persoon. Maar met de EU-landen is nu wat anders afgesproken", aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover Trouw.

Dus Nederland heeft de grondrechten van haar eigen burgers weg-"onderhandeld". Gaan ze op deze manier straks ook het verbod op de doodstraf, het verbod op marteling of het verbod op veroordeling zonder proces weg-"onderhandelen", als dat op een bepaald moment handig uitkomt?

Dan kunnen de regeringen van al die EU-landen de EU gebruiken om naar elkaar te wijzen. Zo van: "Wij hebben allemaal onze uiterste best gedaan om voor de rechten van onze burgers op te komen, maar ja... onderhandelingen, hè?"

We worden geacht te geloven dat de EU onze grondrechten beschermt. Maar deze Unie lijkt nu eerder een vehikel te worden om die rechten af te schaffen. Nou, als we onze basisrechten toch kwijtraken, dan kunnen we net zo goed meteen onze loyaliteit betuigen aan onze toekomstige keizer Xi Jinping. Laten we voor hem alvast wat hekjes tussen de EU-lidstaten plaatsen, om te laten zien dat wij begrijpen wat openluchtgevangenissen zijn... eh... ik bedoel natuurlijk: dat wij begrijpen wat "democratische rechtsstaten" zijn volgens het EU-model, dat trouwens supergoed past bij het Chinese model.
24-05-2021, 17:59 door Briolet
…Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen? Volgens onze dementionaire premier is de EU goed voor ons.

Ik weet zeker dat de EU (zonder Nederland), hetzelfde besluit genomen had. Je moest dan nog steeds dat paspoort gebruiken. Alleen dan met eventuele aanvullende restricties voor niet-EU landen, zoals b.v. een inreisverbod bij te hoge besmettingsgraad van Nederland. Het grote verschil bij een Nexit was dan dat Nederland er dan helemaal geen inbreng meer in had.

Een unie is als een goed huwelijk: Je krijgt niet altijd je zin en moet de ander ook af en toe iets gunnen.
24-05-2021, 18:16 door Anoniem
Een programma moeten installeren waar een lek in zat en data richting google enz?
24-05-2021, 18:37 door [Account Verwijderd]
Door Erik van Straten:Ik hoop dat mijn huisarts, na mijn eerste prik, (op mijn verzoek) mijn gegevens niet aan het RIVM heeft doorgegeven. Dat ik daardoor geen Corona-Paspoort kan krijgen boeit me niet, dat ding wordt deze zomer toch net zo'n flop als CoronaMelder.

Denk niet dat het flopt. Varianten ontwikkelen zich mondiaal, een percentage EU burgers is dadelijk niet gevaccineerd, een groter percentage niet EU burgers helemaal niet en er is al volop sprake van boosters voor eerder gevaccineerden. Welk type vaccin je hebt gehad speelt daarbij een belangrijke rol. Wat wij dadelijk willen is zo min mogelijk bewegingen van verspreiders en daarvoor zal het coronapaspoort ingezet gaan worden.


Door BertG.: Een grotere liefhebber van die gif prik ga je niet vinden ergens op internet.
Rotsmoel wil het liefst iedereen opsluiten die al dat gif weigert.

Hoe jij op mij overkomt laten we maar even in het midden Bert. Is beter voor je denk ik.
24-05-2021, 20:06 door Anoniem
eerste letter van de voor- en achternaam, geboortedag en geboortemaand.

Dan kan ik die van mijn maat gebruiken?
24-05-2021, 22:26 door Erik van Straten
Door majortom: En niet te vergeten de GGD database die eraan ten grondslag ligt. Die security reputatie is ook al niet al te best. En ja, de gegevens die naast de medische gegevens worden opgeslagen zijn BSN, NAW, telefoon en email.
Weet je toevallig of de GGD ook mijn gegevens krijgt na door mijn huisarts te zijn gevaccineerd? Kan ik dit ook online checken?

