image

Ouderenbond pleit voor eenvoudig papieren coronapaspoort

zaterdag 5 juni 2021, 13:45 door Redactie, 33 reacties

Ouderenbond ANBO pleit voor de invoering van een eenvoudig papieren coronapaspoort, aangezien niet alle ouderen een moderne smartphone hebben. "In de plannen voor een Europees coronapaspoort gaat de aandacht nu vooral uit naar een digitale versie, een qr-code in een app op de telefoon", aldus de ANBO. Naast het feit dat niet alle ouderen over een smartphone beschikken weten volgens de ouderenbond ook niet alle ouderen hoe ze hun papieren vaccinatiebewijs via de computer kunnen printen.

Het coronapaspoort zal zowel in digitale als papieren vorm beschikbaar komen en moet 1 juli klaar zijn. ANBO vreest dat het voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn te ingewikkeld wordt. "Terwijl juist ouderen veel reizen en na de coronaperiode behoefte hebben om weer op pad te gaan", zo gaat de ouderenbond verder. Volgens ANBO is een stempel in het gele boekje een mooie oplossing.

Op dit moment zijn er nog geen internationale afspraken over een vaccinatiebewijs voor de coronavaccinatie, stelde demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid eind mei. Nederland geeft ook nog geen vaccinatiebewijzen uit voor coronavaccinaties. Sommige GGD'en schrijven de vaccinatie echter wel bij in het gele boekje.

"Gelet op het minimaliseren van administratieve last bij het vaccineren zal ik de GGD’en niet verplichten de bijschrijving nu te faciliteren. Komende weken schalen de GGD’en op naar ruim anderhalf miljoen vaccinaties per week. Een verplichting de aanvullende aantekening in het gele boekje op te nemen in de vorm van een stempel of handtekening zou bij zulke aantallen een onnodige extra administratieve last zijn die geen meerwaarde heeft ten opzichte van het bewaren van het registratiekaartje", aldus de minister.

GGD GHOR Nederland liet afgelopen donderdag weten dat alle GGD'en vanaf maandag 7 juni coronavaccinaties in het gele boekje registreren als daar om wordt gevraagd. Het invouwen van de registratiekaart in het gele boekje wordt nog steeds aangeraden. Wie al gevaccineerd is zou op korte termijn een stempel bij de GGD moeten kunnen halen. De ANBO merkt op dat de stempel in het gele boekje nog geen officieel alternatief is voor het coronapaspoort. "Dat moet nog internationaal worden afgesproken. Of en wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk."

Reacties (33)
05-06-2021, 13:57 door Anoniem
Jammer dat ANBO het aspect privacy vergeten is.
05-06-2021, 14:01 door Anoniem
Wat de ANBO alleen ff vergeet, is dat het helemaal niet om een corona paspoort gaat. Het is het begin van het sociale puntensysteem: als je braaf doet wat de regenten willen, dan mag je wat doen.

De punten worden hoe dan ook digitaal (en geautomatiseerd) verzameld. Papier is alleen maar lastig.
05-06-2021, 14:07 door Anoniem
Ik weet niet hoever Logius is met het uitrollen van de DigiD App, maar in de toekomst heb je ook een smartphone nodig om je vaccinatiebewijs te kunnen printen. Dus het is Android of iOS. Een andere keuze is er niet voor ouderen.
05-06-2021, 14:15 door Anoniem
oh jeej weer een sapperdeflap app crap grap

ook NL gaat al een tijdje kapot aan dat voor-de-80%-systeem-denken-en-de-resterende-20%-zoekt-het-maar-uit type mangement waar zo een 'we doen alleen een digitale qr code app want dat is hip ook al gaat het dus geen bevredigende oplossing zijn voor de maatschappij' type project verzonnen wordt...
05-06-2021, 15:22 door Anoniem
Een papieren coronapaspoort is niet alleen handig voor vakantielustige ouderen, maar ook van groot belang voor expats, ontwikkelingswerkers, journalisten of anderen die onder moeilijke omstandigheden reizen en werken. Situaties waarin het nog maar de vraag is of je mobieltje goed blijft werken en of het ding niet uit je handen wordt gestolen.

In het bestaande 'gele boekje' kan men uitgeprinte QR-code stickers plakken. Die stickers kan de GGD bij de uitgifte voorzien van ID-gegevens. Ze kunnen echtheidkenmerken bevatten, zoals een hologram. Het moet maar eens hardop worden gezegd: een boekje behoeft geen batterij. Het loopt niet zomaar 'vast'. Een boekje kan zeewater overleven.

Ouderenbond ANBO zou dus de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Artsen zonder Grenzen en avontuurlijke reisorganisaties voor jongeren (!) als goede partners kunnen vinden, in hun streven naar het behoud van eenvoud :-)

https://nos.nl/artikel/2383509-toch-covid-stempel-in-het-gele-boekje-maar-wat-heb-je-eraan
05-06-2021, 15:51 door Anoniem
Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?
05-06-2021, 16:20 door Anoniem
Gelet op het minimaliseren van administratieve last bij het vaccineren zal ik de GGD’en niet verplichten de bijschrijving nu te faciliteren. Komende weken schalen de GGD’en op naar ruim anderhalf miljoen vaccinaties per week. Een verplichting de aanvullende aantekening in het gele boekje op te nemen in de vorm van een stempel of handtekening zou bij zulke aantallen een onnodige extra administratieve last zijn die geen meerwaarde heeft ten opzichte van het bewaren van het registratiekaartje", aldus de minister.

