image

Keijzer wil adressen in Handelregister KvK niet standaard afschermen

maandag 6 september 2021, 15:56 door Redactie, 16 reacties

Demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken is niet van plan om alle adressen in het Handelsregister standaard af te schermen, zo heeft ze laten weten op Kamervragen van D66 die mede naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum werden gesteld.

Volgens berichtgeving wisten de verdachten achter de aanslag op de advocaat zijn privéadres via de Kamer van Koophandel te achterhalen. D66-Kamerleden Van Ginneken, Van der Werf en Sneller wilden van Keijzer weten waarom ze van plan is om alleen om het woonadres maar niet het vestigingsadres te laten afschermen op verzoek van de ingeschrevenen. "Bent u ervan op de hoogte dat voor veel zelfstandigen het vestigingsadres en woonadres in de praktijk hetzelfde adres is?", vragen de drie Kamerleden.

"Het is duidelijk dat de Kamer de argumenten voor openbaarheid van bepaalde ondernemingsgegevens op dit moment niet deelt, of althans niet weegt op dezelfde wijze als de regering. Hoewel ik de zorgen deel die in de motie worden geuit, laat het aannemen ervan onverlet dat de moties op onderdelen niet uitvoerbaar zijn", antwoordt de staatssecretaris.

Keijzer merkt op dat het handelsregister het vestigingsadres van ondernemingen en rechtspersonen toont, omdat dit bijdraagt aan de rechtszekerheid in het handelsverkeer. "Waar de moties verzoeken om adressen standaard af te schermen, heeft dat gevolgen voor de rechtszekerheid, maar ook voor het naleven van verplichtingen van bepaalde afnemers." Daarnaast verbieden Europese regels het afschermen van vestigingsadressen.

Op dit moment kunnen ondernemers in het geval van een waarschijnlijke dreiging de KvK verzoeken om hun woonadres af te schermen. Het vestigingsadres blijft in dit geval echter openbaar, ook al is dit gelijk aan het woonadres. "De ondernemer heeft, met andere woorden, ook een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van afscherming c.q. afschermbaarheid van zijn privégegevens", stelt Keijzer.

De staatssecretaris heeft onlangs het voorstel gedaan om als zodanig ingeschreven woonadressen voortaan standaard af te schermen. "Alleen wanneer hetzelfde adres als vestigingsadres is gebruikt, blijft het zichtbaar in die hoedanigheid", voegt ze toe. Keijzer merkt op dat er mogelijkheden zijn voor het kiezen van een ander vestigingsadres dan het eigen woonadres, zelfs wanneer de werkzaamheden uitsluitend of overwegend op het woonadres plaatsvinden.

Reacties (16)
06-09-2021, 16:26 door Anoniem
Oke, dus ik ben advocaat en ineens in gevaar. Vraag ik zo'n afscherming aan. Gaat het boefje doodleuk met de waybackmachine terug en kan het alsnog zien?
06-09-2021, 16:28 door Anoniem
Keijzer merkt op dat er mogelijkheden zijn voor het kiezen van een ander vestigingsadres dan het eigen woonadres, zelfs wanneer de werkzaamheden uitsluitend of overwegend op het woonadres plaatsvinden.
Met andere woorden: dat "het handelsregister het vestigingsadres van ondernemingen en rechtspersonen toont, omdat dit bijdraagt aan de rechtszekerheid in het handelsverkeer" en "Waar de moties verzoeken om adressen standaard af te schermen, heeft dat gevolgen voor de rechtszekerheid, maar ook voor het naleven van verplichtingen van bepaalde afnemers." dat is totale bullshit.
De kwaadwillenden kunnen altijd wel een fake vestigingsadres registreren, en de goedwillenden worden geslachtofferd door kortzichtige bewindslieden die de oren laten hangen naar Europa.
06-09-2021, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem: Oke, dus ik ben advocaat en ineens in gevaar. Vraag ik zo'n afscherming aan. Gaat het boefje doodleuk met de waybackmachine terug en kan het alsnog zien?

Index van de wayback machine kan uitgezet worden per domein. Daarnaast zijn zei ook verplicht persoonsgegevens te verwijderen.
06-09-2021, 17:40 door karma4 - Bijgewerkt: 06-09-2021, 17:49
Door Anoniem: Oke, dus ik ben advocaat en ineens in gevaar. Vraag ik zo'n afscherming aan. Gaat het boefje doodleuk met de waybackmachine terug en kan het alsnog zien?
Way-back is allen voor publiek zichtbare gegevens, daar gaat het hier niet over.
Het meeste van informatie bevindt zich niet op het publieke internet en is niet vindbaar.

