image

OpenSSL lanceert na drie jaar nieuwe major release: OpenSSL 3.0.0

dinsdag 7 september 2021, 14:45 door Redactie, 5 reacties

Het OpenSSL-team heeft na drie jaar een nieuwe major release uitgebracht, namelijk OpenSSL 3.0.0. OpenSSL behoort tot de meest gebruikte software voor het versleutelen van internetverbindingen. Websites maken er bijvoorbeeld gebruik van om het verkeer van en naar bezoekers te versleutelen, maar het wordt ook binnen allerlei applicaties gebruikt.

De vorige major release was OpenSSL 1.1.1 die op 11 september 2018 verscheen. In OpenSSL 3.0.0 is een groot aantal verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd. Omdat het hier om een major release gaat zal elke applicatie die op dit moment een oudere OpenSSL-versie gebruikt op z'n minst opnieuw moeten worden gecompileerd om met de nieuwe versie te werken.

Volgens de ontwikkelaars zullen de meeste applicaties gewoon met OpenSSL 3.0.0 overweg kunnen als deze applicaties eerder met OpenSSL 1.1.1 werkten. Het kan echter zijn dat er aanpassingen moeten worden doorgevoerd om bijvoorbeeld van de nieuwe features gebruik te kunnen maken, zoals de nu beschikbare FIPS-module.

Providers

Eén van de belangrijkste veranderingen is de introductie van een nieuw concept genaamd "providers". Providers zorgen ervoor dat implementaties van algoritmes beschikbaar zijn. Met OpenSSL 3.0.0 is het mogelijk om aan te geven welke providers er voor een applicatie moet worden gebruikt. Standaard biedt OpenSSL 3.0.0 vijf verschillende providers, waaronder FIPS. FIPS staat voor Federal Information Processing Standard (FIPS) en is een Amerikaanse standaard voor het goedkeuren van cryptografische modules.

Een andere aanpassing betreft de beschikbare programmeerinterfaces. OpenSSL bood altijd twee soorten API's voor het aanroepen van cryptografische algoritmes. Het ging om "high" en een "low" level API's. Het gebruik van low level API's werd al informeel afgeraden door het OpenSSL-ontwikkelteam. In OpenSSL 3.0.0 zijn alle low level API's nu afgeschreven. Applicatieontwikkelaars kunnen de API's nog wel binnen hun applicatie gebruiken, maar zullen tijdens het compileren een waarschuwing kunnen krijgen. Daarnaast kunnen de API's uit toekomstige OpenSSL-versies verdwijnen.

Voor vorige versies van OpenSSL waren er twee licenties van toepassing, namelijk de OpenSSL- en SSLeay-licenties. Die zijn voor OpenSSL 3.0.0 vervangen door de Apache v2-licentie.

Reacties (5)
07-09-2021, 19:56 door Anoniem
Wat is er met 2.0.0 gedaan?
07-09-2021, 21:53 door Anoniem
hoe de openssl updaten? het is toch een universeel protocol?,ik kan nergens vinden hoe dat geimplementeerd moet worden in Mac Os Big Sur.
07-09-2021, 22:56 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is er met 2.0.0 gedaan?
Is dat belangrijk?
08-09-2021, 08:53 door Power2All
Door Anoniem: hoe de openssl updaten? het is toch een universeel protocol?,ik kan nergens vinden hoe dat geimplementeerd moet worden in Mac Os Big Sur.

Je hebt OpenSSL, LibreSSL, het zijn gewoon libraries.
Software maken gebruik van deze libraries om ze toe te passen.
SSL kan zowel voor inter-connectie via internet/netwerk, zowel als encryptie worden toegepast.
Waarom bij elke software pakket dezelfde code erin dumpen, als je simpel een library kan updaten ?
Sowieso, OS X heeft ook gewoon een SSL library van OpenSSL.
08-09-2021, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is er met 2.0.0 gedaan?
Goede vraag. Er is een "OpenSSL 2.0 FIPS module", maar dat is een apart onderdeel. Maar het gebruik van het versienummer 2.0 daarvoor blijkt toch de reden te zijn waarom ze versie 2 voor OpenSSL zelf hebben overgeslagen:
The current development version (master branch) will be identified as version 3.0.0. The OpenSSL FIPS module currently under development will also follow this versioning scheme. We are skipping the 2.0.0 major version because the previous OpenSSL FIPS module has already used this number.
https://www.openssl.org/blog/blog/2018/11/28/version/

Dat is dus in een blogpost uit 2018 terug te vinden, maar ze beseffen kennelijk niet dat het niet duidelijk en makkelijk te vinden is voor mensen die het niet al weten. Dat gebeurt overigens vaak, het is heel moeilijk om van dingen die je goed weet te beseffen hoe onbekend ze zijn voor anderen. Het resultaat is in dit geval dat een poging om verwarring te voorkomen tot verwarring leidt ;-).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.