image

Google en Microsoft gaan samen met overheid VS ransomware aanpakken

vrijdag 6 augustus 2021, 12:02 door Redactie, 6 reacties

Verschillende techbedrijven waaronder Amazon, Google en Microsoft sluiten zich aan bij een initiatief van de Amerikaanse overheid om de Amerikaanse vitale infrastructuur tegen ransomware-aanvallen te beschermen. Het Joint Cyber Defense Collaborative (JCDC) zal samen met het bedrijfsleven en overheidsinstanties de cyberverdediging van organisaties versterken en de impact van aanvallen proberen te beperken.

Ook zullen de private en publieke sector samen oefeningen uitvoeren en aan een nationaal cyberdefensieplan werken. Op dit moment hebben Amazon, ATT, CrowdStrike, Mandiant, Google, Microsoft, Lumen, Palo Alto Networks en Verizon zich bij het JCDC aangesloten. "We hebben bedrijven uit alle vitale sectoren nodig", zegt Jen Easterly, directeur van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security dat het initiatief leidt.

De afgelopen jaren zijn tal van Amerikaanse steden, schooldistricten en bedrijven het slachtoffer van ransomware geworden. Na recente aanvallen op onder andere de Colonial Pipeline en vleesverwerker JBS liet de Amerikaanse overheid weten dat het allerlei maatregelen zou gaan treffen om ransomware aan te pakken en de cybersecurity van de vitale infrastructuur te versterken.

Image

Reacties (6)
06-08-2021, 12:36 door Anoniem
ik hou me adem niet in!

dit riekt naar veel praten en vergaderen en dat is het dan ook wel...
06-08-2021, 13:27 door Anoniem
Hoe zit het dan met sabotage tools zoals Stuxnet? Valt dat ook hieronder?
06-08-2021, 22:07 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit het dan met sabotage tools zoals Stuxnet? Valt dat ook hieronder?

Alles wat van de VS komt is legaal.
08-08-2021, 11:32 door Anoniem
Als China of Rusland zoiets doen is het ineens censuur en dictatuur? Amerika en zijn bedrijven mogen dit wel doen?
09-08-2021, 19:47 door Anoniem
Op zich een goed idee om samen te werken bij het beschermen van de vitale infrastructuur. Probleem is alleen dat de Amerikaanse overheid in de vorm van de CIA en de NSA 5 jaar lang een kwetsbaarheid in Windows gebruikten om zelf hackaanvallen uit te voeren. De methode staat volgens de NSA documenten bekend als 'vissen met dynamiet'. Zie het boek van volkskrantjourmalist Huib Modderkolk "Het is oorlog, maar niemand die het ziet". Pas toen deze hackmethoden uitlekten via Snowden, waarschuwde de NSA Microsoft. Microsoft bracht daarna een update uit. Doordat deze update (zoals gewoonlijk) niet meteen werd uitgevoerd door bedrijven en overheden, werden o.a vitale systemen in Oekraine, NL-Q-park en een grote vitale containerterminal getroffen in Nederland en duizenden andere vitale systemen in de hele wereld zoals de kerncentrale in Tsjernobyl. Met dank aan de NSA dus!. Dankzij deze geheimzinninghied zullen er in de toekomst dus nog veel meer vitale systemen dankzij deze geheime diensten het loodje leggen. Laat de Amerikaanse overheid (en alle 'bevriende' geheime diensten in andere landen) dus eerst even naar zich zelf kijken. Of stel Microsoft zelf verantwoordelijk voor de software die kennelijk vol gaten zit. Samenwerking lijkt dus een handige methode om aansprakelijkheid te voorkomen.
10-08-2021, 07:17 door [Account Verwijderd]
Microsoft is erbij betrokken? Dat wordt een schimmige toestand met allerlei dealtjes onder de tafel. Zoals hierboven al wordt geopperd "Samenwerking lijkt dus een handige methode om aansprakelijkheid te voorkomen."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.