image

Snowden: smartphone is het gevaarlijkste voorwerp dat ik bezit

dinsdag 27 juli 2021, 12:13 door Redactie, 22 reacties

Het eerste dat klokkenluider Edward Snowden naar eigen zeggen doet bij de aanschaf van een nieuwe telefoon is het verwijderen van verschillende verborgen microfoons en het doorvoeren van andere aanpassingen. Desondanks noemt Snowden zijn smartphone het gevaarlijkste voorwerp dat hij bezit en dat zal niet veranderen zolang er een gehele industrie bestaat die als enige doel heeft het vinden en uitbuiten van kwetsbaarheden in de apparaten.

De klokkenluider wijst naar de recente ophef over de Pegasus-spyware van de NSO Group waarmee wereldwijd activisten, journalisten en politici zouden zijn bespioneerd. Verschillende nieuwsorganisaties kregen een lijst met 50.000 telefoonnummers in handen die van mogelijke Pegasus-doelwitten zouden zijn. Al jaren wordt er echter bericht over de Pegasus-spyware, dat smartphones vol ernstige kwetsbaarheden zitten en telefoons uitgebreide monitoring en tracking van gebruikers mogelijk maken.

Toch is het volgens Snowden lastig voor mensen om te accepteren dat iets dat zo goed voelt in werkelijkheid helemaal niet goed is. "De telefoon die je vasthoudt verkeert in een continue staat van onveiligheid, en is klaar om door iedereen te worden geïnfecteerd die geld geeft aan de nieuwe Insecurity Industrie", zo laat de klokkenluider in een artikel op Substack weten.

Met de Insecurity Industry wijst Snowden naar bedrijven die als enige doel hebben het vinden van kwetsbaarheden in smartphones om vervolgens exploits en malware te ontwikkelen waarmee hun klanten doelwitten kunnen aanvallen. Een industrie die volgens Snowden ontmanteld zou moeten worden. Zelfs als bedrijven als de NSO Group zouden verdwijnen zou dit niets veranderen aan het feit dat we ons in de "grootste crisis van computersecurity in de computergeschiedenis" bevinden, zo stelt Snowden.

"De meeste kwetsbaarheden die door de Insecurity Industry worden gevonden en misbruikt worden voor technische redenen geïntroduceerd zodat een computer kan bijhouden wat het moet doen, op het exacte moment dat de code is geschreven, wat het kiezen van een veiligere programmeertaal een essentiële bescherming maakt, en toch wordt dit zelden gedaan", merkt de klokkenluider op.

Snowden ziet ook een rol weggelegd voor overheden om bedrijven zoals de NSO Group aan te pakken en aansprakelijk te maken voor de gevolgen van hun software. "Als we niets doen om de verkoop van deze technologie tegen te gaan, zullen het niet alleen 50.000 doelwitten zijn: het zullen 50 miljoen doelwitten zijn, en het zal veel sneller plaatsvinden dan we denken. Dit zal de toekomst zijn: een wereld waar mensen te druk zijn met het spelen met hun telefoon om op te merken dat iemand anders die bestuurt."

Reacties (22)
27-07-2021, 13:31 door Anoniem
opmerking.zo lang regeringen er zelf gebruik van blijven maken is het dweilen met de kraan open....security.nl...
27-07-2021, 14:19 door Anoniem
Snowden pleit voor het gebruik van veiliger programmeertalen, zoals Rust (www.rust-lang.org), omdat het gebruik van de verouderde, onveiliger talen verantwoordelijk is voor het gros van de bestaande problemen in de ICT industrie, en daarbij onderstreept hij het belang van een wettelijk afgedwongen regulering:

"Als je verandering wilt zien, moet je verandering stimuleren. Als je bijvoorbeeld wilt dat Microsoft een hartaanval krijgt, praat dan over het idee om wettelijke aansprakelijkheid vast te stellen voor slechte code in een commercieel product. Als je Facebook nachtmerries wilt bezorgen, praat dan over het idee om Facebook wettelijk aansprakelijk te stellen voor alle lekken van onze persoonlijke gegevens waarvan een jury kan worden overtuigd dat ze onnodig zijn verzameld."

