image

Kabinet komt met apart portaal voor coronapaspoort buiten centrale database om

maandag 21 juni 2021, 11:32 door Redactie, 17 reacties

Voor Nederlanders die zich hebben laten vaccineren en een coronpaspoort willen, maar geen toestemming hebben gegeven voor de opslag van hun gegevens in de centrale vaccinatiedatabase van het RIVM, komt er een apart webportaal. Dat heeft demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Via het webportaal, dat vanaf 1 juli online staat, wordt het mogelijk om een qr-code te genereren die als papieren bewijs van vaccinatie is te gebruiken en in de CoronaCheck-app kan worden ingeladen.

Gegevens van Nederlanders die zich hebben laten vaccineren en hiervoor toestemming geven zullen minimaal twintig jaar door het RIVM in de centrale vaccinatiedatabase worden bewaard. Het gaat om burgerservicenummer (BSN), geboortedatum, naam, adresgegevens, reden van vaccinatie zoals medische indicatie, beroep of leeftijd, datum en plaats van vaccinatie en naam vaccin en serienummer die in het COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem (CIMS) worden opgeslagen.

De data in het CIMS wordt gebruikt om uitspraken te kunnen doen over de vaccinatiegraad en de effectiviteit van vaccins, om zo bijvoorbeeld de vaccinatiestrategie bij te sturen. Daarnaast wordt de in CIMS opgeslagen data gebruikt voor het genereren van de qr-code van het coronapaspoort. De Jonge liet eerder weten dat ook vaccinatieregistraties bij huisartsen direct via CoronaCheck opvraagbaar zouden worden, maar dat blijkt nu toch niet mogelijk.

"De technologie van de meeste huisartsinformatiesystemen maakt directe aansluiting echter niet mogelijk. Hiervoor is een tijdelijke route via het Landelijk Schakelpunt (LSP) onderzocht die niet haalbaar is gebleken. In dit geval is namelijk sprake van een uitwisselingssysteem dat gegevens ongericht raadpleegbaar maakt. De toestemming die mensen hebben gegeven voor die beschikbaarstelling ziet op huisartswaarneming en niet op CoronaCheck, waardoor de gegevens niet voor dit doel mogen worden gebruikt", aldus de minister.

Wanneer het niet mogelijk is om vaccinatiegegevens uit CIMS of een ander aangesloten bronsysteem op te halen zal er vanaf 1 juli gebruik worden gemaakt van een apart webportaal. Zorgverleners, waaronder huisartsen, kunnen voor mensen die niet in de centrale vaccinatiedatabase staan als nog een Digitale Corona Certificaat (DCC) en coronatoegangsbewijs maken. Deze qr-code is zowel op papier te gebruiken als in te laden in de CoronaCheck-app.

Reacties (17)
21-06-2021, 11:45 door Anoniem
Dus als je je vaccinatiegegevens niet wilt delen met het RIVM en je wilt naar het buitenland reizen, dan moet je je gegevens alsnog delen met het RIVM via een webportaal?
21-06-2021, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als je je vaccinatiegegevens niet wilt delen met het RIVM en je wilt naar het buitenland reizen, dan moet je je gegevens alsnog delen met het RIVM via een webportaal?

Voor reizen binnen Europa is vanuit Nederland het RIVM aangewezen om in te staan vóór de reisbewijzen. Dus als je wilt reizen binnen de EU moet je je gegevens delen met het RIVM. Had je het net zo goed meteen kunnen doen.. maar Nederlands zijn graag dwars
21-06-2021, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als je je vaccinatiegegevens niet wilt delen met het RIVM en je wilt naar het buitenland reizen, dan moet je je gegevens alsnog delen met het RIVM via een webportaal?

Onbeslist. Zoals het in de laatste alinea staat, kan een zorgverlener iets doen om jou een bewijs te doen toekomen maar de methode daartoe staat niet toegelicht.
21-06-2021, 12:44 door Anoniem
Gezien de effectiviteit van het vaccin lijkt het me niet meer noodzakelijk en proportioneel om voor het binnenland nog een bewijs te moeten gaan gebruiken, als je als minister mensen de keuze laat om zich te vaccineren dan is het not done om de rest lastig te gaan vallen met dit soort onzin.

