image

LockFile-ransomware combineert ProxyShell- en PetitPotam-aanvallen

maandag 23 augustus 2021, 10:22 door Redactie, 0 reacties

Een nieuwe ransomwaregroep genaamd LockFile combineert twee aanvallen om organisaties via hun Microsoft Exchange-servers met ransomware te infecteren. Volgens securitybedrijf Symantec zijn al zeker tien organisaties met de ransomware besmet geraakt. Voor de eerste stap combineren de aanvallers drie kwetsbaarheden met de naam ProxyShell. Daarmee is het mogelijk om kwetsbare Exchange-servers op afstand over te nemen, zo stelt beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont.

Vervolgens wordt de PetitPotam-aanval gebruikt om de domeincontroller van de organisatie over te nemen. Zodra de aanvallers de domeincontroller in handen hebben worden alle machines in het netwerk geïnfecteerd met ransomware. Symantec stelt dat productiebedrijven, financieel, juridische en zakelijke dienstverleners zijn getroffen, alsmede bedrijven in de reisbranche. De meeste slachtoffers werden in de Verenigde Staten en Azië waargenomen.

De aanvallers gaan daarbij vrij snel te werken. Tussen de tijd dat de Exchange-server wordt gecompromitteerd en de uitrol van de ransomware zit slechts twintig tot dertig minuten, aldus het securitybedrijf. Beveiligingsupdates voor de ProxyShell-kwetsbaarheden in Exchange zijn sinds april en mei beschikbaar. Daarnaast kunnen organisaties verschillende maatregelen treffen om zich tegen de PetitPotam-aanval te beschermen, aldus Microsoft.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.