image

Nederland en Frankrijk gaan samenwerken op gebied van quantumtechnologie

woensdag 1 september 2021, 10:03 door Redactie, 8 reacties

Nederland en Frankrijk gaan de komende jaren samenwerken op het gebied van quantumtechnologie. Dat hebben demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en haar Franse collega Cédric O van het ministerie van Digitalisering vandaag bekendgemaakt in Parijs. Het is de eerste langdurige "quantumsamenwerking" tussen Europese landen.

Als onderdeel van de vandaag ondertekende intentieovereenkomst gaan de landen uitwisselingen voor studenten opzetten, carrièrebeurzen voor PhD-studenten organiseren en een fonds voor postdocs instellen. Daarnaast gaan de landen start-ups coachen en ze helpen bij het vinden van investeerders. Tevens zal Quantum Delta Nederland een Quantum job board lanceren, waar Franse en Nederlandse bedrijven alle vacatures plaatsen op het gebied van quantum.

Met deze initiatieven willen beide landen de komende jaren de Europese quantumsector verder uitbouwen. Quantum Delta Nederland werkt in Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden en Twente met een coalitie van bedrijven, universiteiten en andere kennisinstellingen aan het opzetten van de benodigde infrastructuur, het ontwikkelen van een quantumcomputer en aan de toepasbaarheid daarvan.

Volgens het ministerie van Economische Zaken kunnen quantumcomputers door hun rekenkracht veel meer dan de huidige computers, bijvoorbeeld voorspellen hoe een medicijn zich gedraagt in het menselijk lichaam. Ook wordt verwacht dat quantumtechnologie door middel van quantum-internet zal bijdragen aan de cybersecurity.

Reacties (8)
01-09-2021, 10:12 door Anoniem
Laten we hopen dat het geld vooral naar de ontwikkeling van een quantumcomputer gaat en niet naar een 'quantum internet' of 'quantum key distribution' (KQD). Die laatste twee bieden namelijk geen enkel voordeel ten opzichte van bestaande technieken (Post Quantum Cryptography). Zie ook https://twitter.com/SmartCryptology/status/1432645860245000197.
01-09-2021, 10:24 door Anoniem
Delft schijnt toch heel dichtbij bij het uitvinden hiervan?
01-09-2021, 12:21 door Anoniem
ik lees hier niet dat we als men niet op let dat we onze kennis van quantum de Fransen er mee van door gaan
daar zit ik dan met mijn gedachte ???? ....zo is ook onze kennis over atoombom/reactor in het verleden naar Pakistan gegaan
weer u nog......oh even vergeten?
01-09-2021, 16:07 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: ik lees hier niet dat we als men niet op let dat we onze kennis van quantum de Fransen er mee van door gaan
daar zit ik dan met mijn gedachte ???? ....zo is ook onze kennis over atoombom/reactor in het verleden naar Pakistan gegaan
weer u nog......oh even vergeten?

Nee...
01-09-2021, 18:14 door Anoniem
Dat is heel simplel, daar hoef je niet naar te kijken, dan bestaat het ook niet.
01-09-2021, 18:29 door Anoniem
Nederland loopt al jaren voorop, en om die positie in de wereld te behouden is het nu nodig om samen te gaan werken op Europees niveau.

Helaas pindakaas, dat is niet waar.

Misschien is de staatssecretaris vergeten dat het Nature artikel over de doorbraak is ingetrokken?

Evidence of elusive Majorana particle dies — but computing hope lives on
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00612-z
02-09-2021, 02:38 door Anoniem
Quantumtechnologie, het bestaat wel en het bestaat niet. En dat te gelijk.
02-09-2021, 13:46 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Quantumtechnologie, het bestaat wel en het bestaat niet. En dat te gelijk.

Nee, tege lijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.