Zorg er dan voor dat dit op een later moment door administratieve krachten (uitzendkrachten?) gedaan kan worden.

Als de minister echt wil dat mensen hun data delen met GGD en RIVM, stimuleer dit dan:

Vraag bij de intake of mensen al een geel boekje in bezit hebben.
Bij ja: maak een vervolg afspraak op een GGD kantoor waar een administratieve kracht de aantekening alsnog opneemt in het bestaande gele boekje.
Bij nee, stuur die mensen per post een ingevuld geel boekje (de gegevens heb je als GGD tocht). Druk er de qr-code bij af / sticker.

Geen last voor het personeel dat met de inentingen bezig is, en een extra stimulans om je gegevens bij de GGD/RIVM achter te laten. Win-Win.
05-06-2021, 17:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-06-2021, 17:48
Door Anoniem: Jammer dat ANBO het aspect privacy vergeten is.

En de Google App Store vergeet het aspect privacy niet?

Op de tweede plaats m.b.t. nonchalance over privacy en corona staat Hugo 'App' de Jonge ("het moet met de app") Gevolgd door zijn voetvolgers, 'Deugd-66', CDA en VVD in het demissionaire kabinet.
05-06-2021, 18:11 door Anoniem
Het beste is om gewoon te wachten totdat Covid voorgoed is vertrokken en iedereen die naar het buitenland wil kan dan gewoon op vakantie gaan. Dus effe wachten maar.
05-06-2021, 18:30 door Anoniem
Dit zijn de prelude oefeningen tot het invoeren van een gemeenschappelijke digitale munt in de EU en voorzien voor 2022
Betalen straks ook exclusief met de app. All your bank-transaction is/are belong to us.
Eerst via wearables uitwendig te dragen en later wellicht via invasief-transhumane methode ('sygma' systeem).

J.O.
05-06-2021, 20:55 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?
Hier krijg je normaal geen reactie op dus doe ik het maar, ik heb dit al medere keren aangekaart maar men is zo
goed gelovig dat men denkt dat die dingen niet defect raken. Ik heb dit wel mee gemaakt en ik als op dat ding al
mijn gegevens had staan was ik twee a drie maanden niemand geweest, want hij weg voor reparatie Dus ik vind
al je persoonlijke gegevens op je smartphone zetten domste wat je als burger kunt en van uit de regering het slimste
wat ze kunnen doen.
05-06-2021, 22:06 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?

Of je kan effe tientallen euro's per Mb afrekenen voor data verkeer.
06-06-2021, 08:13 door Anoniem
Ik snap alle ophef niet. Wat een non-discussie. QR-code kan in een app op je smartphone, op papier, in het gele boekje etc. Als je bang bent voor kwijtraken maak je een fotokopie ( doen veel mensen al met hun gewone paspoort). Tatoeeren is ook nog een optie tegen kwijtraken, maar ik zou gaan voor de fotokopie.
06-06-2021, 09:24 door botbot - Bijgewerkt: 06-06-2021, 09:54
De "administratieve rompslomp" over die stempel in het gele boekje is natuurlijk de grootste lulkoek die je maar kunt verzinnen.

Even kort resumerend en vast niet compleet:

- 1.5 miljoen vaccins inkopen en dit administreren.
- 1.5 miljoen vaccins invoeren, douane administratie, etc.
- 1.5 miljoen vaccins, van de juiste batch op de juiste tijd naar de juiste plaats in alle uithoeken van het land veroeren, hiervoor vervoerders vinden en dit administreren
- Al die vervoerders uitbetalen voor die diensten, dit administreren voor de boekhouding en dit uitbetalen, belastingen hiervoor verwerken etc.
- 1.5 miljoen vaccins goed opslaan, hierover instructies geven aan de juiste personen.
- 1.5 miljoen vaccins voorbreiden en zorgen dat dit op tijd gebeurd niet te vroeg niet te laat en in de goede aantallen per lokatie
- duizenden plekken zoeken voor vaccinatie, vinden, huren, adminstreren.
- duizenden plekkken inrichten om te vaccineren, hiervoor spullen, als meubulair, schermen, tafels, stoelen etc inkopen, vervoeren, lokaties intichten + administratie welke medewerkers hiervoor wanneer waar moet komen.
- ruim 1.5 miljoen uitnodigingen maken voor de juiste personen, op de juiste tijd voor de juiste doelgroep, versturen en dit administreren
- bjihouden wie er niet komt op de juiste tijd en op de juiste plaats en dit administreren.
- duizenden mensen hiervoor inhuren, zoeken, vinden, administratie hiervan , daarna urenadministratie + loonadministratie, loonuitbetaling, boekhouding hiervan etc
- het zetten van de vaccins duurt ongeeer 3 minuten per vaccin.
- Dan moeten mensen 15 tot 30 minuten nog wachten en iemand moet daarop toezicht houden (DIE KAN EEN STEMPEL ZETTEN!)
- zorgen dat mensen 1.5 miljoen uitleg krijgen over wanneer ze een tweede shot moeten halen en het belang daarvan uitleggen anders komen er veel niet opdagen.
- tijdig een tweede uitnodiging, voor de juiste mensen op de juiste tijd, versturen en dit administreren.
- voor de tweede shot de het goede vaccin op de goede plek krijgen op de juiste tijd in de juist aantallen en dan *bijna alle* bovenstaande stappen *nog een keer moeten doen*.
- bijhouden wie niet is gekomen voor zijn tweede shot, dit administreren, nog extra contact opnemen met deze mensen etc.
- bijhouden wie wat wanneer gekregen heeft en dit administreren in de computer, anders werkt de app niet.
- De app ontwikklen, testen, uitrollen, bijwerken, installatieinstructies maken, verpreiden, vragen beantwoorden daarover, administreren etc etc etc


Dat kan dus allemaal. Maar 1 freaking stempel zetten in een boekje en een batch-sticker met QR code daarbij plakken, nee, dat is te veel gevraagd. Dat kan echt niet. Dat geeft zo veel extra werk dat het onmogelijk is om nog een goed vaccinatieprogramma uit te voeren.