Door majortom: Overigens dit weekend midden in de nacht (na het sturen van een reminder) bericht terug gehad van de functionaris gegevensverwerking van de GGD in mijn regio dat een verzoek tot verwijdering uit de GGD database (gelukkig) gehonoreerd zal worden.
Da's mooi, maar dit zou m.i. opt-in moeten zijn.

Door majortom:
Ik hoop dat mijn huisarts, na mijn eerste prik, (op mijn verzoek) mijn gegevens niet aan het RIVM heeft doorgegeven. Dat ik daardoor geen Corona-Paspoort kan krijgen boeit me niet, dat ding wordt deze zomer toch net zo'n flop als CoronaMelder.
Of je huisarts de gegevens heeft doorgegeven zou je kunnen checken in de RIVM database https://mijn.rivm.nl/vaccinaties.
Dank voor de URL, dat heb ik zojuist maar even gedaan - met het risico dat het RIVM met de via DigiD verkregen identiteitsgegevens zojuist een record van mij heeft aangemaakt met het (feitelijk medische) gegeven "Er zijn geen vaccinaties gevonden".

Voor de lezers die niet snappen dat ik dit hier publiceer terwijl ik niet wil dat het RIVM deze info in een database stopt: ik maak mij niet zoveel zorgen over mijzelf, maar over het exploderende aantal gegegevensverzamelingen dat Jan en Alleman (vaak met de beste bedoelingen) van vele landgenoten aanlegt. Dit gaat door velen onvoorziene nadelige gevolgen hebben voor veel landgenoten.
24-05-2021, 23:07 door Erik van Straten
Door Rotsmoel:
Door Erik van Straten:Ik hoop dat mijn huisarts, na mijn eerste prik, (op mijn verzoek) mijn gegevens niet aan het RIVM heeft doorgegeven. Dat ik daardoor geen Corona-Paspoort kan krijgen boeit me niet, dat ding wordt deze zomer toch net zo'n flop als CoronaMelder.

Denk niet dat het flopt. Varianten ontwikkelen zich mondiaal, een percentage EU burgers is dadelijk niet gevaccineerd, een groter percentage niet EU burgers helemaal niet en er is al volop sprake van boosters voor eerder gevaccineerden. Welk type vaccin je hebt gehad speelt daarbij een belangrijke rol. Wat wij dadelijk willen is zo min mogelijk bewegingen van verspreiders en daarvoor zal het coronapaspoort ingezet gaan worden.
Ik voorspel dat het Europese Coronapaspoort gaat floppen om meerdere redenen: veel Nederlandse huisartsen hebben vaccinatie-gegevens nog niet aan het RIVM doorgegeven (dit hoorde ik Hugo de Jonge gisteren of eergisteren zeggen op TV), de Europese app + infra moeten nog worden gebouwd, public signing keys nog gedistribueerd en last but not least: veel mensen zijn helemaal nog niet gevaccineerd. Als de techniek bijtijds af is, zou je voor vertrek jouw gezinsleden (d.w.z . nog niet gevaccineerden) kunnen laten testen en dat in apps of geprinte QR-codes opnemen. Maar hoe gaat dat als je na 2 weken Spanje weer naar huis wilt? Of op de terugweg nog een week in Frankrijk wilt blijven? Dit wordt een puinhoop. Een akkoord over die app en een goed plan had er minstens een half jaar geleden al moeten zijn.

Met dalende besmettingscijfers, stijgende vakantiedrang en vooral landen die tourisme-inkomsten hard nodig hebben, heb je niet veel chaos nodig om aan "grenswachten" op te dragen "laat maar zitten die Coronapaspoort-check" (als iemand koorts heeft doen we wel even een sneltest). En ik moet nog zien dat Nederland terugkerende landgenoten gaat weigeren als één of meer gezinsleden geen groen Coronapaspoort-vinkje kan/kunnen laten zien.