The Insecurity Industry

'The greatest danger to national security has become the companies that claim to protect it'

https://edwardsnowden.substack.com/p/ns-oh-god-how-is-this-legal
27-07-2021, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: opmerking.zo lang regeringen er zelf gebruik van blijven maken is het dweilen met de kraan open....security.nl...
Voor regeringen is dit de heilige graal, je weet vrij nauwkeurig wat er in je land afspeelt en voor een land
als Amerika weet je wat er op het wereldtoneel met dank aan Google, FB af speelt.
27-07-2021, 15:40 door Anoniem
Verblijft Snowden nog steeds in Rusland?
27-07-2021, 15:46 door Anoniem
Ik gebruik geen smartphone,maar de maatschappij
dwingt je het te gebruiken,omdat alternatieven of het
niet willen gebruiken van een smartphone worden afgeschaft.

The Matrix
27-07-2021, 15:49 door Anoniem
Hoe meer info mensen over zichzelf prijsgeven des te kwetsbaarder ze zijn... anonimiteit beschermt je het beste. Het merendeel van de mensen zet met hu smartphone vrijwillig allerlei info online die kwaadwillenden kunnen misbruiken. Op die manier is alles over hen bewust en onbewust bekend. Sexuele voorkeur, politieke mening, hun contacten werkgever, volgende vakantiebestemming, weekend plannen etc. En natuurlijk zijn regeringen maar wat geinetresseerd. Prachtig toch hoe je een volk kan bespelen als je weet wat hen bezig houdt? Hoe je ze kwaad maakt, hoe je ze stuurt..
27-07-2021, 16:33 door Anoniem
"Als we niets doen om de verkoop van deze technologie tegen te gaan, zullen het niet alleen 50.000 doelwitten zijn: het zullen 50 miljoen doelwitten zijn, en het zal veel sneller plaatsvinden dan we denken. Dit zal de toekomst zijn: een wereld waar mensen te druk zijn met het spelen met hun telefoon om op te merken dat iemand anders die bestuurt."

grappig om te zien dat Snowden zelf NAIEF kan zijn...hier zijn we al aangekomen.
27-07-2021, 18:57 door Anoniem
Door Anoniem: Verblijft Snowden nog steeds in Rusland?
Bel hem eens op. Hij moet vast wel een smartphone hebben.
27-07-2021, 21:54 door Anoniem
De onvermijdelijke conclusie uit al deze zorgwekkende ontwikkelingen is simpel: ga old-school. Journalisten moeten alles in het werk stellen om de plaatsen waar ze hun verslaggeving doen en opslaan op te splitsen, in het achterhoofd houdend dat hun smartphone een van hun grootste zwakheden is. Het zal de journalistiek veel tijdrovender en vervelender maken, maar het nemen van die voorzorgsmaatregelen kan soms de enige manier zijn om op verantwoorde wijze verslag te doen van een gevoelig verhaal waarbij mensenlevens op het spel staan.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/jul/22/burner-phones-fake-sources-evil-twin-attacks-journalism-surveillance
27-07-2021, 22:35 door Anoniem
Een smartphone kan een fijne uitvinding zijn, gelijk aan de uitvinding destijds van o.a. de boekdrukkunst ter informatie-vermeerdering.

Je zou er dus je voordeel meer kunnen doen en er veel plezier aan kunnen beleven en 'wil' van kunnen hebben.

Het kan echter in handen van een steeds meer autoritair optedende globale machtsfactor een instrument worden om een dictatuur a la de onderste lagen van de hel op aarde mee te kunnen vestigen. En vervolgens op de mensheid door middel van onder andere smartphones en dergelijke los te laten.

