image

Burgerrechtenbeweging start petitie tegen controleren van foto's door Apple

woensdag 18 augustus 2021, 16:20 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is een petitie gestart tegen de plannen van Apple om afbeeldingen van Amerikaanse gebruikers via twee nieuwe scansystemen te gaan controleren. Het eerste systeem zal straks afbeeldingen die gebruikers naar iCloud Photos uploaden controleren op kindermisbruik.

Het tweede systeem zal, wanneer ouders hier toestemming voor geven, afbeeldingen die minderjarigen via iMessage ontvangen en versturen op "seksueel expliciet" materiaal controleren. In het geval van een match wordt de gebruiker en afhankelijk van de leeftijd ook de ouder van de gebruiker gewaarschuwd.

"Deze twee systemen vormen een gevaar voor onze privacy en veiligheid. Het scannen door de iPhone schaadt de privacy van alle iCloud Photo-gebruikers", stelt Joe Mullin van de EFF. Het scannen van iMessage-berichten breekt volgens de burgerrechtenbeweging de belofte van end-to-end encryptie.

"De surveillanceplannen van Apple houden geen rekening met mishandelende ouders, laat staan autoritaire regimes die het willen uitbreiden. Laat Apple zijn gebruikers niet verraden", aldus de EFF. Via een petitie wil de burgerrechtenbeweging Apple nu op andere gedachten brengen. Op het moment van schrijven is de petitie bijna 1900 keer getekend. Een open brief tegen de scanplannen van Apple is al door ruim 8400 mensen ondertekend.

Reacties (1)
19-08-2021, 13:05 door Anoniem
Apple mengt zich in het eigendomsrecht, zegt privacyjurist Jeroen Terstegge:

“Als een apparaat jouw eigendom is, moet het doen wat jij wil. Het probleem is dat de wet alleen rekening houdt met domme apparaten. Tegenwoordig koop je een smartphone of smart-tv – oftewel de hardware – maar heb je er pas wat aan als de software het ook doet.” En die software kan op ieder moment worden aangepast. Hoogste tijd om ons burgerlijk wetboek grondig te herzien, vindt de jurist daarom.

https://www.trouw.nl/verdieping/apples-gaat-telefoons-scannen-op-kindermisbruik-dat-kan-weleens-meer-problemen-veroorzaken-dan-oplossen~b351eef71/


Het is volgens Trouw onduidelijk wat voor criteria Apple’s AI precies hanteert. Dat kan juridische complicaties opleveren, omdat de definitie van kinderporno niet in ieder land precies hetzelfde is. Valspositieven zijn niet uitgesloten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.