image

Ransomware-aanval kost Amerikaanse zorgverlener 113 miljoen euro

maandag 16 augustus 2021, 11:03 door Redactie, 4 reacties

Een ransomware-aanval die in mei van dit jaar plaatsvond heeft de Amerikaanse zorgverlener Scripps Health tot nu toe bijna 113 miljoen dollar gekost. Dat heeft de organisatie in de nieuwste kwartaalcijfers aangekondigd (pdf). Vanwege de aanval moest zorgpersoneel op pen en papier teruggevallen. Digitale patiëntendossiers waren offline, alsmede het systeem met de geplande afspraken.

Ook het online portaal waar patiënten hun eigen dossiers kunnen inzien was onbereikbaar. Zorgpersoneel kon bij al bekende patiënten gebruikmaken van papieren dossiers. Ernstige noodgevallen, zoals hartaanvallen, werden omgeleid naar andere ziekenhuizen. Begin juni waarschuwde Scripps Health meer dan 147.000 patiënten dat hun persoonlijke gegevens bij de aanval zijn buitgemaakt.

Volgens Scripps Health heeft het door de aanval tot nu toe al 112,7 miljoen dollar aan kosten gemaakt. Het grootste deel daarvan, 91,6 miljoen dollar, betreft misgelopen inkomsten. Kosten voor het verhelpen van de aanval en herstellen van systemen zijn op 21,1 miljoen dollar vastgesteld. Naast deze kosten lopen er inmiddels ook verschillende rechtszaken tegen de zorgverlener die door patiënten zijn aangespannen.

Reacties (4)
16-08-2021, 13:12 door Briolet
Volgens Scripps Health heeft het door de aanval tot nu toe al 112,7 miljoen dollar aan kosten gemaakt.

Sinds wanneer is de dolar even veel waard als de euro? Vorige week scheelde het nog 19%. Dus 'slechts' 94 miljoen euro.
16-08-2021, 13:38 door Anoniem
ja mooi dit verhaal...als ik mijn zorg verz belt en ik heeft het er over zeggen ze bij ons is alllllles veilig....
echt.dutchie ....
16-08-2021, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem: ja mooi dit verhaal...als ik mijn zorg verz belt en ik heeft het er over zeggen ze bij ons is alllllles veilig....
echt.dutchie ....

Fijn dat het bij jouw zorgverzekeraar goed is geregeld, maar het artikel gaat over een zorgverlener, dus wat wil je met jouw antwoord nu precies bijdragen aan dit artikel?
17-08-2021, 08:05 door Anoniem
Haha mooi! Had je maar eerder moeten investeren dan was de schade wellicht beperkt gebleven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.