Ben je als advocaat in gevaar dan heeft je bedreigen heel andere middelen.
Bijvoorbeeld met veel geld een prijs neerzetten voor een oplossing.

Door Anoniem:
Met andere woorden: dat "het handelsregister het vestigingsadres van ondernemingen en rechtspersonen toont,
...
De kwaadwillenden kunnen altijd wel een fake vestigingsadres registreren, en de goedwillenden worden geslachtofferd door kortzichtige bewindslieden die de oren laten hangen naar Europa.

De kwaadwillende kunnen wel een fout bedrijf registreren maar het is met de registraties veel lastiger om als vertrouwd bedrijf over te komen. Risicoprofielen achtergronden etc worden op basis van de vele gegevens gemaakt. Daarbij zitten de jaren dat er operationeel gewerkt wort de bestuursleden en hun achtergronden.

Je slachtoffert de goedwillenden uit onkunde en wenst iedereen gemakkelijk over te leveren aan kwaadwillenden.
Tja dat is het recht op privacy, recht op misdaad oplichting en inbreuk van privacy bj anderen.
06-09-2021, 18:55 door Anoniem
Het welzijn van de burger interesseert ons minimaal.
Uw eigen overheid. Dat u het maar beseft.
06-09-2021, 20:02 door Anoniem
Mona Keizer treurig figuur. Al haar standpunten zijn anti privacy en anti burger. Treurig dat de domme burgertjes uit naiciteit massaal stemmen op de vertrouwde oartijtjes als vvd, cda, pvda, d666 etc. Ze maken een heleboel dingen kapot. Dood zonde. Hadden we maar een constitutioneel hof. Of ten minste een eerste kamer met verstand van zaken die hun taak verantwoordelijk uitvoeren ipv corrupt vrienden dealtjes sluiten en slechte wetten aannemen.
06-09-2021, 21:26 door Anoniem
Door Anoniem: Het welzijn van de burger interesseert ons minimaal.
Uw eigen overheid. Dat u het maar beseft.
Klopt DNS domain houders zijn wel beschermd maar simpele ZZp'ers niet.
06-09-2021, 22:52 door Anoniem
"Keijzer merkt op dat er mogelijkheden zijn voor het kiezen van een ander vestigingsadres dan het eigen woonadres, zelfs wanneer de werkzaamheden uitsluitend of overwegend op het woonadres plaatsvinden."

Ik denk dat er heel wat zzp'ers zijn die graag zullen willen weten wat die mogelijkheden dan zijn - er zijn immers heel wat beroepsgroeperingen die inmiddels vrijwel geheel door zzp'ers uitgeoefend worden, waarbij ik er zo wel een paar kan verzinnen die van zichzelf al een extra risico met zich meebrengen voor deze mensen, wanneer het huisadres door elke willekeurige flapdrol zichtbaar is.

Worden deze mogelijkheden bij het inschrijven bij de KvK benoemd? De laatste keer dat ik checkte werd daar niet bepaald op geattendeerd, en bleek het ook na aandringen niet alsof er op dit vlak ook maar iets van behulpvaardigheid van de kant van de KvK te verwachten viel.
06-09-2021, 23:50 door botbot - Bijgewerkt: 06-09-2021, 23:55
Het vestigingsadres blijft in dit geval echter openbaar, ook al is dit gelijk aan het woonadres. "De ondernemer heeft, met andere woorden, ook een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van afscherming c.q. afschermbaarheid van zijn privégegevens", stelt Keijzer.

Ehhhh hoe dan? Als je ZZP'er bent en geen bedrijfspand hebt, maar bijvoorbeeld programmeur die vanuit huis werkt, hoe kun je dan in vredesnaam zeggen: "je hebt een eigen verantwoordelijkheid om je privegegevens af te schermen". Bedoelt ze daarmee dat ik een vals adres mag opgeven? Of valt dan onder mijn "eigen verantwoordelijkheid voor mijn privegegevens" dat ik dan maar ergens een leegstaand bedrijfspand moet kopen?

Ik kan een postbus aanvragen, kosten € 323,07 per jaar. Valt op zich mee, maar in hoeverre is mijn privacy dan alsnog gewaarborgd? Even opgezocht. Dat kan dus niet.