Allemaal too little, too late en too complicated. Waarschijnlijk met grote datalekken als "bijwerking", want alles moet in no time gebouwd worden.
25-05-2021, 08:24 door Anoniem
Dit is precies wat Nederland wilde. Alleen de ze kunnen zich mooi verstoppen achter de EU zodat ze er door de burgers in Nederland niet verantwoordelijk voor worden gehouden.
25-05-2021, 09:07 door Anoniem
Einddoel: https://youtu.be/ZQk5mhxhQH8 een verkapt social credit systeem. Zal niet gelijk als dusdanig ingezet worden maar het doel is wel alle relevante data ervoor er alvast in te stoppen... dan is uitrol daarvan erg makkelijk als de meeste dit paard van Troye hebben geaccepteerd.
25-05-2021, 09:08 door Anoniem
Door Erik van Straten: . . . . Dit wordt een puinhoop. Een akkoord over die app en een goed plan had er minstens een half jaar geleden al moeten zijn.

Met dalende besmettingscijfers, stijgende vakantiedrang en vooral landen die tourisme-inkomsten hard nodig hebben, heb je niet veel chaos nodig om aan "grenswachten" op te dragen "laat maar zitten die Coronapaspoort-check" (als iemand koorts heeft doen we wel even een sneltest). En ik moet nog zien dat Nederland terugkerende landgenoten gaat weigeren als één of meer gezinsleden geen groen Coronapaspoort-vinkje kan/kunnen laten zien.

Allemaal too little, too late en too complicated. Waarschijnlijk met grote datalekken als "bijwerking", want alles moet in no time gebouwd worden.

We hebben al gezien dat Nederland terugkerende landgenoten ging weigeren, namelijk sinds december vorig jaar. Ook als die uit landen terug wilden komen waar een lager besmettingscijfer was dan in Nederland zelf.

Nederlandse "rechters" (die de naam rechter niet waard zijn) hebben dat goedgekeurd (18 mei 2021, uitspraak rechtszaak over verplichte PCR-test en inreisverbod), want die vinden dat een regering mensen hun grondrechten mag afpakken op basis van een idee dat er statistisch een licht verhoogde waarschijnlijkheid is dat die mensen de ziekte zouden kunnen dragen, en trouwens ook als die waarschijnlijkheid er niet is. Want ja, als de regering het wil, dan moet het natuurlijk, volgens die zg. "onafhankelijke rechters".

Maar misschien heb je toch gelijk dat als het om heel veel Nederlanders gaat, en niet om enkele tientallen of honderden zoals in december/januari, ze er politiek anders mee zullen omgaan, vooral nu ze de toeristenindustrie en de economie van zuid-europese landen weer willen kickstarten.

Want de toeristenindustrie is natuurlijk veel belangrijker dan dat burgers hun eigen familie in een ander EU-land mogen bezoeken en dan ook weer naar huis terug mogen komen.
25-05-2021, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem: Never waste a good crisis. Zeker in EU verband.

Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen? Volgens onze dementionaire premier is de EU goed voor ons. Ik zie zonder enige uitzondering voorbeelden waar de EU helemaal niet goed voor ons is.

En als we niet in de EU zitten zouden we geen Corona paspoort nodig hebben om naar een EU land te reizen?
25-05-2021, 10:21 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is precies wat Nederland wilde. Alleen de ze kunnen zich mooi verstoppen achter de EU zodat ze er door de burgers in Nederland niet verantwoordelijk voor worden gehouden.

Mijn eerste gedachte is een soortgelijk scepsisme. Het kan, de EU is nu eenmaal altijd een 28-voudig (de 27 lidstaten en het Europees Parlement, ieder met een vetorecht) compromis. Anderzijds is afschuiven van de verantwoordelijkheid voor onpopulaire maatregelen naar Brussel wel de nationale sport van veel lidstaten (de verbazing dat mensen dan enorm anti-EU worden nemen ze blijkbaar voor lief of kunnen dat niet overzien).

