Privacy - Wat niemand over je mag weten

DCC Digitaal Corona Paspoort en DigiD koppeling

19-06-2021, 17:14 door [Account Verwijderd], 5 reacties
Ik heb na jaren in de panelen meegelezen te hebben mij maar geregistreerd. Dit na lange twijfel omdat er veel "wappie" onderwerpen en reacties gepost worden, ook op dit forum en ik me nog steeds afvraag of dit bedoeld is om te framen (wappie stigma - want die programmering hangt wel in de lucht, sla de krant maar open.. of de commentsectie van NuJij) of dat het gewoon cynische trolls zijn of mogelijk buitenlandse invloeden die (dom) indirect het framing narratief en de controlewaan hier in EU/NL juist in de hand werken. Misschien wel een mix van alle drie want de waarheid ligt meestal gewoon in het midden.

Mensen links én rechts zijn zo erg bezig met elkaar de koppen digitaal in te slaan dat men niet door heeft dat ze alleen zichzelf ondermijnen. (Door het werk van zgn. "forum shills")

Daarmee lijkt het trollerige getreiter op de internet panelen (op elke site wel) de boventoon te voeren en door deze toxiciteit houden dissenters (mensen die de democratie met hun inbreng gezond houden, en diegenen die de overheid controleren) zich weg uit elke discussie. Niet alleen dissenters maar ook security professionals en gewoon mensen die gewoon hun werk willen doen.. Maar goed. Ook ik heb mij maar ingeschreven en ik gooi maar eens een balletje op.

Het is tijd om aan de open discussie deel te nemen en datgene te belichten waar de waan van de dag ons van afleidt. Het is daarbij slim om niet zodanig gemanipuleerd te worden dat wij onderling gaan vechten wat je bijv frequent op NuJij ziet. Want daar komt Ad Hominem voorbij en dan treedt al snel de verwatering op. Tot zover mijn introductie.


Ontopic:

Ik lees over het nieuwe EU digitale paspoort, oops, stapje te ver, even terug naar 2021. Ik bedoel natuurlijk het Covid paspoort om óók in andere EU landen te kunnen reizen of naar een festival te mogen, of een theater of wat later ingevoerd gaat worden (misschien wel steekproeven in drukke winkelstraten).

Eindelijk! Was mijn gedachte. Ik wilde me nu laten inenten en mijn idee was om die QR code te genereren met de app van de Rijksoverheid die op mijn Speeltelefoon (die met Playstore) staat en de QR image vervolgens te kopiëren naar mijn werktelefoon (zonder Playstore). Dus dan kan ik lekker smart met alles en iedereen weer meedoen.

Nu lees ik dat je dus op je DigiD moet inloggen voordat je een QR code kunt genereren. Het zou per 1 juli mogelijk zijn. Kan iemand dit bevestigen?

Het is nl. zo dat DigiD niet verplicht is (maar wel door sommige onwetende partijen als zorgverzekeraars wordt opgelegd) en ik beschik zelf niet over DigiD. Dit is voor het gros misschien de normaalste zaak van de wereld maar ik heb mijn DigiD jaren geleden opgezegd, wat gewoon via je inlogpaneel kan. Ik heb in de afgelopen 10 jaar ook geen DigiD nodig gehad- voor geen enkele handeling. Het zou te gek zijn als dit dan nu wel zo is want dan moet ik het DCC laten varen en zelf iets gaan verzinnen (Wat doorgaans wel lukt, maar niet wenselijk is) om toch mee te kunnen doen.

Whats next? Wat denken jullie? Weet iemand hoe dit gekoppeld gaat worden?

Enige hoop is er wel want ik kan met de Rijksoverheid app op mijn Toyboy (Google) telefoon wel een QR genereren via een code uit de teststraat (dus zonder DigiD gedoe). Maar hoe dit zit bij het DCC als ik straks gevaxt ben is nu voor nu nog even een vraag...

Over een ruime week komt er hopelijk meer info naar buiten.
Reacties (5)
19-06-2021, 18:45 door Anoniem
Meer intel


Hoe krijg ik een DCC via CoronaCheck?
Om een DCC te maken heb je een van de volgende dingen nodig:

Een vaccinatiebewijs
Een recente negatieve testuitslag
Een positieve testuitslag die laat zien dat je in het laatste half jaar van COVID-19 bent genezen
Zodra de functie aan CoronaCheck wordt toegevoegd, kun je in de app inloggen met DigiD. De app kijkt vervolgens of de vaccinatie bekend is bij het RIVM. Is dat niet het geval, dan zoekt de app door in andere aangesloten systemen.

Het is dus mogelijk een DCC QR te genereren aan de hand van teststraat uitslagen (Dit kan nu al) maar een testuitslag van een momentopname is natuurlijk niet lang geldig.

Ik heb een geel boekje dat vol staat met stempels (10 pagina's) maar opeens is dat boekje minder nuttig want Europa is niet Afrika?

Weet iemand of je na een vax je toch een code krijgt (op papier of in je gele boekje of desnoods email) waarmee je via de Rijksoverheid app gewoon je DCC QR kunt genereren?

Het zou jammer zijn als blijkt dat men geen rekening gehouden heeft met mensen zonder DigiD. Dat dus dat de enige manier om je DCC te krijgen is om eerst DigiD aan te vragen (die ik heb opgezegd). De Rijksoverheid app heb ik op mijn speelgoed toestel....Ready to receive some digits

Format XXX-YYYYYYYYYY-ZZ
(Bevat initialen en DoB plus een checksum/signatuur)


Als onze technocraten werkelijk zo vooruitziend zijn hebben ze in de DCC een voorziening opgenomen om óók de historische data van het gele boekje op te nemen. Dan kun je op den duur dat hele papieren ding uitfaseren. Die grenswachters in Ethiopië installeren die app vanzelf de eerste 300 Duitse toeristen.
19-06-2021, 19:24 door Anoniem
Nog wat info bij elkaar geschraapt voor dit draadje.


Officiële EU DCC info pagina:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en


De belofte (digitaal én papier) is natuurlijk goed. En dit is mogelijk per lidstaat anders ingericht bij de signing authority, wat zich in Nederland vertaald in die DigiD module (bij de app update op 30 Juni?). Ik loop natuurlijk op voorhand te speculeren en dat is niet goed. En mocht de lokale verstrekker van de DCC geen Digid bypass hebben ingebouwd (voor het verkrijgen van de "permanente digitale stempel") valt er vast achteraf wel wat te regelen via vriendelijke contacten bij de GGD zelf. (Als de druk op de GGD een beetje minder is)
19-06-2021, 19:37 door Anoniem
Nog een toevoeging hier:


So far, it is unclear whether any EU country will opt to use the EUDCC for reasons other than entering from abroad.

Een interessante quote om in de gaten te houden.

Van de site hieronder

https://www.onlinevisa.com/news/eu-digital-covid-certificate-on-track-for-summer/


Er zal voor het EUDCC geen dwingend karakter zijn omdat het recht op vrij reizen binnen de EU boven de verplichting op Covid paspoort controle staat. Een en ander is na te lezen in de legal papers op de website van de EC.
19-06-2021, 20:23 door Anoniem
Alle instellingen die certificaten afgeven (bijv. ziekenhuizen, testcentra en gezondheidsautoriteiten) hebben een eigen digitale handtekeningsleutel.

Mijn vaccinatie loopt via de huisarts. Die hebben vast niet allemaal een digitale handtekeningsleutel.
22-06-2021, 18:45 door Anoniem
Vreemd... of is het een van de goegemeente?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.