Dat mensen en met name journalisten hier geen kritische vragen over stellen dat is nog de grootste blunder van ons. We laten dit gebeuren. Door zo'n ongelooflijk lulkoek argument moeten we straks aan de app. "Een stempel zetten / sticker plakken is te veel werk". Dikke lul drie bier. Wat een ontzettende onzin. En gewoon opschrijven in een artikel alsof het de waarheid is. Waanzin. Een goede journalist stelt hier een vraag over en schrijft in het artikel op waarom de minister vind dat dit in bovenstaand perspectief geen onzin is. Zeker in een security forum waar het gaat over o.a. privacy en waar ze horen te weten hoeveel digitale "rompslomp" ontwikkeld moet worden om dit te kunnen regelen.
Nee. Gewoon: "Het is te veel werk". Punt. Einde journalistieke verantwoordelijkheid. De massa slikt het wel.
06-06-2021, 10:13 door Anoniem
Op dit moment zijn er nog geen internationale afspraken over een vaccinatiebewijs voor de coronavaccinatie, stelde demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid eind mei.

Voor alle voorgaande vaccinaties zoals:
Gele koorts
Polio
Hepatitis
Cholera
Malaria  (malarone)
Difterie
Tyfus

IS er al wel een internationale afspraak sinds 1951, namelijk het Gele boekje (vaccine-pasport)!
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Bewijs_van_Inenting_of_Profylaxe
Maar, laten we het wiel opnieuw uitvinden, want dat papieren vaccinatie-bewijs is nu opeens te fraudegevoelig!
Vroegah, als je naar een land ging waar vaccinatie voor een  bepaald virus verplicht was, ging je vooraf met je gele boekje naar de ggd voor de vaccinatie en werd er een aantekening met datum, stempels, soms stickertje en paragraaf toegevoegd. Mocht je geen geel boekje hebben, dan werd er één voor je opgemaakt.
Helaas krijg je nu geen smartphone als je je nu laat vaccineren, maar word het van je verwacht dat je dr zelf 1 hebt.
De tegendraadse instelling van de ggd, die weigerde om een aantekening te maken in het gele boekje voor de coronavaccinatie, komt volgens mij ook uit de mouw van onze fantastische minister de Jonge. Voorheen WAS het standaard dat vaccinaties in het gele boekje werden bijgeschreven en nu weigeren ze dat te doen.
Pas nu dat het in opspraak komt dat ze in Duitsland dat gele boekje willen zien als bewijs, gaan ze bij de ggd weer terug naar het 'oude normaal'.

Fraudegevoelig!!!? Nog nooit ter sprake gekomen sinds het bestaan van dat boekje,  maar dankzij onze nerd-digitaal-geile minister moet er voor alles een digitale oplossing komen, nu met het argument dat dat minder fraudegevoelig zou zijn.
Al die poe-ha om een nieuwe app te fabriceren waar (als wens) zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens in 'zouden'  komen te staan (,wat als opzij is gelegd want andere landen willen wel meer persoonlijke gegevens), en dat met alle landen,  globaal (!), tot nieuwe standaard wil maken...
Dit, terwijl er al decennialang zonder (fraude)-problemen, wereldwijd standaard het gele boekje werd/word geaccepteerd/verwacht.
Hij (onze minister) kan al 5.1 miljard euro niet met bonnetjes verklaren waar dat aan is uitgegeven, 9 miljoen euro naar een hypocriet voor een hoeveelheid mondkapjes waar de hofvijver mee gedempt kan worden, onnodig herinrichten van de ggd, betreffende het vaccinatieproces op IT-gebied, in nieuwe app's investeren, zoals de CoronaMelder wat nog geen eens 2% van alle nieuwe besmettingen detecteerd omdat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt; of de test-app om zogenaamd meer vrijheden te creëren,  dat maar voor een aantal maanden nut heeft.
Zucht
06-06-2021, 10:44 door Anoniem
Door botbot: ....
Dat kan dus allemaal. Maar 1 freaking stempel zetten in een boekje en een batch-sticker met QR code daarbij plakken, nee, dat is te veel gevraagd. Dat kan echt niet. Dat geeft zo veel extra werk dat het onmogelijk is om nog een goed vaccinatieprogramma uit te voeren.

Dat mensen en met name journalisten hier geen kritische vragen over stellen dat is nog de grootste blunder van ons. We laten dit gebeuren. Door zo'n ongelooflijk lulkoek argument moeten we straks aan de app. "Een stempel zetten / sticker plakken is te veel werk". Dikke lul drie bier. Wat een ontzettende onzin. En gewoon opschrijven in een artikel alsof het de waarheid is. Waanzin. Een goede journalist stelt hier een vraag over en schrijft in het artikel op waarom de minister vind dat dit in bovenstaand perspectief geen onzin is. Zeker in een security forum waar het gaat over o.a. privacy en waar ze horen te weten hoeveel digitale "rompslomp" ontwikkeld moet worden om dit te kunnen regelen.
Nee. Gewoon: "Het is te veel werk". Punt. Einde journalistieke verantwoordelijkheid. De massa slikt het wel.

