image

Brussel komt met Europese cybereenheid voor aanpak grote cyberincidenten

woensdag 23 juni 2021, 13:55 door Redactie, 3 reacties

De Europese Commissie heeft vandaag de oprichting van een gezamenlijke Europese cybereenheid aangekondigd voor de aanpak van grote cyberincidenten. De op te richten Joint Cyber Unit moet cybersecurity communities bij elkaar brengen en samenwerking bevorderen. "Alle relevante partijen in de EU moeten voorbereid zijn om collectief te reageren en relevante informatie op een 'need to share' in plaats van een 'need to know' basis te delen", aldus de EC.

Volgens de Europese Commissie opereren bestaande cybersecurity communities op dit moment te vaak gescheiden van elkaar. Door beter samen te werken en expertise te delen moet de Joint Cyber Unit grootschalige cyberincidenten en crises binnen de EU voorkomen, afschrikken en erop reageren. Zo moet er een virtueel en fysiek platform komen waar relevante EU-instellingen, organen en agentschappen samen met de lidstaten op grootschalige cyberaanvallen kunnen reageren.

Naast het delen van best practices en informatie over dreigingen zal de Joint Cyber Unit op een operationeel en technisch niveau opereren. De eenheid moet onder andere helpen bij het oprichten en mobiliseren van EU Cybersecurity Rapid Reaction Teams, het faciliteren van protocollen voor wederzijdse hulp onder deelnemers en helpen bij de inzet van monitoring- en detectiesystemen, waaronder Security Operation Centra (SOCs).

De Joint Cyber Unit moet volgend jaar juni in de operationele fase zijn aanbeland en zal een jaar later volledig moeten zijn opgericht. "Cybersecurity is een hoeksteen van een digitaal en verbonden Europa. Het gecoördineerd reageren op dreigingen is tegenwoordig cruciaal. De Joint Cyber Unit zal aan dit doel bijdragen. Samen kunnen we echt een verschil maken", zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

Image

Reacties (3)
23-06-2021, 14:31 door Anoniem
Het gecoördineerd reageren op dreigingen is tegenwoordig cruciaal.

Zoals de Duitsers i.s.m. de CIA de Belgen aan het afluisteren waren?

Dit wordt de grap van het decennia!
24-06-2021, 00:57 door Anoniem
nou nou 2061...maak je borst maar nat
24-06-2021, 01:10 door Anoniem
Nou grap. Het is al voorzegd. Let op de grote dereguleringen van de infrastructuur, die komen naderbij.
We zullen wel eventjes Interwebz moeten missen binnenkort. Haperende ATMs?
Het Wereld Economisch Forum heeft al een oefening uitgeschreven en dan belooft dat niet veel goeds.

In Warschau denkt men al aan acties vanuit Rusland.
Aanvallen op olie en gasvoorziening en voedselproductie en logistiek staan op de rol.
Als de elite het voorspelt, komt het weldra aangesneld.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.