image

Menstruatie-app Flo moet met Facebook en Google gedeelde data laten vernietigen

woensdag 23 juni 2021, 09:56 door Redactie, 7 reacties

Menstruatie-app Flo moet ervoor zorgen dat gevoelige gezondheidsgegevens van gebruikers die het met Facebook en Google deelde bij de techbedrijven worden vernietigd. Ook moet Flo gebruikers informeren dat hun persoonlijke gezondheidsinformatie zonder toestemming met derde partijen werd gedeeld. Dat is de uitkomst van een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC die nu is goedgekeurd.

Volgens de FTC misleidde Flo miljoenen gebruikers door te stellen dat hun gegevens privé zouden blijven. In werkelijkheid werd er allerlei data gedeeld met bedrijven die analytics- en marketingdiensten voor de app verzorgden, waaronder Facebook en Google. Het ging om gevoelige gezondheidsinformatie zoals of gebruikers zwanger waren. Flo stelde ook geen beperkingen aan hoe deze bedrijven de gezondheidsgegevens mochten gebruiken. Het delen van de gezondheidsdata stopte pas nadat hier begin 2019 in de media over werd bericht en er honderden klachten van gebruikers binnenkwamen.

Verder heeft Flo volgens de FTC ook het Privacy Shield-verdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten overtreden door gebruikers niet te informeren, geen keuze te geven en data die naar derde bedrijven ging niet te beschermen. Als onderdeel van de schikking moet Flo nu toestemming aan gebruikers vragen voor het delen van gegevens en moet het privacybeleid door een onafhankelijke partij worden beoordeeld.

Daarnaast mag Flo gebruikers niet meer misleiden over het doel waarom het gegevens verzamelt, hoe het die gebruikt en met wie het die deelt en de controle die gebruikers over hun data hebben. Gebruikers moeten verder door Flo worden ingelicht dat hun persoonlijke data in het verleden met verschillende bedrijven is gedeeld en Flo moet deze bedrijven oproepen om de ontvangen gezondheidsgegevens te vernietigen. De Androidversie van Flo telt meer dan vijftig miljoen gebruikers.

Reacties (7)
23-06-2021, 10:52 door Anoniem
"Foei, niet meer doen en zeg maar even sorry". Wat is dat nou voor straf? Dat bedrijf heeft miljoenen verdient aan dit bedrog. Waarom wordt er niet per account een compensatie overgemaakt?
Als het niet wenselijk is voor gebruikers om zich te identificeren bij het bedrijf zelf (lijkt me aannemelijk), dan zou de FTC toch als tussenpartij kunnen acteren en de boete innen bij Flo en uitkeren aan gebruikers die zich kenbaar maken bij FTC?

In NL hebben we toch ook zo'n waarborgfonds die tussen dader en slachtoffer in kan zitten.
23-06-2021, 12:00 door Anoniem
Gewoon zo een app boycotten. Dan kan er ook weinig fout gaan met het delen van verkeerde data.
23-06-2021, 12:01 door Anoniem
Waar is zo'n app handig voor?
23-06-2021, 12:16 door Anoniem
Degene die hiervoor verantwoordelijk zijn hoofdelijk aansprakelijk stellen en vanzelfsprekend ook strafvervolging, al die witteboorden criminelen die de hand boven het hoofd wordt gehouden zijn een plaag voor de samenleving.
23-06-2021, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Waar is zo'n app handig voor?

Neem een vriendin en vraag het haar ...

Je kunt sex plannen met optimale kans om zwanger te worden - en een vroege indicatie dat dat gelukt is (als menstruatie uitblijft).
Of, als je een risico durft te nemen - sex zonder (ander) voorbehoudmiddel plannen met minimale kans op zwangerschap .

Verder hebben sommige vrouwen behoorlijk last van menstruatie (kramp, ongemak, humeur etc etc) en kunnen besluiten om dingen (sport/uitje , sex etc) niet te plannen wanneer ze ongesteld zijn.
23-06-2021, 20:22 door Anoniem
Programmeurs die dit soort trackers inbouwen zijn onethisch bezig.
27-06-2021, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Programmeurs die dit soort trackers inbouwen zijn onethisch bezig.
Wie vb. een API van Facebook gebruikt voor het ontwikkelen van apps - stopt daardoor vaak code in z'n apps die telefoneren naar Facebook. Het is gratis - maar je betaalt, met de duurste munt van allemaal: Privacy.
Ze zijn haast niet te ontlopen... En zij doen dat niet alleen, er zijn veel meer gratische API's die dat ingebouwd hebben zitten.

Het is dus hoogtijd dat er ingegrepen wordt, valt het op dat de democraten in de VS aan de macht zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.