image

Chrome gaat waarschuwen voor extensies van nieuwe ontwikkelaars

vrijdag 4 juni 2021, 08:31 door Redactie, 0 reacties

Google gaat nieuwe features aan Chrome toevoegen die gebruikers waarschuwen voor extensies van nieuwe ontwikkelaars en de mogelijkheid geven om gedownloade bestanden door Google op malware te laten controleren. Dat heeft het techbedrijf in een blogposting aangekondigd.

De features zijn beschikbaar als onderdeel van "Enhanced Safe Browsing" dat vorig jaar mei aan Chrome werd toegevoegd. Chrome beschikt al jaren over de Safe Browsing-functie die gebruikers tegen malafide en phishingsites moet beschermen. Enhanced Safe Browsing is een optie voor gebruikers die een "geavanceerder beveiligingsniveau" willen, aldus Google.

Hiervoor moeten gebruikers wel meer data met het techbedrijf delen. Zo controleert Chrome het adres van weinig bezochte websites om te kijken of het om een phishingsite gaat. Ook stuurt de browser een klein deel van de bezochte webpagina's en verdachte downloads naar Google om nieuwe dreigingen te ontdekken. De nu toegevoegde nieuwe features moeten verdere bescherming bieden.

De eerste feature kijkt naar de betrouwbaarheid van extensies. Alle extensies die aan regels van het Chrome Web Store Developer Program voldoen zullen door Enhanced Safe Browsing als betrouwbaar worden gezien. In het geval van nieuwe ontwikkelaars zullen die deze regels tenminste "een aantal maanden" moeten volgen voordat hun extensies als betrouwbaar worden gezien. Op dit moment voldoet minder dan 75 procent van de extensies in de Chome Web Store aan deze regels.

De tweede nieuwe feature betreft de downloadcontrole die Google Safe Browsing uitvoert. Standaard verzamelt de browser metadata van gedownloade bestanden om te controleren of die betrouwbaar zijn. Het gaat dan onder andere om de inhoud en herkomst van een bestand. In het geval Chrome een bestand als riskant beschouwt maar niet als onveilig, biedt Enhanced Safe Browsing nu de optie om bestanden naar Google te sturen en daar te laten scannen. Geüploade bestanden worden na "korte tijd" weer verwijderd, laat Google weten. De twee nieuwe features zullen de komende tijd onder gebruikers worden uitgerold. Enhanced Safe Browsing staat niet standaard ingeschakeld.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.