Wordt echt tijd dat er eens wat gedaan wordt aan het misbruiken van de Corona crisis door de overheid en de groep mensen die alles overdrijft wat Corona betreft, dat zijn wat mij betreft de wappies 2.0
21-06-2021, 12:59 door Anoniem
Er staat niets over hoe dat aparte webportaal werkt, voornamelijk hoe alle andere systemen werken.
21-06-2021, 13:32 door Anoniem
Alles om de app van Hugo de jongen maar te pushen. Onbegrijpelijk dat niet gewoon overal het Gele-boekje wordt gebruikt en geaccepteerd al vaccinatiebewijs.
21-06-2021, 13:36 door Anoniem
Snap niet dat je bij de inenting niet automatisch een formulier krijgt met daarop je BSN en sticker/vermelding dat je bent ingeënt (en met welk middel). Al is het maar voor je eigen administratie.

Dat je daarbovenop je zou kunnen laten registreren bij het RIVM zou optioneel moeten zijn (Opt-In).
21-06-2021, 13:38 door Anoniem
Dus huisartsen moeten weer een extra systeem gaan gebruiken, terwijl ze de gegevens al lang in hun systeem hebben vastgelegd? Over efficient werken en bureaucratie gesproken.
Het hele digitale corona certificaat wordt een grote mislukking…..wat is er makkelijker dan het al over bekende en geaccepteerde gele boekje?
21-06-2021, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: Alles om de app van Hugo de jongen maar te pushen. Onbegrijpelijk dat niet gewoon overal het Gele-boekje wordt gebruikt en geaccepteerd al vaccinatiebewijs.

Het gele boekje heeft helemaal _niets_ aan fraudebestendigheid . Noch mbt tot de tennaamstelling, noch qua echtheidskenmerken van de geclaimde vaccinaties .

Voor het klassieke gebruik was dat goed genoeg .

Maar met landen die zichzelf bij één corona weer helemaal op slot gooien kan ik wel begrijpen dat ze geen risico gaan nemen met een zelf gestempeld boekje.
21-06-2021, 14:24 door [Account Verwijderd]
Voor Nederlanders die zich hebben laten vaccineren en een coronpaspoort willen, maar geen toestemming hebben gegeven voor de opslag van hun gegevens in de centrale vaccinatiedatabase van het RIVM, komt er een apart webportaal.

Ik verslikte me bijna in mijn koffie van het lachen.
21-06-2021, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Het gele boekje heeft helemaal _niets_ aan fraudebestendigheid . Noch mbt tot de tennaamstelling, noch qua echtheidskenmerken van de geclaimde vaccinaties .
Hoe groot is het probleem van fraude met het gele boekje eigenlijk? Is daar onderzoek naar gedaan? Is er wel een probleem met fraude, of is dit een theoretisch probleem wat in de praktijk vrijwel niet voorkomt?
Als er nauwelijks tot niet fraude gepleegd wordt, dan is het centraal opslaan en verwerken van deze bijzondere persoonsgegevens niet proportioneel.
21-06-2021, 16:25 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien de effectiviteit van het vaccin lijkt het me niet meer noodzakelijk en proportioneel om voor het binnenland nog een bewijs te moeten gaan gebruiken, als je als minister mensen de keuze laat om zich te vaccineren dan is het not done om de rest lastig te gaan vallen met dit soort onzin.

