image

Belgische inlichtingendienst waarschuwt voor Chinese smartphones

maandag 2 augustus 2021, 10:15 door Redactie, 5 reacties

De Belgische inlichtingendienst Veiligheid van de Staat (VSSE) heeft gewaarschuwd voor de potentiële spionagedreiging van Chinese smartphones. De VSSE heeft echter nog geen daadwerkelijke gevallen van spionage vastgesteld. De waarschuwing volgt op vragen van N-VA-Kamerlid Michael Freilich. Die had de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om opheldering gevraagd of de VSSE had geadviseerd over het risico van Chinese smartphones (pdf).

Het antwoord van de minister werd niet via de website van de Belgische overheid openbaar gemaakt, maar direct naar het Kamerlid gestuurd. De Belgische krant De Tijd bericht nu over het antwoord van de minister en kreeg een reactie van de VSSE. "We willen wijzen op de potentiële spionagedreiging bij het gebruik van deze toestellen", aldus een woordvoerster van de dienst.

Die merkt op dat er geen hard bewijs is voor spionage via Chinese smartphones. "We adviseren om waakzaam te zijn. Naast de vermenging tussen die bedrijven en de Chinese overheid hebben ook al andere landen (zoals Nederland en de VS, red.) hun bezorgdheid geuit over Chinese telecombedrijven en de risico’s qua privacy en nationale veiligheid."

Zo maakt de VSSE zich vooral zorgen over de Chinese nationale inlichtingenwet, die Chinese bedrijven verplicht tot samenwerking met de inlichtingendiensten. "Ze moeten arbeidsposities reserveren voor inlichtingenpersoneel. Ook verplicht de Chinese cybersecuritywet Chinese bedrijven de inlichtingendiensten een ongebreidelde toegang te geven tot hun it-systemen. Het bedrijfsleven heeft geen andere keuze dan samen te werken met de Chinese overheid."

Freilich verwijt dat de Belgische regering traag reageert op de waarschuwing van de VSSE. "Het is niet aan de Staatsveiligheid beleid te maken. Maar als een inlichtingendienst dat meldt, moeten politici actie ondernemen. De regering doet nu minder dan het minimum. Ze heeft hier zelfs nooit over gecommuniceerd. Als ik die kwestie niet had voorgelegd in een parlementair antwoord, zou de analyse van de Staatsveiligheid niet eens publiek zijn gemaakt."

Image

Reacties (5)
02-08-2021, 10:32 door Anoniem
Boter op hun hoofd? Via wie voeren wij Chinese smartphones in naar Nederland?
Juist via Belgische kanalen, nadat ze in de taal van Bahasa Indonesia werden geassembleerd vanuit China.
En dan waarschuwen tegen eigen praktijken. Hoe dubbel weer allemaal.
We leven al flink binnen die dystopische wereld volgens mij.

luntrus
02-08-2021, 11:14 door Anoniem
Ze bedoelen te zeggen dat er de verkeerde spionage firmware op zit.
02-08-2021, 13:18 door Anoniem
@ anoniem van 11:14,

Da's nou eens een reactie naar mijn hart, sprankelende humor, de weg tot inzicht.
NSO Pegasus spyware is goed, Beijing Mandarijnen-spyware heel verkeerd.

Den Bels is toch weer slim, onderschat door menig Hollander.
02-08-2021, 17:30 door Anoniem
ik zou "Chinese" bij zo''n waarschuwing weglaten. Bij de gemiddelde smartphone gaat je data alle kanten op, met alle mogelijkheden tot spionage die dat geeft.
Wil je privacy dan is een smartphone (en dan met name met android of ios) de vijand.
02-08-2021, 17:34 door Anoniem
Heb hier ook een Chinese telefoon (hardware perfect, Android One vol met bugs) zit een 'app' op die Spock heet. Die wil verbinding maken met een server ergens in Azië. Na reboot handmatig afsluiten en doet dan niks meer, maar toch. Op internet vind ik nergens terug wat die nou precies doet.

Zou ik weer een Chinese telefoon kopen? Ja, echter moet Android dan nog heel wat sprongen maken, waarschijnlijk is dit dan ook mijn laatste smartphone, dus eigenlijk nee. Snap niet dat Google zo'n troep durft te leveren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.