image

Privacy First vraagt senaat om tegen vingerafdruk op id-kaart te stemmen

vrijdag 2 juli 2021, 15:58 door Redactie, 9 reacties

Stichting Privacy First heeft de Eerste Kamer gevraagd om tegen een aanpassing van de Paspoortwet te stemmen waardoor de identiteitskaart twee vingerafdrukken van de houder moet bevatten. Volgens de stichting vormt de verplichte afname van ieders vingerafdrukken onder de Paspoortwet nog steeds de meest massale en langst voortdurende privacyschending die Nederland ooit gekend heeft.

Voor de aanvraag van een paspoort is het verplicht om vingerafdrukken af te staan. Dat zal straks ook gaan gelden voor de identiteitskaart. Dit volgt uit een Europese verordening die stelt dat alle identiteitskaarten in de EU twee vingerafdrukken van de houder moeten bevatten. De aanpassing van de Paspoortwet om dit mogelijk te maken werd vorige maand in de Tweede Kamer aangenomen. GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, PvdA, D66, ChristenUnie, VVD, CDA en BBB stemden voor. De SP, PvdD, SGP, JA21, FVD, Groep Van Haga en PVV stemden tegen. Naar verwachting zal de Eerste Kamer op 12 of 13 jul over de aanpassing van de Paspoortwet debatteren.

Privacy First heeft Eerste Kamer-leden een brief gestuurd waarin wordt opgeroepen om tegen te stemmen. "Reeds in mei 2016 heeft de Raad van State geoordeeld dat vingerafdrukken in Nederlandse identiteitskaarten in strijd zijn met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit", zo laat de stichting in een e-mail weten. Ook stelt Privacy First dat het bestrijden van look-alike fraude met paspoorten en identiteitskaarten zo kleinschalig is, dat verplichte afgifte van ieders vingerafdrukken ter bestrijding hiervan volstrekt disproportioneel en dus onrechtmatig is.

Een ander kritiekpunt is dat vanwege hoge foutenpercentages vingerafdrukken op identiteitsdocumenten tot nu toe nauwelijks worden gebruikt. "Tot op heden zijn alle miljoenen afgenomen vingerafdrukken van vrijwel de gehele volwassen Nederlandse bevolking in de praktijk echter niet of nauwelijks gebruikt, aangezien e.e.a. reeds in 2009 technisch ondeugdelijk en onwerkbaar was gebleken. De verplichte afname van ieders vingerafdrukken onder de Paspoortwet vormt daarmee nog steeds de meest massale en langst voortdurende privacyschending die Nederland ooit gekend heeft", aldus de stichting.

Reacties (9)
02-07-2021, 18:14 door Anoniem
D66(6) en VVD stemde voor, wat een verbazing alweer.. Maar wel zelf de terroristen naar binnen halen, ja kom op hey!
Het lijkt erop dat we net zo'n paspoort als de chineze krijgen. Heel echt zorgwekkend, niet?
02-07-2021, 20:25 door Anoniem
"Dit volgt uit een Europese verordening die stelt dat alle identiteitskaarten in de EU twee vingerafdrukken van de houder moeten bevatten."

Hoeveel zin heeft het dan om de Eerste Kamer aan te schrijven? Je kunt beter de bron aanpakken, of mis ik iets?

En de aanpassing komt er sowieso blijkbaar al, ook zonder de Nederlandse wet:
https://www.security.nl/posting/704286/Aanvraag+paspoort+en+id-kaart+eind+juli+niet+mogelijk+door+nieuwe+id-kaart
02-07-2021, 21:11 door Anoniem
Want de EUSSR wil het.
Echt ongelooflijk dat na de afgelopen jaren er uberhaupt nog *iemand* VVD stemt.
03-07-2021, 00:11 door waterlelie
Door Anoniem: Want de EUSSR wil het.
Echt ongelooflijk dat na de afgelopen jaren er uberhaupt nog *iemand* VVD stemt.

Frans Timmermans.....!
03-07-2021, 11:21 door Anoniem
Door Anoniem: Want de EUSSR wil het.
Echt ongelooflijk dat na de afgelopen jaren er uberhaupt nog *iemand* VVD stemt.

In 2021 toch nog : 2.279.126 Nederlanders.
Dit ondanks alle schandalen van de laatste jaren.
Zegt waarschijnlijk meer over het type mens dat de stemmer is.
03-07-2021, 14:31 door karma4
Je hoeft geen paspoort en vrij reizen is geen universeel recht.
Met rechten komen er plichten, het lijkt of men verplichtingen las een mensenrechten schending wegzet.
Die insteek opent de weg voor ver gaande privacy inbreuken want via de grote IK is een andere niet meer relevant.
03-07-2021, 16:21 door Anoniem
Door karma4: Je hoeft geen paspoort en vrij reizen is geen universeel recht.

