image

België monitort e-mailadressen overheidsdomeinen via Have I Been Pwned

vrijdag 4 juni 2021, 07:33 door Redactie, 1 reacties

De Belgische overheid maakt gebruik van datalekzoekmachine Have I Been Pwned (HIBP) om te monitoren of e-mailadressen van overheidsdiensten in bekende datalekken voorkomen. Dat heeft Troy Hunt aangekondigd, de man achter HIBP.

Have I Been Pwned is een zoekmachine waarmee gebruikers in een database met bijna 11,4 miljard gestolen e-mailadressen kunnen kijken of hun data ooit bij een website is gestolen. De gegevens in de database van Have I Been Pwned zijn uit allerlei datalekken afkomstig. Gebruikers kunnen zich opgeven om te worden gewaarschuwd wanneer hun e-mailadres in een datalek voorkomt.

Daarnaast is het voor domeineigenaren mogelijk om via een API binnen de database van Have I Been Pwned op e-mailadressen van hun eigen domein te zoeken. Voor overheidsinstanties is deze dienst kosteloos. Het Centrum voor Cybersecurity België gaat de API nu ook gebruiken om zo meer zichtbaarheid in de impact van datalekken op overheidsinstanties te krijgen, aldus Hunt.

Inmiddels zijn er negentien landen op Have I Been Pwned aangesloten. Naast België besloten eerder al de Dominicaanse, Trinidadse, Zweedse, Luxemburgse, Roemeense, Amerikaanse, Australische, Britse, Canadese, Deense, Ierse, IJslandse, Noorse, Oekraïense, Oostenrijkse, Portugese Spaanse en Zwitserse overheid om via de zoekmachine hun e-mailadressen te monitoren.

Reacties (1)
04-06-2021, 13:04 door Anoniem
Autoriteit persoonsgegevens zou eigenlijk een HIPB variant moeten starten die alle datalek informatie kan ontsluiten. Want een datalek als allekabels zit er nu niet in en daar wil je wel tegen kunnen checken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.