Een bekend precedent is de kwestie rondom vingerafdrukken in het paspoort. Moet van 'Brussel' zegt 'Den Haag'. Dat 'Den Haag' zich daar in een zeer ijverige lobbycampagne in Brussel sterk voor heeft gemaakt, dat vertelt 'Den Haag' er niet bij...
25-05-2021, 10:32 door majortom
Door Erik van Straten: Weet je toevallig of de GGD ook mijn gegevens krijgt na door mijn huisarts te zijn gevaccineerd? Kan ik dit ook online checken?
Ik weet het niet 100% zeker, maar ik denk niet dat de GGD deze gegevens via de huisarts krijgt. Volgens mij gebruikt de GGD dit enkel voor hun eigen doeleinden. Anders zouden de huisartsen de info ook niet naar het RIVM hoeven te sturen: dit zou dan enkel via de GGD databases kunnen lopen. Uit de privacyverklaring maak ik tevens op dat de data blijkbaar op regionaal niveau blijft (GGD GHOR heeft alleen bij problemen toegang tot deze gegevens: hieruit maak ik tevens op dat de data blijkbaar unencrypted in de database staat :-( ; lijkt er ook op dat de dbadmin erbij kan).

Inzien van die gegevens bij de GGD kan volgens mij niet. Daar zou je contact over moeten opnemen met de functionaris gegevensverwerking van de GGD in jouw regio

Door majortom: Overigens dit weekend midden in de nacht (na het sturen van een reminder) bericht terug gehad van de functionaris gegevensverwerking van de GGD in mijn regio dat een verzoek tot verwijdering uit de GGD database (gelukkig) gehonoreerd zal worden.
Da's mooi, maar dit zou m.i. opt-in moeten zijn
Eens, idealiter wel. Uiteindelijk wordt er gewoon teveel data opgeslagen. Ben al blij dat het eruit kan.

Dank voor de URL, dat heb ik zojuist maar even gedaan - met het risico dat het RIVM met de via DigiD verkregen identiteitsgegevens zojuist een record van mij heeft aangemaakt met het (feitelijk medische) gegeven "Er zijn geen vaccinaties gevonden".
Dat zegt ie bij mij ook ja (nog zonder een vaccinatie gehad te hebben). Ook ik hoop nu maar dat er niet een record is aangemaakt. De RIVM heeft blijkbaar wel een koppeling met de BRP omdat mijn naam wel naar boven komt (en die komt niet uit de SAML uitwisseling bij DigiD authenticatie). Ik hoop dan maar dat ze die info elke keer uitvragen uit dat systeem en niet "voor de handigheid" ook maar opslaan in een lokale database. Dan schiet eea wederom zijn doel voorbij.
25-05-2021, 10:36 door _R0N_
Door Anoniem: Never waste a good crisis. Zeker in EU verband.

Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen? Volgens onze dementionaire premier is de EU goed voor ons. Ik zie zonder enige uitzondering voorbeelden waar de EU helemaal niet goed voor ons is.

Dan heb je toch niet helemaal goed opgelet.
De EU in huidige vorm is niet goed. <- punt
De EEG, zoals het vroeger was, had zeker voordelen waar we als lidstaat wat aan hadden.

De EU is daar een uitbreiding op, zeggen dat er niets goeds is aan de EU is erg zwart/wit. De Handels overeenkomsten zijn zeker goed en vrij reizen is voor veel mensen ook wel prettig. Je paspoort nodig hebben om benzine te tanken lijkt me overdreven.

Groot Brittannië is echt niet beter af na het verlaten van de EU en dat is pas begonnen.
25-05-2021, 10:54 door Anoniem
Het was toch zo simpel geest. Een stempel in je paspoort dat je niet tot de gevaarlijke groep behoort, gewaarmerkt door RIVM. Men moet in het buitenland er toch al op vertrouwen dat het paspoort en dus het bevolkingsregister betrouwbaar zijn. Wat je niet hoeft te organiseren, organiseer dat niet, een stempel in het paspoort en eventueel een QR code is toch voldoende.
25-05-2021, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Never waste a good crisis. Zeker in EU verband.

Wanneer gaan we nou eens wat aan Nexit doen? Volgens onze dementionaire premier is de EU goed voor ons. Ik zie zonder enige uitzondering voorbeelden waar de EU helemaal niet goed voor ons is.