Wordt echt tijd dat er eens wat gedaan wordt aan het misbruiken van de Corona crisis door de overheid en de groep mensen die alles overdrijft wat Corona betreft, dat zijn wat mij betreft de wappies 2.0

Mee eens. Wanneer komt er nu eens een einde aan de onderdrukking. Het kan toch niet zo zijn dat we heel ons leven een corona paspoort bij ons moeten dragen?
22-06-2021, 06:33 door Anoniem
Weer een extra gaatje in het vergiet. Benieuwd wanneer het eerste lek zich aan dient.
22-06-2021, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien de effectiviteit van het vaccin lijkt het me niet meer noodzakelijk en proportioneel om voor het binnenland nog een bewijs te moeten gaan gebruiken, als je als minister mensen de keuze laat om zich te vaccineren dan is het not done om de rest lastig te gaan vallen met dit soort onzin.
Dit houdt zeker op een gegeven moment op noodzakelijk en proportioneel te zijn.

Maar bedenk wel dat de Britse variant een stuk besmettelijker was dan de originele variant en daardoor snel de overhand kreeg, dat de Indiase variant weer 60% besmettelijker is dan de Britse variant en in het VK al de overhand heeft, en dat de benodigde vaccinatiegraad hoger wordt naarmate de ziekte besmettelijker is. Daar komt bij dat de vaccins iets minder goed werkzaam zijn tegen die nieuwe variant, en dat bij weer nieuwere varianten het risico bestaat dat dat nog veel slechter uitpakt. En zolang het wereldwijd nog op allerlei plaatsen doorwoedt kunnen die nieuwe varianten makkelijk ontstaan, en we hebben al gezien dat het buiten de grenzen houden ervan niet bepaald goed wil lukken.

De cijfers zijn nu in Nederland spectaculair aan het dalen, maar concludeer niet te vroeg dat het voorbij is. Vorig jaar leek het ook voorbij te zijn, zaten we zelfs met aanzienlijk minder besmettingen dan nu, maar dat vloog in september weer omhoog.

Ik ben het met je eens dat zo'n paspoort ophoudt noodzakelijk en proportioneel te zijn, maar ik denk dat het al zo ver is dat we dat kunnen concluderen.

Door Anoniem: Mee eens. Wanneer komt er nu eens een einde aan de onderdrukking. Het kan toch niet zo zijn dat we heel ons leven een corona paspoort bij ons moeten dragen?
Voor de duur van de pandemie is iets volkomen anders dan de rest van ons leven - behalve voor degenen die tijdens de pandemie sterven natuurlijk.

Ik zie het, met alle fouten die erbij gemaakt worden, nog altijd niet als een poging de bevolking te onderdrukken maar als een poging om de pandemie te onderdrukken. De ziekteverwekker is een virus dat ons domweg overkomt, en ook voor regeringen, alle regeringen, geldt dat de pandemie ze overkomt. Het is overmacht.

Nog voordat de pandemie in Nederland oplaaide, maar toen al duidelijk was dat er een gaande was, toen verwachtte ik al dat verschillende landen er verschillend op zouden reageren, dat sommige beter zouden reageren dan andere, en dat dat voor een flink deel een kwestie van per ongeluk raak of mis schieten zou zijn. Ik hoopte dat Nederland tot de raakschieters zou behoren, maar dat viel tegen.

Waarom verwachtte ik dat die verschillen er zouden zijn? Omdat niemand perfect kan reageren op iets dat nog grotendeels onbekend is. Omdat ook de meest deskundige mensen dan toch niet allemaal precies dezelfde kennis en ervaring hebben en vanuit die verschillende achtergronden niet allemaal dezelfde inschattingen maken. Omdat regeringen niet op hun positie zijn beland omdat ze perfecte pandemiebestrijders zijn maar om heel andere redenen.

Ik kon echt niet het verloop van de pandemie en de bestrijding ervan voorspellen, maar ik heb niets zien gebeuren dat in strijd is met het beeld dat ik heb van hoe mensen functioneren, alleen en georganiseerd.

Ik zal daarmee wel een wappie 2.0 zijn in jullie ogen. Wat ik van wappies 1.0 niet begrijp is hoe jullie alles naar onderdrukking toeredeneren, alsof het ondenkbaar is dat de natuur iets vervelends veroorzaakt en alles verklaard moet worden met menselijke complotten.