Inderdaad dit is beschamend. Dat er niemand in de perszaaltjes dit bedenkt en vraagt nog meer.
Als de administratieve last een probleem was bij het inenten dan had men daar enorm op kunnen besparen door:
- niet dingen zelf te doen die men veel beter aan gespecialiseerde marktpartijen kan overlaten (zoals distributie)
- niet alles zo rigide te plannen en in te delen maar de mensen ZELF vrij te laten waar en wanneer ze heen gaan om
het vaccin van hun eigen keuze te halen
- niet voor iedereen persoonlijk afspraken te maken maar de boel "in bulk" af te handelen. in plaats van dat afspraken
systeem had men een capaciteit planning systeem moeten maken waardoor je op een site kon kijken waar het druk
is en waar niet en daar gewoon op een gewenst tijdstip heen te gaan.

Het hele project bulkt van de overbodige regelzucht en nu is een stempeltje ineens te veel. Schandaal dat men de
mensen die daar mee komen nog serieus neemt.
06-06-2021, 10:51 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 06-06-2021, 10:53
Door botbot, 06-06, 09:24 uur: De "administratieve rompslomp" over die stempel in het gele boekje is natuurlijk de grootste lulkoek die je maar kunt verzinnen.... (etc. etc.)... (knip)....

1 freaking stempel zetten in een boekje en een batch-sticker met QR code daarbij plakken, nee, dat is te veel gevraagd. Dat kan echt niet. Dat geeft zo veel extra werk dat het onmogelijk is om nog een goed vaccinatieprogramma uit te voeren.

Dat mensen en met name journalisten hier geen kritische vragen over stellen dat is nog de grootste blunder van ons. We laten dit gebeuren. Door zo'n ongelooflijk lulkoek argument moeten we straks aan de app. "Een stempel zetten / sticker plakken is te veel werk". Dikke lul drie bier. Wat een ontzettende onzin. En gewoon opschrijven in een artikel alsof het de waarheid is. Waanzin. Een goede journalist stelt hier een vraag over en schrijft in het artikel op waarom de minister vind dat dit in bovenstaand perspectief geen onzin is. Zeker in een security forum waar het gaat over o.a. privacy en waar ze horen te weten hoeveel digitale "rompslomp" ontwikkeld moet worden om dit te kunnen regelen.
Nee. Gewoon: "Het is te veel werk". Punt. Einde journalistieke verantwoordelijkheid. De massa slikt het wel.

De oorzaak is voor een belangrijk deel gelegen in de pandemische verslaving aan de SmartPhone. De wereld heeft zich helemaal afhankelijk gemaakt van dat ding.
Zelfs veel van mijn leeftijdsgenoten (64+) zijn ervan overtuigd dat zij niet meer zonder kunnen en je raakt zo'n beetje buitenspel omdat de 'app voor dit en app voor dat, iedereen aan de app' volksgekte nr. 1 is geworden.
Overheid, bedrijf, zorg, sport, cultuur.... alles is vergiftigd met wel een of andere App.

Zomaar wat voorbeelden:

Nr. 1: De demissionaire minister Hugo 'App' de Jonge
Melding openbare ruimte: Buitenbeter-app.
Supermarkt: Lidl-app. Géén Lidl app? Géén korting.
Politie: Wout-app

De samenleving is helemaal App dol. De tick van App.
De samenleving is helemaal in de greep van de Androïd, Iphone, Google app store.... weet ik veel wat voor al of niet gelikte namen deze meuk allemaal presenteert; ik onthoud het niet want het boeit me voor geen milimeter.

De enigen die er rijker van zijn geworden zijn o.a. de bedrijven Apple, Samsung, Google. De massa slikt het wel.

De App waanzin wordt wel het best geïllustreerd door het volgende artikel. (Let op de titel)
https://techrrival.com/best-apps-to-stop-your-smartphone-addiction/
06-06-2021, 11:00 door botbot - Bijgewerkt: 06-06-2021, 11:00
Door Anoniem:
Op dit moment zijn er nog geen internationale afspraken over een vaccinatiebewijs voor de coronavaccinatie, stelde demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid eind mei.

Voor alle voorgaande vaccinaties zoals:
.....

IS er al wel een internationale afspraak sinds 1951, namelijk het Gele boekje (vaccine-pasport)!
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Bewijs_van_Inenting_of_Profylaxe
Maar, laten we het wiel opnieuw uitvinden, want dat papieren vaccinatie-bewijs is nu opeens te fraudegevoelig!
<snip>
Fraudegevoelig!!!? Nog nooit ter sprake gekomen sinds het bestaan van dat boekje,  maar dankzij onze nerd-digitaal-geile minister moet er voor alles een digitale oplossing komen, nu met het argument dat dat minder fraudegevoelig zou zijn.
<snip>
Zucht

Exact. Precies de reden waarom we gewoon nog met papier en een potlood stemmen. Bewezen fraudeongevoelig. En bij *iedere* tot nu toe ingevoerd digitaal alternatief zijn er problemen opgetreden. Overal ter wereld. *nergens* is het foutloos gegaan. Terwijl er al decennia lang een bewezen systeem is.

