image

SP wil opheldering over vergoeden van spoofingfraude door banken

dinsdag 31 augustus 2021, 13:15 door Redactie, 5 reacties

De SP heeft demissionair ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Hoekstra van Financiën om opheldering gevraagd over het vergoeden van spoofingfraude door banken. Vorige maand liet Betaalvereniging Nederland nog weten dat de schade door deze vorm van fraude dit jaar waarschijnlijk naar een nieuw record van veertig miljoen euro zal stijgen.

Eind vorig jaar besloten banken na overleg met minister Hoekstra om slachtoffers met terugwerkende kracht te vergoeden. 96 procent van de slachtoffers is inmiddels vergoed. SP-Kamerlid Van Nispen wil van de bewindslieden weten hoe banken inmiddels omgaan met het vergoeden van spoofingfraude. "Zijn er verschillen zichtbaar tussen banken in hoe wordt omgegaan met het vergoeden van spoofingraude?"

"Herkent u het beeld dat met name ABN Amro en de Volksbank, twee banken die nota bene in handen zijn van de Staat, minder snel tot (volledige) vergoeding van spoofingfraude overgaan dan andere banken? Zo ja, hoe verklaart u dat en wat vindt u daarvan?", vraagt het SP-Kamerlid verder. Van Nispen wil ook weten of het klopt dat ABN Amro de afgelopen maanden bij afwijzingen van vergoedingen de omschrijving 'grof nalatig' heeft gehanteerd, terwijl dat begrip in de coulanceregeling met banken niet staat omschreven.

De ministers moeten ook duidelijk maken wat ze van de stelling van ABN Amro vinden dat in het geval de bankpas en/of pincode aan de fraudeurs bekend zijn gemaakt er geen sprake is van spoofing en dat compensatie alleen mogelijk is als geld is overgemaakt naar een zogenaamde "kluisrekening" en niet bij andere varianten van spoofing. "Is dit in lijn met de afspraken die hierover zijn gemaakt?", voegt Van Nispen toe.

Afsluitend vraagt het SP-Kamerlid of de ministers bereid zijn om nog eens met de banken om tafel te gaan en daarbij te benadrukken dat, in lijn met de aangenomen motie over het compenseren van slachtoffers van spoofingfraude, het zaak is dat slachtoffers zo veel als mogelijk gecompenseerd moeten worden. Grapperhaus en Hoekstra hebben drie weken de tijd om op de vragen te reageren.

Reacties (5)
31-08-2021, 13:50 door Anoniem
Het zegt een hoop over de samenleving dat iemand die vrijwillig zijn geld aan een oplichter geeft daar een vergoeding van de bank van verwacht (en krijgt) terwijl iemand die wat extra boodschappen kreeg toen ze in de bijstand zat dik moet gaan terugbetalen...

2 maten samenleving in optima forma, als je geld hebt/rechts bent dan geleden de regels en normen niet voor jou en mag de rest van de samenleving de schade ophoesten die jij veroorzaakt.
31-08-2021, 15:11 door Ron625
Die banken kunnen niets aan de techniek doen, zij zijn m.i. dan ook niet verantwoordelijk.
De provider die spoofing van buitenaf mogelijk maakt, zonder goede registratie, die zou moeten opdraaien voor de kosten.
31-08-2021, 15:37 door Anoniem
@anon 13:50 deze bijstands mevrouw was 'vergeten' een dure auto en een motor op te geven, dus duidelijk gevalletje van betrapt omdat ze een luxe leven wilde behouden. Dus niet iemand die echt van de honger omkwam.

On Topic: Waarom zou een bank dit moeten vergoeden, deze vorm van fraude is zo'n beetje in elk TV en nieuws programma en websites voorbij gekomen. Als je daar in trapt, doe je het zelf en is het niet aan de bank om dit te vergoeden.
01-09-2021, 13:11 door Anoniem
Door Ron625: Die banken kunnen niets aan de techniek doen, zij zijn m.i. dan ook niet verantwoordelijk.
De provider die spoofing van buitenaf mogelijk maakt, zonder goede registratie, die zou moeten opdraaien voor de kosten.

de banken hebben hun klanten gedwongen die technieken te moeten gebruiken en de alternatieven worden systematisch ontnomen!

je doet een hele bekrompen wapenhandelaars argumentatie "it is not the gun that kills people"...
02-09-2021, 22:08 door Ron625
Door Anoniem:
de banken hebben hun klanten gedwongen die technieken te moeten gebruiken en de alternatieven worden systematisch ontnomen!
Alles kan nog steeds op de oude manier, met accept-giro kaarten en overboekingen op papier.
Je wordt niet gedwongen, al lijkt het vaak wel zo.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.