image

Europese privacytoezichthouders willen verbod op gezichtsherkenning

maandag 21 juni 2021, 13:32 door Redactie, 6 reacties

Europese privacytoezichthouders willen dat er een verbod komt op het gebruik van kunstmatige intelligentie voor automatische gezichtsherkenning in openbare ruimtes. Dat stellen de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) en het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) in een reactie op een wetsvoorstel van de Europese Commissie over artificiële intelligentie (AI). De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Vanwege de grote risico's van biometrische identificatie van personen in openbare ruimtes pleiten de EDPB en EDPS voor een algeheel verbod op het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het geautomatiseerd herkennen van menselijke eigenschappen in openbare ruimtes, zoals herkenning van gezichten, manier van lopen, vingerafdrukken, dna, stem, toetsaanslagen en andere biometrische of gedragssignalen, in welke context dan ook.

Tevens pleiten de toezichthouders voor een verbod van AI-systemen die van biometrie gebruikmaken om individuen op basis van etniciteit, geslacht, politieke of seksuele voorkeur of andere gronden te groeperen, omdat dit discriminatie in de hand kan werken. Daarnaast wordt gepleit voor een verbod op AI die emoties herkent. "Aan emotieherkenning kunnen grote risico’s zitten voor de vrijheid van burgers", zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens weten.

"Denk aan werkgevers die werknemers een slechte beoordeling geven als zij te vaak ‘boos’ kijken terwijl ze achter hun computer zitten, werknemers die moeten glimlachen om toegang tot de werkplek te krijgen, of politie die uit voorzorg mensen staande houdt die volgens het systeem ‘boos’ of ‘ontevreden’ zijn terwijl zij op straat lopen", aldus de privacytoezichthouder.

Surveillancemaatschappij

"Een camera met gezichtsherkenning ziet niet alleen wat je doet, maar die identificeert jou meteen ook. Die ziet meteen wie je bént", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en vicevoorzitter van de EDPB. Wolfsen waarschuwt dat met elke opgehangen camera met gezichtsherkenning op straat, in het park, de trein of de bus, een surveillancemaatschappij dichterbij komt.

"Een maatschappij waarin je nooit meer ongedwongen over straat loopt. Waarin je niet kunt ontsnappen aan de priemende ogen van systemen die jou in de gaten houden en jou herkennen, dus jou de hele dag kunnen volgen. Je stapt de deur uit en weet: ik word constant in de gaten gehouden. Dat is beklemmend, zorgt dat mensen zich minder vrij voelen om zichzelf te zijn", laat de AP-voorzitter weten.

Volgens de toezichthouders zijn veel regels in het voorstel van de Europese Commissie nog onvoldoende duidelijk. Daarnaast moet de wet goed aansluiten op de AVG. Zo staan in het huidige voorstel andere definities van sommige begrippen dan in de AVG en verschillen de procedures die bedrijven moeten doorlopen. Hierdoor kan verwarring ontstaan en wordt het lastiger voor bedrijven en organisaties om aan de wet te voldoen.

Reacties (6)
21-06-2021, 13:39 door [Account Verwijderd]
Mooi. Maar volgens mij wil men juist de andere kant op. Dus dit gaat het nooit halen. Ik geloof daar helemaal niets van.
21-06-2021, 13:42 door Anoniem
Voor mensen die het niet snappen, vergelijk dit met 'Schedelmeting' uit de vorige eeuw.

'Schedelmeting was lang heel gewoon'
https://www.trouw.nl/nieuws/schedelmeting-was-lang-heel-gewoon~bdd75195/
21-06-2021, 13:51 door MathFox
Door Rexodus: Mooi. Maar volgens mij wil men juist de andere kant op. Dus dit gaat het nooit halen. Ik geloof daar helemaal niets van.
Ik lees juist dat er een politieke discussie is en dat het besluit nog niet genomen is. Er zijn alle mogelijkheden om het standpunt van de EDPB/EDPS, met de mening van burgerrechtenorganisaties in te brengen in de procedures die nog moeten komen. Haal een papieren zak en ga actie voeren. :) https://www.bitsoffreedom.nl/2021/06/17/stop-de-waanzin-verbied-biometrische-surveillance/
21-06-2021, 14:40 door Anoniem
Ach de AP doet ook een keer een poging om belangrijk over te komen. Zodra er wordt beweerd dat er echt heel erg veilig met de persoonsgegevens wordt omgegaan en er wordt ook nog een toezichthouder ingesteld dan gaat de AP zonder mee akkoord. Ik hecht weinig waarde aan dit soort berichten en het geroep van de AP. Tenslotte gad de AP ook goedkeuring voor het Privacy Shield, waar iedereen met gezond verstand tegen was en wat tenslotte door het Europese Hof van Jusititie, zaak Schrems 2, is onderuit gehaald.
21-06-2021, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Voor mensen die het niet snappen, vergelijk dit met 'Schedelmeting' uit de vorige eeuw.

'Schedelmeting was lang heel gewoon'
https://www.trouw.nl/nieuws/schedelmeting-was-lang-heel-gewoon~bdd75195/

Lees ook dit stuk terug over het ‘gebruik’ van camerabeelden door de politie uit 2019. Binnen de gemeente Amsterdam was al langer bekend dat de politie onterecht toegang had tot gemeentecamera’s bij de milieuzone. Privacyregels werden opzij geschoven. Waarom dergelijke schendingen zo vaak belanden in de hoek van ‘wat is daar nou erg aan?’

https://www.trouw.nl/nieuws/privacy-is-een-ondergeschoven-kindje-maar-de-nederlander-haalt-zijn-schouders-op~bbb29041/

https://www.security.nl/posting/627826/Politie+kreeg+onterecht+toegang+tot+beelden+milieuzonecamera%27s
21-06-2021, 15:16 door Anoniem
Met al deze digitale controle monitoring,lots,slimme devices etc etc

Het word dan een psychologisch en emotionele controle maatschappij,
als je zwak bent is het exit en als je sterk bent ben je welkom.

Als je dingen voor jezelf privacy wilt houden of voor je rechten opkomt ben je zwak,
ben je een open persoonlijkheid en biecht je alles op en dat iedereen alles van je te weten
komt dan word je als sterk beschouwd,maar dit gewoon pure overgave!

Plus kun je altijd last krijgen als mensen zich tegen je keren,omdat ze inmiddels alles van je weten
en ieder mens deugt en is over het algemeen vriendelijk maar dit heeft altijd een keerzijde als ze jou
gedrag niet meer accepteren,bijvoorbeeld als je niet voor overgave kiest.

The Matrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.