image

EFF: Apple beschermt kinderen niet door iMessage-berichten te scannen

woensdag 1 september 2021, 13:40 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 02-09-2021, 11:08

Apple zal binnenkort onder Amerikaanse gebruikers twee scansystemen uitrollen, naar eigen zeggen om afbeeldingen op apparaten op kindermisbruik te controleren. Dit zou kinderen volgens het techbedrijf moeten beschermen, maar volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF zorgt Apples werkwijze juist voor het tegenovergestelde.

Eén van de scansystemen zal foto's controleren die gebruikers onder de dertien jaar via iMessage ontvangen en versturen. Ouders moeten de optie wel zelf inschakelen en de controle vindt alleen plaats bij iMessage-gebruikers die als kind zijn aangemerkt. Een algoritme zal de foto's van deze gebruikers controleren. Wanneer het algoritme bepaalt dat het om "seksueel expliciet" materiaal gaat krijgt de gebruiker een keuze om de foto niet te versturen of te ontvangen. Dan zal er niets gebeuren.

Wordt er wel gekozen om de foto te ontvangen of versturen, dan ontvangen de ouders een melding. Het systeem scant ook de foto's van gebruikers tussen de dertien en zeventien jaar, maar waarschuwt dan alleen de gebruiker als die een expliciete foto ontvangt of verstuurt. De ouders ontvangen dan geen melding.

Volgens de EFF introduceert Apples werkwijze allerlei risico's voor kinderen en doet het weinig om het echte probleem tegen te gaan. Statistisch gezien vindt het meeste misbruik binnen gezinnen plaats en zijn ouders vaker de producenten van kindermisbruikmateriaal dan vreemden, merkt de burgerrechtenbeweging op. Daarnaast kan in gezinnen met huiselijk geweld ook een volwassene worden gedwongen om een kind-account te gebruiken, waardoor controle kan plaatsvinden.

"Het plan van Apple is onderdeel van een groeiende, zorgwekkende trend. Techbedrijven plaatsen zich meer en meer in gebieden van ons leven waar surveillance het meest wordt geaccepteerd en waar machtsverschillen de norm zijn: in onze werkomgeving, onze scholen en in onze woningen. Het is mogelijk dat deze technologieën deze machtsverschillen kunnen oplossen, maar in plaats daarvan bieden ze vaak spionage-, monitoring- en stalkingmogelijkheden aan hen die de macht hebben", aldus de EFF.

De burgerrechtenbeweging waarschuwt dat dit grote gevolgen voor de toekomst van privacy zal hebben. "Hoe meer jongeren door technologie worden gesurveilleerd, hoe lastiger het wordt om ergens anders voor privacy te pleiten. En als we jongeren laten zien dat privacy iets is dat ze niet verdienen, wordt het heel eenvoudig voor ze om surveillance als de norm te accepteren", zegt Jason Kelley van de EFF. Afsluitend stelt de burgerrechtenbeweging dat Apple met scanplan niet alleen het eigen privacy-imago in gevaar brengt, maar ook de veiligheid van jonge gebruikers.

Reacties (7)
01-09-2021, 15:31 door Anoniem
"Hoe meer jongeren door technologie worden gesurveilleerd, hoe lastiger het wordt om voor privacy ergens anders te pleiten. En als we jongeren laten zien dat privacy iets is dat ze niet verdienen, wordt het heel eenvoudig voor ze om surveillance als de norm te accepteren", zegt Jason Kelley van de EFF.
China, Here We Come.
01-09-2021, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem:
"Hoe meer jongeren door technologie worden gesurveilleerd, hoe lastiger het wordt om voor privacy ergens anders te pleiten. En als we jongeren laten zien dat privacy iets is dat ze niet verdienen, wordt het heel eenvoudig voor ze om surveillance als de norm te accepteren", zegt Jason Kelley van de EFF.
China, Here We Come.

Here we are*
01-09-2021, 21:24 door Anoniem
Ik denk dat ze maar eens moeten nadenken over het verbieden van apple telefoons, zoals de meeste crypto valuta benaderen. Blijkbaar zijn er zoveel viezeriken met apple zooi, dat het een serieus probleem is geworden.
01-09-2021, 21:26 door Anoniem
"iMessage-gebruikers die als kind zijn aangemerkt" hub en ze hebben weer informatie van je
02-09-2021, 09:28 door Anoniem
Hoe houd je de dystopie tegen onder het mom van uitwassen, die men anderszins ook weer propageert. Denk aan de geschiedenis van de Weimar republiek met haar ontaarde moraal, haar opzettelijk veroorzaakte teloorgang op alle terrein (onder leiding van welke krachten?) en het fascistoïde systeem dat er na kwam en gedeeltelijk een gevolg van was. Gaat die geschiedenis zich nu via iets andere lijnen wederom herhalen? Als we niet opletten zitten we alweer in de tijd van Rathenau en consorten. Kindermisbruik is het laatste taboe en de laatste compromitterende mogelijkheid, terecht of onterecht. Lieden met verborgen skeletten in de kast, doen veelal wat hun opgedragen wordt, zo bij officials, regeerders., rechters, ambtenaren.
Verrot systeem veroorzaakt een verrotte en corrupte samenleving.
#sockpuppet
02-09-2021, 10:59 door Anoniem
Door Redactie: Statisch [sic] gezien vindt het meeste misbruik binnen gezinnen plaats en zijn ouders vaker de producenten van kindermisbruikmateriaal dan vreemden, merkt de burgerrechtenbeweging op. Daarnaast kan in gezinnen met huiselijk geweld ook een volwassene worden gedwongen om een kind-account te gebruiken, waardoor controle kan plaatsvinden.

Een overeenkomstig misbruik van commerciële spyware heeft de FTC een verbod op SpyFone doen uitvaardigen:

Door Redactie: SpyFone leverde apps waarmee het mogelijk was om Androidtelefoons in real-time te volgen en foto's, berichten, browsegeschiedenis en andere persoonlijke informatie op het toestel te monitoren. Volgens de FTC maakten stalkers en daders van huiselijk geweld gebruik van de app om hun slachtoffers te volgen.

https://www.security.nl/posting/718781/Toezichthouder+FTC+verbiedt+alle+activiteiten+van+spywareleverancier+SpyFone


De NeuroHash scanner van Apple gaat dus niets oplossen, maar de aanpak van de problematiek compliceerder maken..
05-09-2021, 21:08 door Anoniem
Apple is ongetwijfeld data aan het oogsten voor als het minder gaat - daarmee te kunnen verdienen. Ik maak mij geen illusies - alle bedrijven doen dat. Geen enkel, maar dan ook geen enkel bedrijf verdient uw vertrouwen. Wantrouwen moet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.