Zonder paspoort kom je niet ver. Wil je iets verder reizen dan dit kleine kikkerlandje, dan heb je er al een nodig.
Het is dus misschien geen universeel recht (iets van "vrij verkeer van mensen en goederen binnen de EU"?), maar al wel snel een noodzakelijk kwaad.

"A passport is a travel document purchased from a government, primarily for the purpose of allowing its holder to travel internationally. The document certifies the personal identity and nationality of its holder. Standard passports contain the full name, photograph, place and date of birth, signature, and the expiration date of the passport.
A passport is merely an identity document that is widely recognised for international travel purposes, and the possession of a passport does not in itself entitle a traveller to enter any country other than the country that issued it, and sometimes not even then."
03-07-2021, 20:53 door Anoniem
Door karma4: Je hoeft geen paspoort en vrij reizen is geen universeel recht.
Met rechten komen er plichten, het lijkt of men verplichtingen las een mensenrechten schending wegzet.
Die insteek opent de weg voor ver gaande privacy inbreuken want via de grote IK is een andere niet meer relevant.

Ik MOET een paspoort, anders kan ik geen boterham verdienen. Ongeveer 75% van de lokaties waar ik werk vereisen een paspoort, alleen mijn eigen kantoren niet en een paar organisaties die te klein zijn of geen iso of belastingdienst regels hoeven te volgen.

Ik heb het zo lang mogelijk uitgesteld, zelfs een idcard geprobeerd, maar als een oostduitse slaaf moesten de vingerafdrukken afgegeven worden...

Onze minister als goede VS lakei heeft nu veteranendag geimplementeerd om vrijheid te propageren... maar vrijheid om de grens over te gaan, zelfs als je door je voordeur uit te lopen in een ander land staat dan je woonkamer, nee, dat kan echt niet..

Beetje als die oude sovjet posters.. if you don't go to democracy, democracy will come to you
04-07-2021, 18:19 door Anoniem
Zo triest dat zinnetje:
De aanpassing van de Paspoortwet om dit mogelijk te maken werd vorige maand in de Tweede Kamer aangenomen. GroenLinks, BIJ1, Volt, DENK, PvdA, D66, ChristenUnie, VVD, CDA en BBB stemden voor
Dat Groenlinks, BIJ1, Denk en PVDa weer instemmen met gestapo wetgeving is zo treurig. Ze liegen alles bij elkaar en zijn vooral schijnlinks. Politiek actief zijn is een business model om carriere te maken en zo veel mogelijk te verdienen.

De VVD, CDA, PVDA en D66 hebben veel ellende veroorzaakt de afgelopen 30 jaar op het gebiedt van anti burger wetgeving. Onderdrukkende, stalkings wetgeving is de norm door deze big brother partijen. PVV is VVD maar extreem rechtser en de PVV steelt heel sneaky 90% van hun stemmen weg bij "linkse" partijen als groeninks, sp, pvdd. Ook FVD is rechts extreem, rechts extreem betekend naast (dommig) nationalisme ook een elitaire drank naar privatisering, capitalisme als heilige koe. Over al markt werking, voor elk probleem een business case. Aan alles kan (en moet) verdient worden. Alleen en daar vergissen grote hordes arbeiders en laag betaalde zich in, dat dat aan alles moet verdient worden credo vooral geld voor de rijken. En dat de laag betaalden vervolgens het gewetenloze werk mogen uitvoeren voor een honger loontje. Het management, de directie en de investeerder die toppen de room af die pakken alle winsten en er blijft niets over voor de gewone man.
Wat dat betreft zou je alleen begrip kunnen hebben voor iemand die op VVD, CDA, D66, PVV, FVD stemt wanneer die persoon op zijn minst multimiljionair is. In alle andere gevallen worden jouw belangen niet behartig.

Ze dienen de machthebbers, ze bescherm de belangen van de machthebbers, idoliseren lobysisten, springen heerlijk op de baantjes carousel en zelf zogenaamde linkse politici als rosemuller, halsema en zo verdwijnen gewetensloos op de afbetaallijst van diverse raad van comissarissen. Al die ajren zogenaam links lullen, maar als het kan en niemand op let gewesnloos je zakken vullen bij de capitalistische elite. Walgelijk.

Dus op wie je ook stemt het maakt geen zak uit, al die fuckers zitten er alleen om hun eigen belangen te dienen en zicht zelf te verrijken en vooral om "cariere" te maken, lees steeds meer honorarium kunnen vragen voor het verkwanselen van je principes. Dat is NL aka NeDDRland.

Tot het moment dat de eerste kamer wordt afgeschaft en er ee nconstitutioneel hof wordt opgerciht is nederland ee treurige bananen monarchie het treurtste land uit de gehele EU met het toestingsverbod en onze tandeloze grondwet en rechtelijke macht. China is er jalours op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.