Je moet of aan een heel aantal voorwaarden voldoen: je gemeentelijke basis administratie moet op "geheim" gezet worden, je adres mag op geen enkele andere manier vindbaar zijn en er moet sprake zijn van dreiging.

En anders moet je een BV oprichten. Maar dan zit je weer aaan allerlei andere regels vast zoals verplicht notaris etc...
07-09-2021, 08:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het welzijn van de burger interesseert ons minimaal.
Uw eigen overheid. Dat u het maar beseft.
Klopt DNS domain houders zijn wel beschermd maar simpele ZZp'ers niet.
Je kunt het ook omdraaien: Wanneer je overweegt een eenmanszaak (ZZP'er is geen rechtspersoon) op te richten maak je een heleboel afwegingen.
Eén daarvan kan het moeten opgeven van woonadres als vestigingsadres zijn.

Niet dat ik die afweging bewust heb gemaakt in 1998, maar ik heb er dan ook nog nooit hinder van ondervonden.
Veel belangrijker vind ik dat de KvK mijn gegevens niet meer aan Jan & Alleman verkoopt.
07-09-2021, 08:45 door Anoniem
Door botbot: En anders moet je een BV oprichten. Maar dan zit je weer aaan allerlei andere regels vast zoals verplicht notaris etc...
Het oprichten van een BV lost dit probleem niet op.
Een BV is slechts een andere rechtsvorm dan een eenmanszaak, dus iemand met slechts een woonadres heeft bij het oprichten van een BV ook geen andere keuze dan het opgeven van dat woonadres als vestigingsadres.
07-09-2021, 09:35 door Anoniem
Dezelfde overheid die eenmanszaken als btw-nummer het bsn-nummer gaf. En die eiste dat het bsn-nummer en vestigingsadres "makkelijk vindbaar" moest zijn op de webshop. En vervolgens na jaren inzag dat het (indirect) verplicht verspreiden van het bsn-nummer niet handig was een in strijd met het gepredikte afschermen van je bsn en het verplaatsen ervan op identiteitsbewijzen van de voorzijde naar de achterzijde. Wat deed deze overheid toen: het gaf iedereen een nieuw btw-nummer. En zo lag een ligt je bsn-nummer nog steeds op internet.
07-09-2021, 15:08 door Anoniem
Stas Keijzer is een mooi baantje bij een lobbycblub of belanghebbend bedrijf aan het veiligstellen ?

Die grote broek die Nederland altijd aantrekt als het om corruptie in andere landen gaat begint wel heel hard af te zakken de laatste tijd.
07-09-2021, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem: Mona Keizer treurig figuur. Al haar standpunten zijn anti privacy en anti burger. Treurig dat de domme burgertjes uit naiciteit massaal stemmen op de vertrouwde oartijtjes als vvd, cda, pvda, d666 etc. Ze maken een heleboel dingen kapot. Dood zonde. Hadden we maar een constitutioneel hof. Of ten minste een eerste kamer met verstand van zaken die hun taak verantwoordelijk uitvoeren ipv corrupt vrienden dealtjes sluiten en slechte wetten aannemen.
De linkse partijen interesseert privacy nog veel minder. Het echte probleem ligt bij de burger:"Ik heb niets te verbergen", totdat ze in de problemen koomen, maar dat is nog te weinig....
07-09-2021, 19:19 door karma4
Door Anoniem: Dezelfde overheid die eenmanszaken als btw-nummer het bsn-nummer gaf. .... Wat deed deze overheid toen: het gaf iedereen een nieuw btw-nummer. En zo lag een ligt je bsn-nummer nog steeds op internet.
Nope hatje klantennumner bij de belastingdienst omdat je als persoon aansprakelijk bent.
Privacy activisten denken dat het bsn het bewijs van de juiste persoon is, daarmee ondergraven ze de privacy van velen.
07-09-2021, 21:04 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Dezelfde overheid die eenmanszaken als btw-nummer het bsn-nummer gaf. .... Wat deed deze overheid toen: het gaf iedereen een nieuw btw-nummer. En zo lag een ligt je bsn-nummer nog steeds op internet.
Nope hatje klantennumner bij de belastingdienst omdat je als persoon aansprakelijk bent.
Privacy activisten denken dat het bsn het bewijs van de juiste persoon is, daarmee ondergraven ze de privacy van velen.
Geen idee wat je bedoelt en wat het verband is van je reactie met het bericht waarop je reageert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.