En als we niet in de EU zitten zouden we geen Corona paspoort nodig hebben om naar een EU land te reizen?
Daar ziet het wel naar uit.
https://www.usnews.com/news/politics/articles/2021-04-06/texas-governor-bans-mandated-covid-19-vaccine-passports
25-05-2021, 11:47 door pandadriver
Mijn medische gegevens kennen de landen toch wel, aangezien ik niet zonder een medische verklaring mijn medicatie kan meenemen
25-05-2021, 12:30 door Erik van Straten
Door majortom: Inzien van die gegevens bij de GGD kan volgens mij niet. Daar zou je contact over moeten opnemen met de functionaris gegevensverwerking van de GGD in jouw regio
Dank voor jouw reactie! Ik ga er maar vanuit dat ik niet in de systemen van de GGD sta.

Door majortom: De RIVM heeft blijkbaar wel een koppeling met de BRP omdat mijn naam wel naar boven komt (en die komt niet uit de SAML uitwisseling bij DigiD authenticatie).
Er zal via SAML een unieke persoonsidentifier moeten worden overgedragen, ik neem aan dat dit het BSN is.

Door majortom: Ik hoop dan maar dat ze die info elke keer uitvragen uit dat systeem en niet "voor de handigheid" ook maar opslaan in een lokale database.
Qua dataminimalisatie zou het volstaan om BSN + vaccinatiegegevens op te slaan, maar om te voorkomen dat ze geen NAW gegevens etc. hebben als die koppeling een keer uitvalt, en vooral om snel te kunnen zoeken op vaccinatiegraad per regio en/of op leeftijd (en wellicht zaken als etniciteit, inkomenscategorie, reisbewegingen etc.), zou het mij verbazen als het RIVM niet zoveel mogelijk persoonsgegevens met daaraan gekoppelde medische gegevens opslaat.

De meeste (zo niet alle) organisaties vinden het risico op datalekken ondergeschikt aan het zo goed en efficiënt mogelijk realiseren van hun taak- en/of (commerciële) doelstellingen. Als zij die afweging überhaupt maken...
25-05-2021, 12:32 door Anoniem
Door pandadriver: Mijn medische gegevens kennen de landen toch wel, aangezien ik niet zonder een medische verklaring mijn medicatie kan meenemen

Verplichting om jouw medische verklaring aan de grens laten zien is iets anders dan opname van jouw medische gegevens in een internationaal data-systeem.

Binnen het Schengen-gebied (EU plus nog wat landen minus VK) was er trouwens helemaal geen grenscontrole, dus ook geen plicht om aan de grens een medische verklaring te laten zien.

De EU en de EU-landen zijn nu muisstil over de Schengen-overeenkomst. Het lijkt of ze die stilzwijgend buiten werking willen zetten niet alleen voor corona maar voor alles. Zogenaamd hebben we "rule of law" in de EU, maar van die fopspeen blijft nu niet veel over.
25-05-2021, 12:48 door Anoniem
Door Erik van Straten: Qua dataminimalisatie zou het volstaan om BSN + vaccinatiegegevens op te slaan, maar om te voorkomen dat ze geen NAW gegevens etc. hebben als die koppeling een keer uitvalt, en vooral om snel te kunnen zoeken op vaccinatiegraad per regio en/of op leeftijd (en wellicht zaken als etniciteit, inkomenscategorie, reisbewegingen etc.), zou het mij verbazen als het RIVM niet zoveel mogelijk persoonsgegevens met daaraan gekoppelde medische gegevens opslaat.

De meeste (zo niet alle) organisaties vinden het risico op datalekken ondergeschikt aan het zo goed en efficiënt mogelijk realiseren van hun taak- en/of (commerciële) doelstellingen. Als zij die afweging überhaupt maken...