Inderdaad:

Zucht.
06-06-2021, 21:35 door Anoniem
Door botbot:
Exact. Precies de reden waarom we gewoon nog met papier en een potlood stemmen. Bewezen fraudeongevoelig. En bij *iedere* tot nu toe ingevoerd digitaal alternatief zijn er problemen opgetreden. Overal ter wereld. *nergens* is het foutloos gegaan. Terwijl er al decennia lang een bewezen systeem is.
Bij het Nederlandse systeem zijn er GEEN problemen opgetreden, alleen een stel nerds hebben theoretische problemen
opgevoerd en die zijn in de praktijk niet opgetreden.
Dat systeem was beter dan het papier en potlood systeem omdat daar veel meer menselijke beoordeling te pas komt
bij de bepaling van de uitslag.
06-06-2021, 23:09 door botbot - Bijgewerkt: 06-06-2021, 23:21
Door Anoniem:
Door botbot:
Exact. Precies de reden waarom we gewoon nog met papier en een potlood stemmen. Bewezen fraudeongevoelig. En bij *iedere* tot nu toe ingevoerd digitaal alternatief zijn er problemen opgetreden. Overal ter wereld. *nergens* is het foutloos gegaan. Terwijl er al decennia lang een bewezen systeem is.
Bij het Nederlandse systeem zijn er GEEN problemen opgetreden, alleen een stel nerds hebben theoretische problemen
opgevoerd en die zijn in de praktijk niet opgetreden.

Ehh de laatste keren dat ik gestemd heb, heb ik gewoon met een potlood een kruisje gezet hoor. Jij bedoeld het verzamel-telsysteem (of hoe dat dan ook heet). Ik heb het over digitale kastjes in stemhokjes.


Dat systeem was beter dan het papier en potlood systeem omdat daar veel meer menselijke beoordeling te pas komt
bij de bepaling van de uitslag.

Juist bij papieren stemmen met een potloodje (je weet ook waarom een potloodje en geen pen, in verband met het verwisselen van de pen met eentje met verdwijnende inkt, leuk weetje) en handmatig tellen komen veel meer mensen ogen kijken dan bij digitaal stemmen.

Een leuk linkje hierover (zijn filmpjes zijn overigens meestal wel leuk om te zien) waarin precies wordt uitgelegd waarom digitaal stemmen *altijd* slechter is dan met potlood en papier : "Why e-voring is a bad idea (2014): https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI

(edit: En een nieuwere update : "Why e-voting is STILL a bad idea (2019)" https://www.youtube.com/watch?v=LkH2r-sNjQs )

En waarom we in 2021 nog met papier stemmen (volkskrant) : https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-stemmen-we-in-2021-nog-niet-met-stemcomputers-of-digitaal~bfe607ad/
06-06-2021, 23:48 door Briolet
Door botbot: Exact. Precies de reden waarom we gewoon nog met papier en een potlood stemmen. Bewezen fraudeongevoelig.

Dat iets niet optreed is nooit een bewijs dat dit in de toekomst nooit gebeurd. Een bekend voorbeeld is de kalkoen die van begin januari t/m half december elke dag voer krijgt. Dat is ook geen bewijs dat hij kerst overleeft.

IS er al wel een internationale afspraak sinds 1951, namelijk het Gele boekje (vaccine-pasport)!
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Bewijs_van_Inenting_of_Profylaxe
Maar, laten we het wiel opnieuw uitvinden, want dat papieren vaccinatie-bewijs is nu opeens te fraudegevoelig!
Vroegah, als je naar een land ging waar vaccinatie voor een bepaald virus verplicht was, ging je vooraf met je gele boekje naar de ggd …

Dat boekje is niet plots fraudegevoelig geworden. Dat was het altijd al. Stempels zijn na te maken en de douane gaat echt niet elke keer een GGD van een land/provincie opbellen om de echtheid te verifiëren. Zo'n controle bij een instantie die het stempel gezet heeft lukt je alleen achteraf en dan is het kwaad al geschied. Bovendien was er kaak ook geen sterke drijfveer om te frauderen. Meestal ga je vanuit een land waar de ziekte nauwelijks voorkomt nar een land waar de de kans op besmetting groter is. De meeste mensen hebben dus ook een eigenbelang om niet te frauderen.

Met de huidige pandemie zijn de getallen ingeënte mensen veel groter geworden en dus ook de kans dat er gefraudeerd wordt. Zie de mensen die al betrapt zijn met vervalste testbewijzen.