Ergo; alles kan naar twee kanten uit-vallen (of uitvallen ook). Met een hamer zijn de mooiste beelden te scheppen, maar een hamer kan ook het meest destructieve verrichten en zelfs tot een moord-instrument worden. Denk aan de allegorie van de tempelbouwmeester Hiram.

Gevaarlijk is een smartphone, als je de juiste instellingen niet weet te vinden en als je niet weet dat je er script blokkeerders op kan zetten. Dat je je niet willoos hoeft over te geven aan de grillen van een van de grootste monopolisten op aarde, namelijk Google.

Als je dat allemaal niet interesseert en je rommelt vervolgens maar wat aan, moet je ook niet klagen. Dan is het nog steeds eigen schuld dikke bult, helaas pindakaas en dus aju paraplu.

#sockpuppet
28-07-2021, 00:00 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Snowden pleit voor het gebruik van veiliger programmeertalen, zoals Rust (www.rust-lang.org), omdat het gebruik van de verouderde, onveiliger talen verantwoordelijk is voor het gros van de bestaande problemen in de ICT industrie, ...

N.B.: Er loopt een door Google ondersteund initiatief om de Linux kernel om te zetten naar Rust.

https://www.zdnet.com/article/google-backs-effort-to-bring-rust-to-the-linux-kernel
28-07-2021, 05:49 door Anoniem
Door Toje Fos:N.B.: Er loopt een door Google ondersteund initiatief om de Linux kernel om te zetten naar Rust.
Dat is een initiatief om Rust als ontwikkeltaal in de kernel toe te laten, niet een initiatief om meteen de hele zooi om te zetten.
28-07-2021, 06:14 door Anoniem
Door Anoniem: Een smartphone kan een fijne uitvinding zijn, gelijk aan de uitvinding destijds van o.a. de boekdrukkunst ter informatie-vermeerdering.

Je zou er dus je voordeel meer kunnen doen en er veel plezier aan kunnen beleven en 'wil' van kunnen hebben.

Het kan echter in handen van een steeds meer autoritair optedende globale machtsfactor een instrument worden om een dictatuur a la de onderste lagen van de hel op aarde mee te kunnen vestigen. En vervolgens op de mensheid door middel van onder andere smartphones en dergelijke los te laten.

Ergo; alles kan naar twee kanten uit-vallen (of uitvallen ook). Met een hamer zijn de mooiste beelden te scheppen, maar een hamer kan ook het meest destructieve verrichten en zelfs tot een moord-instrument worden. Denk aan de allegorie van de tempelbouwmeester Hiram.
Het klopt dat technologie voor goede en kwade doelen ingezet kan worden. Je lijkt over het hoofd te zien dat de huidige smartphones door tech-giganten zijn ontworpen die garen spinnen bij het zo veel mogelijk opslokken van de aandacht van gebruikers. Die dingen zijn ontworpen om je voortdurend af te leiden. De nadruk op impulsiviteit en het gebrek aan reflectie zijn in mijn ogen schadelijk voor de samenleving. Dat zie ik als een schadelijke kant van deze technologie, en die is inherent aan het ontwerp en de ontwerpdoelen. Daarmee heeft deze technologie in mijn ogen inherent een destructieve kant.

Gevaarlijk is een smartphone, als je de juiste instellingen niet weet te vinden en als je niet weet dat je er script blokkeerders op kan zetten. Dat je je niet willoos hoeft over te geven aan de grillen van een van de grootste monopolisten op aarde, namelijk Google.
Als iets gevaarlijk is tenzij je het onschadelijk weet te maken is het inherent gevaarlijk. Je bevestigt mijn punt. Bij een inherent veilig product hoef je de juiste instellingen niet te vinden, die staan al goed, en je hoeft geen scriptblokkeerders toe te voegen, ook dat is al geregeld.