Bij dataminimalisatie gaat het om minimalisering van het aantal verwerkte gegevens in relatie tot een bepaald doel. Officieel moet zo'n doel "gerechtvaardigd", "welbepaald" etc. zijn, in de praktijk accepteert de AP bijna totale willekeur bij het kiezen van doelen door organisaties, en dus ook bij wat voor gegevens "minimaal" nodig zouden zijn om te verwerken. Organisaties kunnen hun officiële doelen met willekeur zodanig stellen dat ze daarmee de gegevens kunnen binnenhengelen die ze willen.

Dat ligt niet aan de AVG, maar aan de manier waarop de AVG geïnterpreteerd wordt, namelijk alsof het een menu à la carte is voor data-graaiers. De AP en rechters vinden dat prima en maken op die manier zelf van de wet (de AVG) een lachertje.

Organisaties zien dat en weten dat ze met alles wegkomen en maken daar gebruik van. De overheid (Nederland en EU) heeft ons recht op privacy in de praktijk al lang afgeschaft.
25-05-2021, 13:02 door Anoniem
Uit het artikel: "Wie over een coronapaspoort beschikt zal niet met extra reisbeperkingen te maken krijgen, tenzij dit noodzakelijk en proportioneel is om de publieke gezondheid te beschermen."

Dat is toch eigenlijk idioot. NIEMAND (behoudens criminelen, verdachten en ontoerekeningsvatbaren) zou in het Schengen-gebied met reisbeperkingen (laat staan "extra" reisbeperkingen) te maken moeten krijgen "tenzij dit noodzakelijk en proportioneel is om de publieke gezondheid te beschermen."

Dit maakt wel heel duidelijk hoe dit coronapaspoort, waarmee zogenaamd vrijheid "teruggegeven" wordt, in werkelijkheid gebruikt wordt als excuus om onze vrijheid juist af te nemen.
25-05-2021, 15:51 door majortom
Door Erik van Straten:
Door majortom: De RIVM heeft blijkbaar wel een koppeling met de BRP omdat mijn naam wel naar boven komt (en die komt niet uit de SAML uitwisseling bij DigiD authenticatie).
Er zal via SAML een unieke persoonsidentifier moeten worden overgedragen, ik neem aan dat dit het BSN is.
Klopt, een sectoraal nummer: BSN of SoFi nummer. Zie https://www.logius.nl/diensten/digid/documentatie/koppelvlakspecificatie-digid-saml-authenticatie
26-05-2021, 08:28 door majortom
Door Anoniem:Bij dataminimalisatie gaat het om minimalisering van het aantal verwerkte gegevens in relatie tot een bepaald doel. Officieel moet zo'n doel "gerechtvaardigd", "welbepaald" etc. zijn, in de praktijk accepteert de AP bijna totale willekeur bij het kiezen van doelen door organisaties, en dus ook bij wat voor gegevens "minimaal" nodig zouden zijn om te verwerken. Organisaties kunnen hun officiële doelen met willekeur zodanig stellen dat ze daarmee de gegevens kunnen binnenhengelen die ze willen.

Dat ligt niet aan de AVG, maar aan de manier waarop de AVG geïnterpreteerd wordt, namelijk alsof het een menu à la carte is voor data-graaiers. De AP en rechters vinden dat prima en maken op die manier zelf van de wet (de AVG) een lachertje.

Organisaties zien dat en weten dat ze met alles wegkomen en maken daar gebruik van. De overheid (Nederland en EU) heeft ons recht op privacy in de praktijk al lang afgeschaft.
Dataminimalisatie heeft wat mij betreft niet eens zoveel met privacy te maken, maar meer met security als er weer een database wordt opgetuigd met gegevens die misschien qua privacy gerechtvaardigd zijn om te gebruiken, maar uit security oogpunt niet opgeslagen dienen te worden als dit niet strikt noodzakelijk is. Je creeert gewoon weer een extra aanvalsvector.
26-05-2021, 14:17 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem:Bij dataminimalisatie gaat het om minimalisering van het aantal verwerkte gegevens in relatie tot een bepaald doel. Officieel moet zo'n doel "gerechtvaardigd", "welbepaald" etc. zijn, in de praktijk accepteert de AP bijna totale willekeur bij het kiezen van doelen door organisaties, en dus ook bij wat voor gegevens "minimaal" nodig zouden zijn om te verwerken. Organisaties kunnen hun officiële doelen met willekeur zodanig stellen dat ze daarmee de gegevens kunnen binnenhengelen die ze willen.