Ja, er zijn machtsstructuren, er spelen belangen, er is egoïsme, er wordt gemanipuleerd, dat bestaat allemaal. En ook zijn er misstanden in organisaties en zijn er klokkenluiders die het lef hebben om ze, vaak met heftige persoonlijke gevolgen, naar buiten te brengen.

Maar dat betekent niet audat iedereen die een tegengeluid laat horen automatisch integer is en de waarheid in pacht heeft. Ook dat kan bij mensen vandaan komen die eigen belangen hebben, egoïstisch en manipulatief zijn. En het is andersom ook niet zo dat hoe mensen gezamenlijk dingen doen uitsluitend uit belangen en manipulaties bestaat. De meeste mensen hebben een functionerend geweten, het is maar een paar procent bij wie dat ontbreekt.

Als je bedenkt dat er wereldwijd zo'n 25.000 verschillende universiteiten in 195 landen zijn, dan wordt het knap onwaarschijnlijk dat, als een overgrote meerderheid van de wetenschappers binnen een vakgebied het ergens over eens is, dat het resultaat is van een groot complot dat ze met zijn allen bekokstoven. Het is eindeloos veel waarschijnlijker dat de argumenten voor waar ze het over eens zijn overtuigend genoeg zijn om die overgrote meerderheid te overtuigen. Dat is geen bewijs dat een minderheid die het anders ziet ongelijk heeft, maar erg waarschijnlijk is het nou ook weer niet dat die minderheid de groep is die het bij het rechte eind heeft.
22-06-2021, 11:40 door Anoniem
Burger zonder DigiD kan papieren vaccinatiebewijs laten maken
dinsdag 22 juni 2021, 11:21 door Redactie

https://www.security.nl/posting/708723/Burger+zonder+DigiD+kan+papieren+vaccinatiebewijs+laten+maken
22-06-2021, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gezien de effectiviteit van het vaccin lijkt het me niet meer noodzakelijk en proportioneel om voor het binnenland nog een bewijs te moeten gaan gebruiken, als je als minister mensen de keuze laat om zich te vaccineren dan is het not done om de rest lastig te gaan vallen met dit soort onzin.

Wordt echt tijd dat er eens wat gedaan wordt aan het misbruiken van de Corona crisis door de overheid en de groep mensen die alles overdrijft wat Corona betreft, dat zijn wat mij betreft de wappies 2.0

Mee eens. Wanneer komt er nu eens een einde aan de onderdrukking. Het kan toch niet zo zijn dat we heel ons leven een corona paspoort bij ons moeten dragen?
Nee je hoeft niet je hele leven een Corona paspoort dragen.

Je zult alleen verplicht worden om een "handige" app op je smartphone (vrijwillig tracking device) te installeren om toekomstige epidemieen te voorkomen
22-06-2021, 18:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Het gele boekje heeft helemaal _niets_ aan fraudebestendigheid . Noch mbt tot de tennaamstelling, noch qua echtheidskenmerken van de geclaimde vaccinaties .
Hoe groot is het probleem van fraude met het gele boekje eigenlijk? Is daar onderzoek naar gedaan? Is er wel een probleem met fraude, of is dit een theoretisch probleem wat in de praktijk vrijwel niet voorkomt?
Als er nauwelijks tot niet fraude gepleegd wordt, dan is het centraal opslaan en verwerken van deze bijzondere persoonsgegevens niet proportioneel.

Is er wel een pandemie? Antwoord nee, volgens geen enekel definitie.
Is er wel een crisis? Ja die zetelt in Den Haag wordt d eoverheid genoemd en heeft als woordvoerder een laager school meest e rmet clownsschoenen.
En al die doden dan? Er zijn nog geen 200 mensen aan ovid-19 overleden in Nederland volgens de eigen cijfers. Het is een lachertje dat een Chinees virus uit China wat tot de verkoudheidsvirussen behoord en een mild griepje te weeg brengt voor zo'n pandemonium kan zorgen. De werld is knettergek
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.