image

Politie houdt 19-jarige Eindhovenaar aan op verdenking van phishing

dinsdag 3 augustus 2021, 17:11 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft een 19-jarige man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van phishing. De man zou via de betaalverzoekfraude tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Bij betaalverzoekfraude worden slachtoffers op bijvoorbeeld Marktplaats benaderd door een zogenaamde koper, die ter controle van de verkoper vraagt of die een cent wil overmaken. Het betaalverzoek dat de zogenaamde koper stuurt wijst echter naar een phishingsite.

"De slachtoffers ontvingen een via WhatsApp een betaalverzoek en het verzoek om hun rekening te verifiëren. Via een link kwamen zij op een website terecht waarin gevraagd werd om onder andere hun bankpasgegevens in te vullen. Met die informatie werd door de verdachte geld van deze rekening gehaald", zo laat de politie weten.

De politie adviseert om geen links die via WhatsApp, e-mail of sms worden ontvangen en van onbekenden afkomstig zijn te openen. "Dat is het belangrijkste advies dat we kunnen geven in deze fraudezaak. Betaling kun je het beste doen via veilige kanalen of contant bij aflevering van de gekochte spullen."

Reacties (3)
04-08-2021, 08:26 door Anoniem
Bij welke bank is het voldoende om het bankpasgegevens (en waarschijnlijk nog een paar andere gegegevens) geld van de rekening af te kunnen halen?
Je moet toch inloggen op een banksite en je 2FA gebruiken?

Slechte beveiliging dan van die bank(en).
04-08-2021, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Bij welke bank is het voldoende om het bankpasgegevens (en waarschijnlijk nog een paar andere gegegevens) geld van de rekening af te kunnen halen?
Je moet toch inloggen op een banksite en je 2FA gebruiken?

Slechte beveiliging dan van die bank(en).

Iemand wilde mij een keer oplichten door me een DHL verzening te laten betalen, ik kwam op een namaak site van DHL terrecht met een rabobank inlog pagina, hier werdt gevraagd om in te loggen op de rabo site waardoor ze toegang hebben tot je account.
04-08-2021, 13:48 door Anoniem
Balie-medewerkers

De postbank/ing met loketten,
geld opnemen,papiertje invullen,handtekening,bankpasje
en klaar.

The Matrix
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.