Als je dat allemaal niet interesseert en je rommelt vervolgens maar wat aan, moet je ook niet klagen. Dan is het nog steeds eigen schuld dikke bult, helaas pindakaas en dus aju paraplu.
Integendeel. We hebben juist keer op keer als samenleving gekozen voor inherent veilige producten. Je hoeft niet zelf te controleren of je pindakaas niet vergiftigd is. Je hoeft niet bang te zijn dat je koffiemolen in je handen uit elkaar spat. We vinden het niet normaal als balkons van nieuwbouwhuizen spontaan omlaag vallen. En je hoeft je daar niet voor te interesseren omdat het zo goed geregeld is dat de kans dat je iets vervelends overkomt minimaal is, de norm is dat het goed zit. Daarom verwachten mensen ook van smartphones en andere IT-producten dat die in orde zijn. En terecht, dat is in moderne samenlevingen de norm. En dus mag je wel degelijk klagen over leveranciers die die norm met voeten treden. Dat is niet eigen schuld, dat is de schuld van de leverancier die een ondeugdelijk product oplevert.
28-07-2021, 08:36 door Anoniem
In een perfecte wereld zou dit niet hoeven gebeuren maar helaas er zijn te veel rotzakken en slechte mensen .
en liegen doen ze allemaal.
28-07-2021, 10:00 door Anoniem
Het hele leven draait om de 3 K's, k@t Kerk en kapitaal. En daar is alles mee gezegd.

Je kan al het slechte in de wereld niet beheersen, alleen hoe ze jou raken.
28-07-2021, 11:19 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Ik gebruik geen smartphone,maar de maatschappij
dwingt je het te gebruiken,omdat alternatieven of het
niet willen gebruiken van een smartphone worden afgeschaft.

The Matrix

Als je had gescherven:
k gebruik geen smartphone, maar de maatschappij dringt er al of niet dwingend op aan deze wel te gebruiken, omdat alternatieven of het niet willen gebruiken van een smartphone afnemen, respectievelijk: niet worden gestimuleerd....
nam ik je serieus.
Nu niet.
Nog niet in het minst.
Het is het zoveelste voorbeeld van jouw innerlijke verbeelding van de wereld: Doem! doem! doem!
Word je nog wel eens positief gestimuleerd door iets in je naaste omgeving? Zoals een kleuter in de supermarkt die zijn moeder met de aandoenlijke onhandigheid kleuters zo eigen, helpt de boodschappen op de band te leggen? Van die dingen JA! Let daar eens wat vaker op. Laat dat niet aan jouw neus voorbij gaan! Je wordt er een heel stuk menselijker van. Dat garandeer ik je.
28-07-2021, 11:37 door Anoniem
Door Anoniem: Daarom verwachten mensen ook van smartphones en andere IT-producten dat die in orde zijn. En terecht, dat is in moderne samenlevingen de norm. En dus mag je wel degelijk klagen over leveranciers die die norm met voeten treden. Dat is niet eigen schuld, dat is de schuld van de leverancier die een ondeugdelijk product oplevert.

Wijzer geworden dan ga je er van uit dat die norm in de wereld van de Realpolitik met de voeten wordt getreden:

Treurigste conclusie voor gebruikers van smartphones is dat volgens veiligheidsexperts hier niets tegen te doen valt, behalve de telefoon wegdoen. Van de producenten mag worden verwacht dat ze er alles aan doen om lekken en gaten in hun softwareprogramma’s te dichten. Dat doen ze ook, maar vooral om hun verdienmodellen te beschermen.

https://www.trouw.nl/opinie/iedereen-is-kwetsbaar-voor-spionagesoftware-als-pegasus~bb9f571c/


De redactie van Trouw sluit het commentaar over Pegasus af met de overpeinzing dat een internationaal verdrag voor cyberwapens, zoals voor gifgas en atoomwapens, zeer wenselijk zou zijn, maar dat dat op korte termijn onhaalbaar is.
28-07-2021, 13:22 door Anoniem
Over telemetrie gesproken: met zo'n Grote Broer in je broek- of binnenzak, heb je geen Pegasus meer nodig:

Zowel de iPhone als Pixel versturen data, ook als de gebruiker niet is ingelogd en zelfs wanneer die nooit heeft ingelogd. Bij beide telefoons gaat het om IMEI-nummer, hardware serienummer, simkaart-serienummer en IMSI-nummer, telefoonnummer, apparaat-id, telemetrie en cookies. IOS verstuurt ook het Bluetooth UniqueChipID, Secure Element ID en wifi mac-adres van apparaten en de home gateway in de buurt. Wanneer de locatie-instelling is ingeschakeld worden deze mac-adressen voorzien van de gps-locatie. Verder blijkt dat Android en iOS telemetrie versturen ook als gebruikers zich hiervoor hebben afgemeld.

https://www.security.nl/posting/696777/Onderzoek%3A+smartphone+deelt+elke+4%2C5+minuten+data+met+Apple+en+Google
28-07-2021, 17:25 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik geen smartphone,maar de maatschappij
dwingt je het te gebruiken,omdat alternatieven of het
niet willen gebruiken van een smartphone worden afgeschaft.

The Matrix
Gelul!!! Ik kan nog normaal leven en functioneren, zonder zo'n lulijzer.
29-07-2021, 11:55 door Anoniem
Door Anoniem: Het hele leven draait om de 3 K's, k@t Kerk en kapitaal. En daar is alles mee gezegd.

Je kan al het slechte in de wereld niet beheersen, alleen hoe ze jou raken.
Lool, je hebt mijn dag weer gemaakt bedankt!
29-07-2021, 18:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Verblijft Snowden nog steeds in Rusland?
Bel hem eens op. Hij moet vast wel een smartphone hebben.

Zijn advocaat schermt hem af. Ik krijg ook geen meeting met die Snowden. Oliver Stone(?) heeft ooit 700k overgemaakt aan die advocaat om efficient met hem te mogen communiceren voor het maken van de film.
15-09-2021, 17:01 door Anoniem
Door Anoniem: Een smartphone kan een fijne uitvinding zijn, gelijk aan de uitvinding destijds van o.a. de boekdrukkunst ter informatie-vermeerdering.

Je zou er dus je voordeel meer kunnen doen en er veel plezier aan kunnen beleven en 'wil' van kunnen hebben.

Het kan echter in handen van een steeds meer autoritair optedende globale machtsfactor een instrument worden om een dictatuur a la de onderste lagen van de hel op aarde mee te kunnen vestigen. En vervolgens op de mensheid door middel van onder andere smartphones en dergelijke los te laten.

Ergo; alles kan naar twee kanten uit-vallen (of uitvallen ook). Met een hamer zijn de mooiste beelden te scheppen, maar een hamer kan ook het meest destructieve verrichten en zelfs tot een moord-instrument worden. Denk aan de allegorie van de tempelbouwmeester Hiram.

Gevaarlijk is een smartphone, als je de juiste instellingen niet weet te vinden en als je niet weet dat je er script blokkeerders op kan zetten. Dat je je niet willoos hoeft over te geven aan de grillen van een van de grootste monopolisten op aarde, namelijk Google.

Als je dat allemaal niet interesseert en je rommelt vervolgens maar wat aan, moet je ook niet klagen. Dan is het nog steeds eigen schuld dikke bult, helaas pindakaas en dus aju paraplu.

#sockpuppet

"Gevaarlijk is een smartphone, als je de juiste instellingen niet weet te vinden en als je niet weet dat je er script blokkeerders op kan zetten. Dat je je niet willoos hoeft over te geven aan de grillen van een van de grootste monopolisten op aarde, namelijk Google." Hoe zet je die scriptblokkeerders er op dan? of kun je dat laten doen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.