image

Klacht tegen WhatsApp wegens schending van consumentenrechten

maandag 12 juli 2021, 09:31 door Redactie, 7 reacties

Acht Europese consumentenorganisaties en koepelorganisatie BEUC hebben een klacht ingediend tegen WhatsApp wegens meerdere schendingen van Europese consumentenrechten. Volgens de klagers dient de berichtendienst onnodig veel druk uit op zijn gebruikers om de nieuwe gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid te accepteren.

WhatsApp toont gebruikers allerlei meldingen om hen het nieuwe beleid te laten accepteren. "De inhoud van deze meldingen, hun aard, timing en herhaling zet gebruikers onnodig onder druk en hindert hun vrijheid van keuze. Daarmee zijn ze een schending van de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken", aldus BEUC.

Daarnaast stellen de klagers dat WhatsApp de veranderingen in de nieuwe voorwaarden niet goed duidelijk maakt. "Het is gewoon onmogelijk voor consumenten om te begrijpen wat de aanpassingen van WhatsApp voor hun privacy inhouden, met name wat betreft het delen van hun persoonlijke data met Facebook en andere derde partijen", laat BEUC verder weten.

Deze dubbelzinnigheid is volgens de consumentenorganisaties en koepelorganisatie ook in strijd met Europese consumentenwetgeving, die bedrijven verplicht om duidelijke voorwaarden en commerciële communicatie te gebruiken. Het handelen van WhatsApp wordt verergerd door het feit dat het gebruikers blijft vragen om het nieuwe privacybeleid te accepteren, terwijl dat wordt onderzocht door Europese consumentenorganisaties op een mogelijk inbreuk op de Europese privacywetgeving.

"WhatsApp dreigt consumenten de toegang tot de app te weigeren als ze de voorwaarden niet accepteren, terwijl helemaal niet duidelijk is waar ze toestemming voor geven. WhatsApp beperkt consumenten in hun keuzevrijheid: als je niet accepteert, kun je Whatsapp niet meer gebruiken", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Molenaar stelt dat de contractvoorwaarden niet transparant zijn. "En dat is in strijd met de wet. Daarnaast loopt er al een onderzoek naar het privacybeleid van Whatsapp wegens inbreuken op de privacywetgeving. Dat maakt de noodzaak tot ingrijpen door de autoriteiten extra groot. WhatsApp moet de rechten van consumenten respecteren."

Naast de Nederlandse consumentenorganisatie hebben ook die uit Frankrijk, Griekenland (twee keer), Noorwegen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië zich achter de klacht geschaard.

Reacties (7)
12-07-2021, 09:50 door Anoniem
Je hoeft geen WhatsApp te gebruiken.....

TheYOSH
12-07-2021, 10:36 door Anoniem
Door Anoniem: Je hoeft geen WhatsApp te gebruiken.....

Erg kortzichtig. Zolang je niet naar een ander platform kan sturen, ben je afhankelijk van welk platform andere mensen gebruiken. Als iedereen WhatsApp gebruikt dan moet jij ook WhatsApp gebruiken.
12-07-2021, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je hoeft geen WhatsApp te gebruiken.....

Erg kortzichtig. Zolang je niet naar een ander platform kan sturen, ben je afhankelijk van welk platform andere mensen gebruiken. Als iedereen WhatsApp gebruikt dan moet jij ook WhatsApp gebruiken.

Erg kortzichtig. Zolang je dat blijft accepteren verandert er nooit iets. WhatsApp gaat echt geen doorstuurfunctie toevoegen zolang mensen braaf hun app blijven gebruiken.

Je zal even door de zure appel heen moeten bijten en een andere app installeren en mensen vertellen dat ze je niet meer op WhatsApp kunnen bereiken. Maar laten we dat niet groter maken dan het is, in noodgevallen kun je altijd nog een klassieke SMS sturen.
12-07-2021, 12:00 door Xenomatrix
WhatsApp is een vrij kreupel communicatiemedium. Zo werkt het nog steeds niet op een desktop PC, zonder dat je in het bezit moet zijn van een smartphone.
Er zijn genoeg mensen die geen smartphone kunnen bedienen, meestal door ouderdom of lichamelijke tekortkomingen.
Ook voor bedrijven is dit gewoon niet handig. Of slingert er bij ieder bedrijf een mobieltje rond op de receptiebalie,
t.b.v. de WhatsApp berichten ??
12-07-2021, 12:09 door Anoniem
Whatsapp/facebook/of msn als startpagina het zijn verslavingen,maar als
het echt een verslaving voor je is dan heb je een probleem.

Het is net als sensatie-filmpjes waarbij mensen vallen of hun nek
breken,waar dan om gelachen kan worden,je blijft ernaar kijken,
omdat je er ongewild nieuwsgierig van wordt,intussen vedienen ze
ook nog goed geld aan jou en aan jou data.

Laat jij ook die lekkere zak chips in de kast liggen?

The Matrix
12-07-2021, 16:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je hoeft geen WhatsApp te gebruiken.....

Erg kortzichtig. Zolang je niet naar een ander platform kan sturen, ben je afhankelijk van welk platform andere mensen gebruiken. Als iedereen WhatsApp gebruikt dan moet jij ook WhatsApp gebruiken.

Ik ben gewoon wat anders gaan gebruiken. Het is Threema of bellen/SMS.
Ja sommige mensen vinden dat lastig maar het is een stuk rustiger. En zeker aangezien ik al jaren geen facebook gebruik ben ik van alle drama af die in de levens speelt van mensen.
12-07-2021, 18:01 door Anoniem
Whatsapp vaarwel zeggen en ondertussen Android blijven gebruiken evenals MS Windows heeft weinig nut. Facebook, Google, Microsoft, allemaal één pot nat. Je kunt je ingraven met enkel Linux, wat prima werkt op zich, maar dan ben je toch op sommige vlakken een eenling als je op één of andere manier moet samenwerken. Dat blijft een praktisch dilemma.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.