Overigens snap ik nog steeds niet welk probleem de ouderenbond met een papieren coronapaspoort heeft. Enerzijds beweren ze dat het uitprinten te ingewikkeld is en anderzijds dat ouderen veel reizen. Een reis organiseren vaagt heel wat meer digitale vaardigheid dan een papiertje te printen. En als ze de reis organiseren aan een plaatselijk reisbureau uitbesteden omdat on-line regelen te ingewikkeld is, dan print dat reisbureau dat papiertje wel uit om de reis te kunnen verkopen.
07-06-2021, 02:11 door Anoniem
Het virus is zo levensgevaarlijk dat iedereen "gevaccineerd" moet worden, al of niet met (in)directe dwang, en daarvoor moet alles wijken, economie, mensenrechten en al. Maar vervolgens gaan de ambtelijke molens op hun gebruikelijke wijze zo traag, inefficiënt en geldverspillend te werk, en de rest van de wereld dient zich maar aan te passen aan hun wensdenken, hun spreadsheet werkelijkheid, hun apps (geel boekje is te belastend?, papieren QR te belastend?), dat het overduidelijk is dat hier geen sprake is van een levensgevaarlijk virus, maar van een bureaucratische wens, nee, eis, want als het werkelijk zo'n levensgevaarlijk virus was dan stonden de mensen in de rij, kregen desnoods een stempel met onuitwisbare inkt op hun voorhoofd, en een ieder die daar geen zin in had lag over een paar weken dood op straat vanwege besmetting. Van dit alles is totaal geen sprake, waar wel sprake van is, is (in)directe dwang vanuit overheidswege voor apps, apps, apps, apps. Het gaat dus om een overheidsbelang, niet om volksgezondheid. Of heeft u dit soort taferelen ook meegemaakt bij de decennialange jaarlijkse duizenden en duizenden griepdoden (the old man's friend) en overvolle IC's?
Maar dat boeit allemaal niet, want Jantje wil op vakantie kunnen... zucht. Vraag me af wat Jantje aangedaan dient te worden voordat Jantje zegt: dan maar geen vakantie? Vermoedelijk wanneer Jantje geen vakantie meer kan betalen, vanwege alle doorberekende extra lasten en prijsstijgingen vanwege omzetverlies.

PS: Kan niet wachten tot die testsamenleving een feit is, en dat dan een vitaal systeem in dat proces voor een halve dag of meer onderuit gaat (zelfs de Belastingdienst weten ze niet altijd 24/7 overeind te houden), misschien dat men dan beseft waar men aan meegewerkt heeft. Overal en nergens, bij alles en iedereen: computer says no. Want denkt u er even over na waar ze dit allemaal "tijdelijk" aan willen gaan knopen.
Nee, mijnheer, u en uw gezin gaan nu echt 10 dagen in quarantaine, op eigen kosten, of, rechtsomkeer maken jullie en rap een beetje, maar een papieren bewijs is te belastend... voor wie?
07-06-2021, 07:28 door botbot - Bijgewerkt: 07-06-2021, 07:48
Door Briolet:
Door botbot: Exact. Precies de reden waarom we gewoon nog met papier en een potlood stemmen. Bewezen fraudeongevoelig.

Dat iets niet optreed is nooit een bewijs dat dit in de toekomst nooit gebeurd. Een bekend voorbeeld is de kalkoen die van begin januari t/m half december elke dag voer krijgt. Dat is ook geen bewijs dat hij kerst overleeft.
Ik zei dat stemmen op papier fraudeongevoelig is. Niet fraudevrij. Tevens zeg ik dat digitaal stemmen zeer fraudegevoelig is. Zie ook bovenstaande filmpjes. Betekend dus ook niet dat het per definitie niet goed zou kunnen gaan. Digitaal stemmen is gewoon iets dat je niet moet doen. Omdat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen omdat de potentie, impact en bereik van misbruik veel en veel groter is. Nogmaals zie bovenstaande geplaatste filmpjes. Die hebben het helemaal bij het juiste eind.


IS er al wel een internationale afspraak sinds 1951, namelijk het Gele boekje (vaccine-pasport)!
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Internationaal_Bewijs_van_Inenting_of_Profylaxe
Maar, laten we het wiel opnieuw uitvinden, want dat papieren vaccinatie-bewijs is nu opeens te fraudegevoelig!
Vroegah, als je naar een land ging waar vaccinatie voor een bepaald virus verplicht was, ging je vooraf met je gele boekje naar de ggd …

Dat boekje is niet plots fraudegevoelig geworden. Dat was het altijd al. Stempels zijn na te maken en de douane gaat echt niet elke keer een GGD van een land/provincie opbellen om de echtheid te verifiëren. Zo'n controle bij een instantie die het stempel gezet heeft lukt je alleen achteraf en dan is het kwaad al geschied. Bovendien was er kaak ook geen sterke drijfveer om te frauderen. Meestal ga je vanuit een land waar de ziekte nauwelijks voorkomt nar een land waar de de kans op besmetting groter is. De meeste mensen hebben dus ook een eigenbelang om niet te frauderen.

Met de huidige pandemie zijn de getallen ingeënte mensen veel groter geworden en dus ook de kans dat er gefraudeerd wordt. Zie de mensen die al betrapt zijn met vervalste testbewijzen.

Dat boekje kan makkelijk fraudeongevoeliger gemaakt worden zonder de opslag van gegevens. Holografische stickers met watermerken ik noem maar wat. Van papiergeld worden ook geen gegevens opgeslagen (ja het serienummer) maar hoewel door privepersonen elke dag gebruikt voor allerlei privacygevoelige zaken worden die gegevens niet opgeslagen (waarom ze dus van contant geld af willen ----> En de hele reden dat ze een digitaal medisch paspoort willen, dat papiertje dat je kunt uitprinten *is* een digitaal paspoort. Je hebt het alleen uitgeprint vanuit de digitale database). In normale paspoorten staan ook visum stempels overigens.


Overigens snap ik nog steeds niet welk probleem de ouderenbond met een papieren coronapaspoort heeft. Enerzijds beweren ze dat het uitprinten te ingewikkeld is en anderzijds dat ouderen veel reizen. Een reis organiseren vaagt heel wat meer digitale vaardigheid dan een papiertje te printen.

Nee. Reisbureau. Doen alles voor je.


En als ze de reis organiseren aan een plaatselijk reisbureau uitbesteden omdat on-line regelen te ingewikkeld is, dan print dat reisbureau dat papiertje wel uit om de reis te kunnen verkopen.

