image

TikTok krijgt wegens Engelstalig privacybeleid AVG-boete van 750.000 euro

donderdag 22 juli 2021, 12:13 door Redactie, 4 reacties

Video-app TikTok heeft van de Autoriteit Persoonsgegevens wegens het verstrekken van een Engelstalig privacybeleid aan Nederlandse gebruikers een boete van 750.000 euro gekregen. TikTok bleek van 25 mei 2018 tot en met 28 juli 2020 haar privacybeleid aan Nederlandse gebruikers - waaronder kinderen - uitsluitend in de Engelse taal te verstrekken, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming.

"Door de privacyverklaring niet in het Nederlands aan te bieden legde TikTok onvoldoende uit hoe de app persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt. Dat is in strijd met de privacywetgeving, waar het uitgangspunt is dat altijd duidelijk moet zijn wat er met je persoonsgegevens gebeurt", zo laat de privacytoezichthouder weten.

TikTok is zeer populair onder kinderen, die binnen de AVG als een extra kwetsbare groep worden gezien en extra bescherming krijgen. De AP startte vorig jaar een uitgebreid onderzoek naar de app, omdat er zorgen waren over de privacy van kinderen. Vorig jaar oktober heeft de toezichthouder haar onderzoeksbevindingen overhandigd aan TikTok. Hierna heeft TikTok verschillende wijzigingen toegezegd en doorgevoerd om de app voor kinderen onder de 16 jaar veiliger te maken.

De Autoriteit Persoonsgegevens zal de uitkomsten van het onderzoek nu overdragen aan de Ierse privacytoezichthouder. Aanvankelijk had TikTok geen hoofdvestiging in Europa en kon de AP dit vanuit Nederland oppakken, maar tijdens het onderzoek heeft TikTok zich gevestigd in Ierland. "De AP was vanaf dat moment alleen nog bevoegd om te oordelen over de privacyverklaring van TikTok, omdat de overtreding was beëindigd", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier.

Het is nu aan de Ierse toezichthouder om het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens af te ronden en een definitief oordeel te vellen over de andere mogelijke privacyschendingen die de AP heeft onderzocht. TikTok heeft inmiddels al bezwaar aangetekend tegen de boete.

Reacties (4)
22-07-2021, 15:57 door Anoniem
het was geen probleem toen whatsapp alleen in engels was, maar tiktok is chinees dus dan zijn ze het equivalent van de duivel natuurlijk..
begint niet op te vallen dit anti-china, anti-rusland beleid.... maar de BV VS moet en zal omzet maken, en als het dankzij zo'n pruts-president genaamd Trump niet lukt om een extra oorlog te bouwen (geloof de enige president in jaaaaren die geen oorlog start) dan heb je natuurlijk niets aan als je 60% van je BNP uit oorlog voeren haalt.
22-07-2021, 20:50 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: het was geen probleem toen whatsapp alleen in engels was, maar tiktok is chinees dus dan zijn ze het equivalent van de duivel natuurlijk..
begint niet op te vallen dit anti-china, anti-rusland beleid.... maar de BV VS moet en zal omzet maken, en als het dankzij zo'n pruts-president genaamd Trump niet lukt om een extra oorlog te bouwen (geloof de enige president in jaaaaren die geen oorlog start) dan heb je natuurlijk niets aan als je 60% van je BNP uit oorlog voeren haalt.

Welke kalender gebruik jij?
Nog eentje uit 2020?
Trump is al 6 maanden en twee dagen geen US-president meer. :-)
22-07-2021, 23:12 door Anoniem
Wat ik nooit begrepen heb is hoe een overheid een bedrijf dat niet onder haar jurisdictie valt, een boete kan geven.
Voor zover ik weet is TikTok namelijk geen NL-bedrijf (zelfs geen EU-bedrijf), maar een Chinees bedrijf.
Waar wordt de brief, waarin die boete in wordt medegedeeld naartoe gestuurd? Naar een Chinees adres? Alwaar hij zo bij het oud papier gaat vanwege "Nederlands begrijpen wij niet"?
22-07-2021, 23:26 door Anoniem
Door Anoniem: Trump is al 6 maanden en twee dagen geen US-president meer. :-)
Dat is nog niet helemaal tot em doorgedrongen, heb ik begrepen uit de diverse media. :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.