image

Grapperhaus: politieorganisatie doelwit van Advanced Persistent Threats

dinsdag 17 augustus 2021, 10:06 door Redactie, 7 reacties

De Nederland politieorganisatie is het doelwit van Advanced Persistent Threats (APT's), zo heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. De minister reageerde op berichtgeving van de Volkskrant dat de Russische veiligheidsdienst ten tijde van het MH17-onderzoek wist in te breken op systemen van de politie. Zowel D66 als de PvdA vroegen de minister om opheldering.

"Vanwege staatsveiligheid kan ik geen uitspraken doen over de specifieke maatregelen die de onder mij ressorterende diensten treffen", stelt Grapperhaus. "Voor zover uw vragen zien op concrete incidenten met statelijke actoren zoals die in de berichtgeving van de Volkskrant worden beschreven, kan ik op deze vragen geen antwoord geven."

De minister merkt op dat het algemeen bekend is dat statelijke actoren voortdurend proberen bij overheden en andere organisaties binnen te dringen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Ook is het volgens de bewindsman geen geheim dat Nederland en andere westerse landen in het vizier staan van onder meer Russische en Chinese inlichtingendiensten.

"De politieorganisatie heeft gezien de aard van de organisatie te maken met zogeheten Advanced Persistent Threats (APT). APT is een verzamelnaam voor dreiging door een groep aanvallers die niet alleen over geavanceerde technische middelen en voldoende geld beschikt, maar ook een sterke motivatie heeft om organisatiegeheimen of gerubriceerde (staatsgeheime) informatie te bemachtigen", antwoordt Grapperhaus op een vraag over de veiligheid van politiegegevens.

"Er zijn specifieke kenmerken (de Indicators Of Compromise, IOC) te onderscheiden van een aanval vanuit Advanced Persistent Threats. Deze IOC’s worden voortdurend vertaald naar detectie- en monitoringoplossingen zoals het optimaliseren van een Security Information & Event Management Systeem (SIEM)", zo laat de minister verder weten. Die schrijft ook dat binnen de politie, net als bij vrijwel alle overheidsorganisaties, ethische hackers worden ingezet.

Reacties (7)
17-08-2021, 10:14 door Anoniem
Kennelijk valt er wat te halen voor die APT's. Dus zorg dat er minder te halen valt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat bij een compromise er minder gestolen zal worden. win-win.
17-08-2021, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Kennelijk valt er wat te halen voor die APT's. Dus zorg dat er minder te halen valt. Dat heeft als bijkomend voordeel dat bij een compromise er minder gestolen zal worden. win-win.

Dit slaat werkelijk nergens op, er is altijd wat te halen voor APT, ieder puzzelstukje helpt. Zorg dat er minder te halen, is klinkt voor mij als, stop met politie spelen. Of als een bakker die zegt, er worden broden gestolen, ik ga ze niet meer bakken.....

Voor de rest is Grapperhaus weer even vaag als anders. Gooi met wat woorden als Cyber, IOC, SIEM en iedereen gaat over tot de orde van de dag. Alle organisaties met interessante info hebben met APT te maken...

Het is ook diezelfde Grapperhaus die een tijdje geleden zei: we kunnen burgers en bedrijven geen info sturen vanuit het NCSC want dat mag niet van de wet. (die ze zelf gemaakt hebben). Soms verlang ik terug naar GovCert, minder mensen en minder politiek en gewoon een waarschuwingsdienst.nl.
17-08-2021, 11:43 door Anoniem
Ze laten het zelf toe. Het IT-kennisniveau van de gemiddelde politieagent zit op basisschool niveau.

De technische unit daarentegen is weldegelijk goed opgeleid, maar door deze kennis te centraliseren is de organisatie zo sterk als de zwakste politieschakel.

En dus krijg je laaghangend fruit.

Zelfs de afluisterdienst van de politie is makkelijk kneedbaar.

Vooral als je ze door hebt.
17-08-2021, 16:28 door Anoniem
De pen en papier maatschappij,de analoge techniek

kortom de analoge wereld,wat een heerlijkheid.

The Matrix
18-08-2021, 08:46 door Anoniem
Door Anoniem: De pen en papier maatschappij,de analoge techniek

kortom de analoge wereld,wat een heerlijkheid.

The Matrix

Terug naar de Commodore 64! Leuk!
18-08-2021, 23:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De pen en papier maatschappij,de analoge techniek

kortom de analoge wereld,wat een heerlijkheid.

The Matrix

Terug naar de Commodore 64! Leuk!

die tijd zonder BT en NFC. oh ja.....

en numerieke keypads op telefoons ipv beeldschermen.

soms verlang ik daar echt weer naar.

behalve het 56k modem dan
21-08-2021, 18:45 door Anoniem
Door Anoniem:
soms verlang ik daar echt weer naar.

behalve het 56k modem dan

er waren vroeger bbssen met maar een 300 baud modem...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.