Nee. Reisbureau gaat *niet* op hun malware en virus infested pc inloggen met mijn DigiD om een papiertje uit te printen, waarbij de digibetische partimer achter de balie ook nog even uit automatisme op "wachtwoord onthouden" in de browser klikt.

En nogmaals: dat papiertje is geen papieren paspoort. Het is een digitaal paspoort. Met centrale opslag van gegevens, je maakt alleen even een tijdelijke printout van dat digitale paspoort.
07-06-2021, 08:07 door karma4
Door Anoniem: Jammer dat ANBO het aspect privacy vergeten is.
Een papieren hard copy benadering lijkt me juist zeer privacy vriendelijk.
Im alles aan een smartphone te hangen dat ding 24*7 te kunnen volgen en vereisen dat het 24*7 feilloos werkt is de privacy echt vergeten. Dat een privacy lab een smartphone op die manier als privacyvriendelijk brengt is 1984 newspeak (Irma).
07-06-2021, 08:09 door Anoniem
Door Anoniem: Het beste is om gewoon te wachten totdat Covid voorgoed is vertrokken en iedereen die naar het buitenland wil kan dan gewoon op vakantie gaan. Dus effe wachten maar.
Covid zal nooit verdwijnen.

Het is een handige tool om de wetten door te drukken die de machthebbers doorgedrukt willen hebben.

Corona maatregelen zullen nooit helemaal verdwijnen
07-06-2021, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?
Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en worden je papieren gestolen...? en dan?

Wat is de backup voor deze papieren oplossing?
07-06-2021, 11:50 door Anoniem
Bij het Nederlandse systeem zijn er GEEN problemen opgetreden, alleen een stel nerds hebben theoretische problemen
opgevoerd en die zijn in de praktijk niet opgetreden.
Dat systeem was beter dan het papier en potlood systeem omdat daar veel meer menselijke beoordeling te pas komt
bij de bepaling van de uitslag.
Het getuigt van wijsheid om juist naar die andere te luisteren, ook als die andere een "nerd" is.
07-06-2021, 12:04 door Anoniem
Door Briolet: Stempels zijn na te maken en de douane gaat echt niet elke keer een GGD van een land/provincie opbellen om de echtheid te verifiëren. Zo'n controle bij een instantie die het stempel gezet heeft lukt je alleen achteraf en dan is het kwaad al geschied.

Iedere computer valt te hacken, dus ook een smartphone. Een app valt na te bouwen. De EU 'green pass' met QR-code geeft dus ook geen spijkerharde garantie, tenzij de QR-code door de douane onafhankelijk kan worden geverifieerd.
Vanwege de GDPR wetgeving mogen andere landen echter geen toegang hebben tot de CIMS database van het RIVM. Uiteindelijk komt het dus aan op een goede inschatting door de douane en je eigenbelang om je wél laten vaccineren.

Trachten te frauderen met het vaccinatie paspoort of de app is om veel redenen zeker niet aan te raden:

1. De douanes van een groeiend aantal landen gebruiken speurhonden die bij het besnuffelen van een passagier met corona in luttele seconden aanslaan. Er zijn ook elektronische neuzen ontwikkeld: de blaastest. Val je door de mand in een land dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, verwacht dan bij corona vooral geen coulante behandeling.

Gedurende zo'n 11 tot 14 maanden kan met bloedserum tests worden aangetoond of je een bepaalde infectieziektes eerder hebt meegemaakt en of je daartegen wel of niet bent ingeënt. Nadat je bij een ongunstige uitslag eerst 28 "vakantiedagen" gedwongen in quarantaine bent geweest, wordt je -- als je geluk hebt -- op eigen kosten teruggestuurd.

2. Mocht je in een ver oord onverhoopt toch corona oplopen, maar je kan terug hier in Nederland niet bewijzen dat je was ingeënt, en blijkt achteraf ook dat je valsheid in geschrifte (fraude) met je vaccinatie paspoort hebt gepleegd, dan zijn de kosten van de repatriëring, ziekenhuiszorg en de medicatie voor eigen rekening. Vervolgens volgt mogelijk een royement en dan zit je zonder (aanvullende) zorgverzekering. Een claim van vele tienduizenden euro's is geen zeldzaamheid.
07-06-2021, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?
Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en worden je papieren gestolen...? en dan?

Wat is de backup voor deze papieren oplossing?

Tja, en dat kan niet met te smartphone gebeuren waar je hele hebben en houden tegenwoordig blijkbaar op moet staan? Tot de bankpas toe.

Wat is daar je oplossing voor? Want bij de douane mag je niet even van hun computer gebruik maken.
07-06-2021, 13:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?
Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en worden je papieren gestolen...? en dan?

Wat is de backup voor deze papieren oplossing?

De fotokopieën van je paspoort en het gele boekje die bij het thuisfront zijn achtergelaten? Die mogen paps en mams dan naar het douanekantoor in Timboektoe faxen. Een ervaren reiziger dekt zichzelf tegen verlies en diefstal in. Dan zijn er altijd nog de registraties opgeslagen bij het RIVM en de GGD afdeling Reisvaccinaties zelf (die laatste worden in 20 jaar bewaard). Als het er op aan komt dan valt het bewijs bijna altijd wel weer boven water te krijgen.
07-06-2021, 17:11 door botbot

Trachten te frauderen met het vaccinatie paspoort of de app is om veel redenen zeker niet aan te raden:

1. De douanes van een groeiend aantal landen gebruiken speurhonden die bij het besnuffelen van een passagier met corona in luttele seconden aanslaan. Er zijn ook elektronische neuzen ontwikkeld: de blaastest. Val je door de mand in een land dat het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, verwacht dan bij corona vooral geen coulante behandeling.

