image

De Jonge wil wetgeving voor CoronaMelder-app opnieuw verlengen

dinsdag 8 juni 2021, 14:55 door Redactie, 8 reacties

Demissionair De Jonge wil de wetgeving die de inzet van de CoronaMelder-app mogelijk maakt opnieuw verlengen, nu tot 10 oktober 2021. Dat laat de bewindsman in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer weten. De Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19, waarin de wettelijke grondslag staat voor het gebruik van CoronaMelder, kan steeds met periodes van maximaal drie maanden worden verlengd.

De wet trad vorig jaar op 10 oktober in werking en is sindsdien twee keer verlengd. De verlenging kan meerdere malen plaatsvinden, maar telkens voor een periode van drie maanden. Zowel het ontwerpbesluit om de wet eerder te laten vervallen als het ontwerpbesluit om de wet te verlengen moet gedurende een week worden voorgehangen bij de Eerste en Tweede Kamer.

In de huidige situatie komt de wet op 10 juli te vervallen en moet ook de inzet van CoronaMelder worden gestopt. "Mede gelet op de geleidelijke heropening van de samenleving en de daarmee gepaarde gaande toename van het sociale verkeer is de inzet van CoronaMelder echter nog steeds nodig. CoronaMelder kan een belangrijke bijdrage leveren aan het sneller doorbreken van ketens van besmettingen en daarmee het beperken van verdere verspreiding van het virus", laat De Jonge in zijn brief weten (pdf).

Door de wet met drie maanden te verlengen is de vervaldatum nu 10 oktober 2021. CoronaMelder is sinds de lancering op 10 oktober vorig jaar bijna vijf miljoen keer gedownload. Volgens onderzoekers heeft de app "een kleine maar merkbare toegevoegde waarde". Uit het onderzoek blijkt dat er meer dan 14.000 besmettingen via CoronaMelder zijn ontdekt en 189.000 mensen zich na een melding van de app lieten testen (pdf).

Reacties (8)
08-06-2021, 15:13 door Anoniem
Dus voor die minder-dan-1-procent zou je met een overheids app rond moeten blijven lopen?

Maar ja, het is natuurlijk wel een prestige project he...
08-06-2021, 15:22 door Anoniem
Demissionair minister de Jonge zet zich in voor alle Apps! Zowel voor Android als voor iOS.
08-06-2021, 17:32 door Anoniem
CoronaMelder kan een belangrijke bijdrage leveren aan het sneller doorbreken van ketens van besmettingen en daarmee het beperken van verdere verspreiding van het virus", laat De Jonge in zijn brief weten

vs

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/21/europeanen-melden-besmetting-nauwelijks-via-een-corona-app-a4044444
08-06-2021, 19:58 door Anoniem
De app ongeveer een maand geïnstalleerd op verzoek van werkgever.
Na een maandje weer verwijderd omdat ik zoveel nog al wat meldingen kreeg terwijl ik thuis zat en ik eigenlijk niemand zag.
08-06-2021, 21:16 door Anoniem
Het feit dat de Jonge mensen de vrijheid laat om gevaccineerd te worden geeft aan dat hij weinig prioriteit aan de bestrijding van de pandemie geeft, als je zelf medeverantwoordelijk bent voor het verlengen van de de pandemie en het vertragen van effectieve maatregelen dan lijkt het me terecht om een beetje terughoudendheid te betrachten als het gaat om het verlengen van bepaalde maatregelen.

Vanwege Hugo moet ik nog steeds een zinloos kapje op terwijl zijn achterban zelden tot nooit afstand houd, door Hugo moet ik straks voor binnenlandse evenementen met een of andere QR code lopen klooien omdat zijn reli-achterban geen prikje wil halen, wanneer houd Hugo eens op en gaat hij weer voor de klas staan?
08-06-2021, 22:17 door Anoniem
Ik heb tot op heden nog geen melding ontvangen via de Coronaapp. Zelfs toen mijn vrouw Corona had en via de GGD de app-sleutel door heeft gegeven kreeg ik geen melding. Een paar mensen hebben wel een melding gekregen toen ik Corona had, maar andersom dus niet.

Het had dus veel effectiever kunnen zijn als het ook daadwerkelijk goed had gewerkt.
09-06-2021, 01:23 door Anoniem
Hugo in z'n tunnelvisie.
En er is geen echte urgentie meer.
En er is sprake van verlenging van een tijdelijke maatregel waar de onderliggende oorzaken niet uitgebreid zijn geevalueerd.
Was 3 november 2020 nog veel te vroeg volgens Hugo.

Hugo is dus vooral bang voor en/of meer inzichten, beter beslagen ten ijs verder gaan en/of verbale en beslis-reacties van mensen.
Daaronder zijn er natuurlijk ook degenen die eerst vrij overtuigd zich lieten meezuigen / leiden maar door de mogelijk nieuwe inzichten die uit de evaluaties zouden kunnen ontstaan even langer in de on-hold stand zouden raken.

Dit alles betekent dat Hugo zonder juridische gronden dat de tijdelijke maatregel geen kwestie van juridisch-staatsrechtelijke willekeur is.
In meerdere opzichten.
Namelijk eerst half / snel beginnen en vervolgens juridisch gaan aanrommelen, met gedeeltelijke carte blanche overigens van nogal wat slapende 2e kamer fracties.
Ook dat de Corona app aanpak een ondersteunende maatregel moest zijn, waarbij andere ondersteunende maatregelen door Hugo sterk van taboe-stempel werden toebedeeld.
In gevallen speelde Hugo daarbij dat spel zelfs heel naar en vies op de man af gespeeld.
Hij kan dus niet weerleggen - enkel beweren vanuit zijn niet controleerbare intenties - dat hij niet bewust/onbewust/ondoorwrochten toch op een willekeurige werk-richting doorgaat.
Dit is natuurlijk juridisch en staatsrechtelijk enorm bezwaarlijk.
En daar bovenop, hij tuigde een lappendeken aan regelingen op.
Dat is in 2020 nog tot daar aan toe.
Maar daar in 2021 zo mee door willen valt natuurlijk nog altijd wel onder onbehoorlijk bestuur.

Een van de wezenlijke vragen die OOK bij verlenging een logische zou zijn is,
moet zo'n App door Big Tech, Big brother / overheid of door een andere organisatie met heel ander karakter worden doorgezet??
09-06-2021, 11:09 door Anoniem
In de 2de kamer durft niemand een halt toe te roepen aan deze farce.
Immers, JIJ bent dan degene die ervoor gezorgd heeft dat er een 4de golf komt of dat er doden vallen in ziekenhuizen.
Zo zullen ze het wel gaan spindocteren.

Dus niemand in de 2de kamer durft ballen te tonen of een rechte rug te hebben en zeggen "nu is het genoeg met die onzin'.

De 1de kamer doet al jarenlang niet wat ze moeten doen, kijken of wat de regering verzint en de 2de kamer bekokstooft of dat wel grondwettelijk kan.

M.a.w., er zal geen enkel probleem zijn deze wet weer met 3 maanden te verlengen, daarom doet Min HdJ ook geen moeite om het goed te doen... een 6min is goed genoeg voor hem. misschien een 5 1/2 zelfs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.