image

Beta: tankstations doelwit van nieuwe vorm van telefoonoplichting

dinsdag 1 juni 2021, 14:40 door Redactie, 3 reacties

Nederlandse tankstations zijn het doelwit van een nieuwe vorm van telefoonoplichting, zo waarschuwt Beta, de belangenvereniging van tankstations. Oplichters bellen het tankstation en stellen dat ze bij de pomp zijn doorgereden en het getankte bedrag graag willen terugbetalen. Er moet vervolgens een Tikkie worden gestuurd of er wordt gevraagd om het rekeningnummer.

"In realiteit is de beller helemaal geen doorgereden tankstationbezoeker maar proberen zij op geraffineerde wijze geld afhandig te maken of proberen zij iemand op een andere manier te benadelen door bijvoorbeeld ransomware of andere virussen naar een computer of telefoon te versturen", laat Beta weten. Tankstations werken vaak met een doorrijderssysteem en kunnen op deze manier makkelijk controleren of er daadwerkelijk iemand is doorgereden. Dit is bij dit soort meldingen vaak niet het geval.

Tankstations krijgen van Beta het advies om altijd op een formele manier om te gaan met afwijkende betaalverzoeken van klanten. "Stuur nooit Tikkie's om mensen via een andere weg te laten betalen of geef bankrekeninggegevens af aan 'klanten'!", aldus de belangenvereniging. Die stelt verder dat tankstations hun personeel over dit soort situaties moeten informeren en hoe zij hiermee om moeten gaan. "Maak duidelijk dat het uit den boze is om bijvoorbeeld zelf een Tikkie te sturen of gegevens te verstrekken zonder dat hier toestemming voor is gegeven door een leidinggevende."

Reacties (3)
01-06-2021, 14:51 door Anoniem
Ik mis hier alleen om wat voor een soort oplichting dit gaat en wat er dan zo nieuw aan is? Klinkt me meer alsof ze via social engineering proberen om het bankrekeningnummer te krijgen om daar later dan misbruik(!) van te maken? Niets nieuws onder de zon dus en al helemaal niet "geraffineerd".
01-06-2021, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis hier alleen om wat voor een soort oplichting dit gaat en wat er dan zo nieuw aan is? Klinkt me meer alsof ze via social engineering proberen om het bankrekeningnummer te krijgen om daar later dan misbruik(!) van te maken? Niets nieuws onder de zon dus en al helemaal niet "geraffineerd".

Waarschijnlijk is het technisch hetzelfde als de vele andere 'valse tikkie' '1 cent overmaken' scams.

Het bijzondere hier is dat er een op het oog (?oor ) plausibel verhaal is waarom iemand (de pompbediende, of eigenaar)- en dan ook nog met de bedrijfsrekening - out of the blue een betaling gaat krijgen van een totaal onbekende .

De social engineering is best handig.

Dat is (ietwat) hetzelfde als afdelingen HR en (bv) inkoop : het standaard advies om geen bijlagen van onbekenden te openen is heel moeilijk .
Want het is NORMAAL dat bv PZ van een onbekende een sollicatie met CV opgestuurd krijgt .
En inkoop krijgt normaal ook allerhande aanbiedingen en van leveranciers .
01-06-2021, 17:29 door Anoniem
Wat kun je dan met alleen een bankrekeningnummer? Want ik heb er van elk bedrijf waar ik zaken mee doe eentje :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.