Dat ligt niet aan de AVG, maar aan de manier waarop de AVG geïnterpreteerd wordt, namelijk alsof het een menu à la carte is voor data-graaiers. De AP en rechters vinden dat prima en maken op die manier zelf van de wet (de AVG) een lachertje.

Organisaties zien dat en weten dat ze met alles wegkomen en maken daar gebruik van. De overheid (Nederland en EU) heeft ons recht op privacy in de praktijk al lang afgeschaft.
Dataminimalisatie heeft wat mij betreft niet eens zoveel met privacy te maken, maar meer met security als er weer een database wordt opgetuigd met gegevens die misschien qua privacy gerechtvaardigd zijn om te gebruiken, maar uit security oogpunt niet opgeslagen dienen te worden als dit niet strikt noodzakelijk is. Je creeert gewoon weer een extra aanvalsvector.

Mijns inziens IS privacy een vorm van veiligheid (security), die tevens een voorwaarde vormt voor mijn vrijheid als individuele persoon. De security van mijn persoonsgegevens begint bij de waarborgen in mijn eigen "systeem" (mijn lichaam en geest als individu) dat die gegevens daar niet zomaar uit getrokken kunnen worden. Het verbod op marteling vormt daarom, naast een bevestiging van mijn menselijke waardigheid, ook een onderdeel van mijn persoonlijke data-security. Het beginsel van data-minimalisatie is een ander onderdeel van die bescherming - maar dan moet het wel serieus worden genomen.

"Gerechtvaardigde doelen" zijn alleen nodig als het gaat om niet-vrijwillig afgestane persoonsgegevens. Als persoonsgegevens echt(!!!) vrijwillig worden afgestaan, dan is daarvoor geen rechtvaardiging nodig. De vraag is dus: wanneer is het "gerechtvaardigd" iemand te DWINGEN zijn persoonsgegevens af te staan. In zo'n geval is één of ander vaag, goed doel niet genoeg. Maar dat is wel hoe de AP en rechters de AVG op dit moment interpreteren. Het is alsof ze zeggen: "Het plezier dat een jongeman aan een orgasme beleeft, is een gerechtvaardigd doel, want iedereen mag geluk nastreven, en daarom mag hij jonge vrouwen verkrachten."

Als het om seksuele integriteit gaat, begrijpen we anno 2021 allemaal meteen dat dat geen juist standpunt is (honderdvijftig jaar geleden was dat nog heel anders). Maar als het om (medische of andere) data-integriteit gaat, dan vergoelijkt iedereen zo'n aantasting. Hopelijk hoeven we niet nog honderdvijftig jaar te wachten totdat onze data-integriteit gerespecteerd gaat worden.
26-05-2021, 16:00 door majortom
Door Anoniem:
Door majortom:
Door Anoniem:Bij dataminimalisatie gaat het om minimalisering van het aantal verwerkte gegevens in relatie tot een bepaald doel. Officieel moet zo'n doel "gerechtvaardigd", "welbepaald" etc. zijn, in de praktijk accepteert de AP bijna totale willekeur bij het kiezen van doelen door organisaties, en dus ook bij wat voor gegevens "minimaal" nodig zouden zijn om te verwerken. Organisaties kunnen hun officiële doelen met willekeur zodanig stellen dat ze daarmee de gegevens kunnen binnenhengelen die ze willen.

Dat ligt niet aan de AVG, maar aan de manier waarop de AVG geïnterpreteerd wordt, namelijk alsof het een menu à la carte is voor data-graaiers. De AP en rechters vinden dat prima en maken op die manier zelf van de wet (de AVG) een lachertje.