Mwoa... dat zal wel mee vallen. Aangezien de vaccinatie simpelweg niet 100% is. Je kan altijd nog corona krijgen en ze gaan geen mensen martelen die corona hebben terwijl ze gevaccineerd zijn. De slechtste tests zijn 60% werkend, de beste zeker geen 100%. Maargoed, kijk als je op vakantie gaat is het allemaal niet zo'n probeem om een test te doen als je niet gevaccineerd wilt worden. 1 keer per jaar een test doen. Valt overheen te komen.

Ik weet alleen vrij zeker dat als dat paspoort er eenmaal is, er straks ook bij concerten, musea, theaters en bioscopen "afgedwongen" (lees: even vrijwillig als de vaccinatie zelf is) dat je gebruik gaat maken van de paspoort app. Als mensen dat eenmaal gewend zijn volgen restaurants, supermarkten, bakkers etc. En dan zijn tests wel een probleem. Elke twee dagen een staaf in je neus laten rossen voor 12,50 per keer aan de andere kant van de stad. (zo "vrijwillig" is de vaccinatie dan dus)

En nee dat is niet pessimistisch, als je ziet wat er tot nu toe allemaal al doorgedrukt is.
07-06-2021, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en wordt je smartphone gestolen of valt stuk….? en dan?
Wat is de backup voor deze digitale oplossing?
Tja, dan sta je bij de grens om een land binnen te komen en worden je papieren gestolen...? en dan?

Wat is de backup voor deze papieren oplossing?

Tja, en dat kan niet met te smartphone gebeuren waar je hele hebben en houden tegenwoordig blijkbaar op moet staan? Tot de bankpas toe.

Wat is daar je oplossing voor? Want bij de douane mag je niet even van hun computer gebruik maken.

Je hebt altijd van die 'wat als' wijsneuzen - maar als je erin slaagt tussen vliegtuig en douane je paspoort en evt visum kwijt te raken heb je inderdaad echt wel een probleem - in elk geval om je vakantie voort te zetten.
En als zo'n land andere eisen stelt - zoals een bepaald vaccinatiebewijs zul je hetzelfde probleem hebben.

Terug kom je wel - een vliegtuigmaatschappij is verplicht om vervoerde reizigers die bij ontvangst geweigerd worden weer terug te vliegen . (daarom controleren ze zoveel bij boarding - als mensen geweigerd gaan worden is het ook hun probleem ).
Maar of je het land waar je naar toe wilde alsnog binnenkomt is heel twijfelachtig .

Als je eenmaal _in_ het land je dingen kwijtraakt moet je normaal gesproken een "noodpaspoort/laissez-passer" aanvragen bij de NL ambassade/consulaat . (voor de moderne scholieren : dat is frans voor "laat door" . Het is een soort eenmalig paspoort om het land uit te komen naar je thuisland.
Maar ik betwijfel of je dat kunt aanvragen vanuit het niemandsland _voor_ de immigratiebalie - en of je er een land mee _binnen_ mag, in plaats van eruit .

Je kunt onder omstandigheden wel een noodpaspoort aanvragen bij de KMAR op Schiphol - dat is als je acuut wegmoet maar geen paspoort hebt .
Maar het is erg aan het land van bestemming of je daarmee binnenkomt.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/wanneer-en-hoe-kan-ik-een-noodpaspoort-krijgen
(zo te zien niet echt het geval 'paspoort op Schiphol verloren, want dan heb je de aanvraag van een nieuw niet op zak)

Anyway - moraal is- dingen zoals een paspoort en visum zijn wel heel erg vervelend om te verliezen als je wat verder op vakantie gaat.


Het is nog erg onvoorspelbaar hoe strikt een eis voor een vaccinatiebewijs gaat zijn, en of er bruikbare alternatieven (test bij aankomst, vaccinatie op het vliegveld ?) gaan komen . Dat gaat gegarandeerd verschillen per land .
Sommige landen hadden al een geldklopperij'tje bij de grens - een 'medische controle' van xx dollar - infraroodthermometer, stempel, kassa.
07-06-2021, 19:19 door Anoniem
@17:11 door botbot, eens met botbot, het is een glijdende schaal waarin wij ons bevinden.

In aanvulling, nu al wordt gesproken dat het individu zich dient te onderwerpen aan de wil van de meerderheid, waarbij uw lichamelijke onschendbaarheid optioneel is, kortom, als genoeg anderen zeggen dat u voortaan, laten we iets heel geks noemen om een punt duidelijk te maken, het tegenovergestelde van uw huidige seksuele voorkeur voortaan in de praktijk dient te brengen (om met de voorbeeldfunctie die u vervult de juiste boodschap uit te brengen aan de rest), dan heeft u dat maar te accepteren, en in praktijk te brengen, hoe u dat persoonlijk bevalt boeit ze niet, want dat is dan uw eigen probleem.
Als u echter het lef heeft om de personen die dat van u verwachten verzoekt voortaan 180 graden anders te stemmen, dan bent u de duivel in persoon (terwijl dat toch een stuk minder tegen de wil van de eigen persoon is), want welke onbenul meent een dergelijk onvervreemdbaar recht zo te kunnen schenden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.