image

Grapperhaus: politie houdt locatie Burgernet-deelnemers niet bij

maandag 30 augustus 2021, 15:56 door Redactie, 7 reacties

De politie houdt de locatie van Burgernet-deelnemers die ervoor kiezen om hun gps-locatie te delen niet bij, zo stelt demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Burgernet is een platform dat naar deelnemers in de omgeving van een inbraak, beroving of een vermissing een bericht stuurt om relevante informatie met de politie te delen.

Begin dit jaar waarschuwde Stichting Privacy First dat door de manier en het soort gegevens dat Burgernet registreert de privacy van gebruikers in het geding is. Aanleiding voor SP-Kamerlid Van Nispen om Kamervragen te stellen: "Vindt u dat Burgernet op dit moment voldoende duidelijk maakt dat zij 24 uur per dag, 7 dagen in de week de locatiegegevens van deelnemers aan Burgernet kan volgen en door wie deze locatiegegevens verwerkt worden? Zo ja, op welke manier?"

"De app volgt burgers niet", antwoordt Grapperhaus daarop. De minister merkt op dat deelnemers ervoor kunnen kiezen om hun gps-locatie te delen. Gebruikers krijgen naast eventueel gekozen postcodegebieden dan ook berichten voor hun feitelijke locatie. De locatiebepaling om dergelijke pushberichten te versturen wordt eenmalig gebruikt en blijft niet bewaard. "Er wordt niet bijgehouden door de politie waar de deelnemers zich bevinden", stelt Grapperhaus.

De minister merkt op dat in het kader van Burgernet persoonsgegevens worden verwerkt, maar gebruikers deze zelf verstrekken. "De gegevens die wel worden opgeslagen in een beveiligde politieomgeving worden niet gebruikt voor andere doeleinden." Het gaat dan om telefoonnummer, e-mailadres, postcode en huisnummer.

Aanbevelingen

Eind 2019 is door een extern adviesbureau een privacyscan van de app uitgevoerd in het kader van de toepassing van de Wet politiegegevens (Wpg) en de AVG. Ook werden er aanbevelingen gedaan, waarvan het grootste deel is overgenomen. Twee aanbevelingen zijn niet overgenomen. Zo worden gegevens langer dan een jaar bewaard. Het adviesbureau adviseerde om gebruikers elk jaar te vragen zich opnieuw in te schrijven. Dat wordt echter als te belastend voor deelnemers gezien en is volgens de minister ook niet noodzakelijk omdat deelnemers zelf op elk moment hun deelname kunnen herzien.

Reacties (7)
30-08-2021, 16:13 door Anoniem
Verschillende leden uit het kabinet zijn bewezen leugenaars.
Nu zijn ze demissionair maar dat weerhoudt ze niet van doorgaan met liegen.
Bron?
30-08-2021, 16:52 door Anoniem
Gebruikers van burgernet houden het onderling
wel bij ze weten ook dat ze samen in eeen straat wonen
in dezelfde wijk/stad,en connecties met facebook,sociale media
is burgernet daar gescheiden van dan?

The Matrix
30-08-2021, 17:52 door Anoniem
Grapperhaus: politie houdt locatie Burgernet-deelnemers niet bij

Dat hoeft ook niet, want dat doen GAFAM en de GSM-masten van de telco's wel. Politie en justitie kan die opvragen.
30-08-2021, 21:40 door Anoniem
Waarom heb ik nou geen enkel vertrouwen in de uitspraak van Grapperwaus?
In zeer directe zin zal het best waar zijn. Maar indirect zijn er mogelijkheden genoeg. De overheid heeft inmiddels vaak genoeg bewezen niet vies te zijn van een 'leugentje om bestwil' of 'geen actieve herrenering' aan dingen hebben.

Doe die app (eender welke app van de overheid) dus maar gewoon niet.
30-08-2021, 22:33 door Anoniem
Heel geloofwaardig weer. Die Grapperhaus neemt toch niemand meer serieus.
31-08-2021, 08:18 door Anoniem
Ik lees in dit artikel heel veel zinnen waar men het bijwoord "nog" lijkt te zijn vergeten.
31-08-2021, 14:47 door Anoniem
natuurlijk houdt de app de locatie wel bij. zo is de app gebouwd... beetje dom naar ik denk by design zodat je van iedereen de locatie KAN bijhouden.

natuurlijk hadden ze het systeem als push bericht kunnen opzetten. er wordt een bericht aabgemaakt en alle app gebruikers krijgen deze update. bij de update wordt meegestuurd waar deze message voor bedoeld is. zijn de parameters matching (lokatie,interesse enz) dan vraagt de app het hele bericht op. daarmee blijft de controle bij de app en hoeft de politie niet te weten waar de gebruiker zit...

echt geen rocket science...

dat het niet zo gaat betekent dat ze die informatie graag als bijvangst WILLEN hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.