Organisaties zien dat en weten dat ze met alles wegkomen en maken daar gebruik van. De overheid (Nederland en EU) heeft ons recht op privacy in de praktijk al lang afgeschaft.
Dataminimalisatie heeft wat mij betreft niet eens zoveel met privacy te maken, maar meer met security als er weer een database wordt opgetuigd met gegevens die misschien qua privacy gerechtvaardigd zijn om te gebruiken, maar uit security oogpunt niet opgeslagen dienen te worden als dit niet strikt noodzakelijk is. Je creeert gewoon weer een extra aanvalsvector.

Mijns inziens IS privacy een vorm van veiligheid (security), die tevens een voorwaarde vormt voor mijn vrijheid als individuele persoon. De security van mijn persoonsgegevens begint bij de waarborgen in mijn eigen "systeem" (mijn lichaam en geest als individu) dat die gegevens daar niet zomaar uit getrokken kunnen worden. Het verbod op marteling vormt daarom, naast een bevestiging van mijn menselijke waardigheid, ook een onderdeel van mijn persoonlijke data-security. Het beginsel van data-minimalisatie is een ander onderdeel van die bescherming - maar dan moet het wel serieus worden genomen.

"Gerechtvaardigde doelen" zijn alleen nodig als het gaat om niet-vrijwillig afgestane persoonsgegevens. Als persoonsgegevens echt(!!!) vrijwillig worden afgestaan, dan is daarvoor geen rechtvaardiging nodig. De vraag is dus: wanneer is het "gerechtvaardigd" iemand te DWINGEN zijn persoonsgegevens af te staan. In zo'n geval is één of ander vaag, goed doel niet genoeg. Maar dat is wel hoe de AP en rechters de AVG op dit moment interpreteren. Het is alsof ze zeggen: "Het plezier dat een jongeman aan een orgasme beleeft, is een gerechtvaardigd doel, want iedereen mag geluk nastreven, en daarom mag hij jonge vrouwen verkrachten."

Als het om seksuele integriteit gaat, begrijpen we anno 2021 allemaal meteen dat dat geen juist standpunt is (honderdvijftig jaar geleden was dat nog heel anders). Maar als het om (medische of andere) data-integriteit gaat, dan vergoelijkt iedereen zo'n aantasting. Hopelijk hoeven we niet nog honderdvijftig jaar te wachten totdat onze data-integriteit gerespecteerd gaat worden.
Eens, ik trek data minimalisatie echter breder dan alleen gericht op privacy, dat was meer de aard van mijn opmerking. Dus ja, privacy redenen zijn een voorbeeld, maar in het algemeen wil je zo min mogelijk data opslaan: ook data die niet privacy-gerelateerd is. Dit zowel vanwege integriteits als vertrouwelijkheids redenen.
26-05-2021, 18:14 door Anoniem
Door majortom: Eens, ik trek data minimalisatie echter breder dan alleen gericht op privacy, dat was meer de aard van mijn opmerking. Dus ja, privacy redenen zijn een voorbeeld, maar in het algemeen wil je zo min mogelijk data opslaan: ook data die niet privacy-gerelateerd is. Dit zowel vanwege integriteits als vertrouwelijkheids redenen.

Van mijn kant ook eens. Natuurlijk is data-minimalisatie niet alleen in het belang van personen die zich beschermd willen weten, maar ook in het belang van organisaties die goed willen functioneren, zowel intern als in relatie tot hun omgeving. Waarbij je dan nog onderscheid kunt maken tussen: a) betrouwbaar zijn van de organisatie voor de omgeving, met het oog op reputatie en lang-termijn-vertrouwensrelaties; en b) voldoende beschermd zijn van de organisatie tegen antagonisten in de omgeving (in situaties van concurrentie of veiligheidsrisico's).

Dit vereist natuurlijk wel dat beslissers binnen een organisatie oog hebben voor voor het welbegrepen lange-termijn-belang van de organisatie. Dat is, zacht gezegd, niet altijd het geval...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.