image

Google wijzigt onder druk van EU keuzescherm voor zoekmachines op Android

woensdag 9 juni 2021, 14:52 door Redactie, 1 reacties

Google voert onder druk van de Europese Commissie verschillende aanpassingen door aan het keuzescherm waarmee Androidgebruikers hun zoekmachine kunnen instellen. De EU legde Google in 2018 een miljardenboete op wegens oneerlijke concurrentie en misbruik van de marktmacht met Android. Daarop kwam Google met een keuzescherm voor de zoekmachine.

Via dit keuzemenu, dat alleen bij de initiële setup van het toestel verschijnt, kan de zoekmachine voor het homescherm en Google Chrome worden ingesteld. Om dit scherm weer te zien te krijgen is een fabrieksreset vereist, tot grote onvrede van zoekmachine DuckDuckGo. Daarnaast moeten zoekmachines een prijs opgeven die ze bereid zijn om te betalen wanneer een gebruiker hen kiest. De drie hoogste bieders worden naast Google in het keuzescherm getoond.

Na de initiële veiling, die mede werd gewonnen door DuckDuckGo, vindt er één keer per jaar per land een nieuwe veiling plaats. Vorig jaar verdween DuckDuckGo uit het keuzemenu. De op privacy gerichte zoekmachine werd naar eigen zeggen overboden door andere zoekmachines. DuckDuckGo stelt dat andere zoekmachines meer konden bieden omdat het gebruikers niet wil exploiteren.

Nu meldt Google dat het na "feedback" van de Europese Commissie verschillende aanpassingen aan het keuzescherm voor Europese Androidgebruikers zal doorvoeren. Zo wordt deelname voor zoekmachines gratis en zullen er meer zoekmachines op het scherm worden weergegeven. De aanpassingen worden in september van dit jaar doorgevoerd.

"Google doet nu wat het drie jaar geleden had moeten doen: een gratis keuzemenu op Android in de EU", zegt DuckDuckGo-oprichter Gabriel Weinberg op Twitter. "Het zou echter op alle platformen beschikbaar moeten zijn (zoals Chrome op de desktop), altijd toegankelijk moeten zijn (niet alleen via een fabrieksreset) en in alle landen."

Image

Reacties (1)
10-06-2021, 10:28 door Anoniem
Die blogpost van Google, hilarisch!
Staat er iets in dat daadwerkelijk 'waar' is en niet enkel 'technisch nog net correct'?

Open dialoog? Je bedoelt die miljardenboeten en opgelegde maatregelen?
We weten dat mensen voor Google kiezen omdat het werk, niet omdat er geen alternatief is? Je bedoelt dat je altijd nog voor Apple kunt gaan en Bing? De keuze is reuze!
Je kunt vrijelijk kiezen uit apps? Je hoeft enkel je telefoon maar te resetten. Doe ik ook dagelijks...
Onderzoek toont aan dat Europeanen snappen hoe het moet? Je bedoelt, er is een enquete geweest en mensen gaven aan dat ze graag veranderen zouden *willen*.

enzovoorts

Hahaha
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.